A PATRA INCERCARE ESUATA LA CSM!

3 iul.

UPDATE. Plenul CSM a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum. Plenul Consiliului avea, miercuri, din nou, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

La ședință au fost prezenți 14 membri, iar pentru cvorum era nevoie de 15. Au lipsit 5 membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, aflat la o conferință la Sinaia, împreună cu vicepreședintele CSM. Cei cinci membri absenți ar fi informat-o pe Lia Savonea că nu pot participa la ședința CSM.

Situația de miercuri a stârnit noi schimburi de replici tensionate între ministrul Justiției Ana Birchall și șefa CSM Lia Savonea.

„Din nefericire, am venit ca să am de unde pleca și eu vă spun că este mai mult decât regretabil că se continuă cu această atitudine și vă relatez ce s-a întâmplat în interior. După închiderea ședinței de 2 minute sau cât a durat această ședință, am rugat-o pe doamna președintă să ne spună pentru săptămâna viitoare ora și ziua și agenda, moment în care s-a ridicat și a spus, citez: „Este atributul președintelui și că sigur o să se consulte în principal cu membrii care sunt permanenți”. Nu prea am înțeles ce înseamnă asta, pentru că fiecare membru e membru cu drepturi depline”, a spus Birchall, la ieșirea din sediul CSM.

Ana Birchall a mai atras atenția că ministrul Justiției este membru de drept în CSM, conform Constituției.

„Îmi permit cu umilință, cu politețe, dar cu deschidere spre dialog să spun că este și atributul președintelui CSM de a găsi consens, de a pune capăt tonului agresiv, de a pune capăt scandalului, de a încerca să găsească o soluție chiar dacă este dificil de găsit și de a încerca să meargă pe calea dialogului, pentru că este evident că această atitudine și ce se întâmplă de câteva săptămâni nu face bine justiției”, a mai spus ministrul Justiției.

„Nu sunt tensiuni între ministrul Justiției și CSM sau președintele CSM, eu îmi fac datoria și vă spun cinstit exact ceea ce se întâmplă. Vă spun că luni la 16:11 am primit acest mail prin care sunt anunțată că are loc ședința de astăzi”, a mai explicat Birchall.

Cea mai recentă amânare a fost luni, tot din lipsă de cvorum.

Anterior, șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultimele trei ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.
Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerând-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile în Consiliu, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au transmis că nu sunt de acord cu comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și au afirmat că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de investigare a infracțiunilor din justiție.
Ulterior anunțului celor 7 membri CSM, președintele Consiliului, Lia Savonea, a cerut atât premierului Viorica Dăncilă, cât și ministrului Justiției, Ana Birchall, prin intermediul unei scrisori, să comunice dacă există, la Guvern, un proiect de act normativ de desființare a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în fața comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror-șef a Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 și de Bogdan Pîrlog, care a obținut 3,25.
Pentru a prelua efectiv șefia secției Florea trebuie să fie validată de plenul CSM.
Funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a preluat postul de judecător al CCR.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: