NE-DREPTATE PANA LA CAPAT! PARLAMENTUL A VOTAT DISCRIMINAREA ALEGATORILOR DIN ROMANIA!

4 iul.

Vot în Parlamentul României

Ne-Dreptate până la capăt! Parlamentul a votat discriminarea alegătorilor din România

Este de remarcat graba cu care Coaliția a făcut aceste modificări, în condițiile în care NU are nici un avantaj electoral, ci dimpotrivă, conform istoricului – dar mai ales NU s-au elucidat controversele legate de votul de la ultimele alegeri.

BUCUREȘTI, 3 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Camerei Deputaţilor, camera decizională, a votat proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile este extins la trei zile. În acest fel, se introduce o discriminare între cei care votează în țară – și cei care își exercită dreptul la vot peste hotare.

În privința duratei – s-a făcut o modificare de ultimă oră, mai bine zis o improvizație sau o… însăilare:

Mai exact, dacă inițial proiectul prevedea ca în Diaspora programul  să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetăţeni în secţia de votare, acum a fost extins și pentru România.

Evident pentru oricine a participat la Biroul Electoral Central sau cel puțin la unul Județean, aceasta va duce la o bulversare a raportărilor! În plus, vom asista la scandaluri legate de ce înseamnă prezența ”în secția de votare” – acum, că tot s-a dat nas pretențiilor.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul cu 228 ”Pentru” şi doar unul ”Împotrivă”.

În schimb, deputaţii au respins amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor urma să se facă doar după ora 24:00 a zilei alegerilor – altă sursă de conflicte și contestații, dar și de manevre și scandaluri în cele trei ore de la 21.00 – ora la care se anunță exit poll-urile și 24.00, ora de închidere extinsă.

Un amendament util dar controversat se referă la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie. Dar, condiţia este ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal nu mai funcţionează.

Ori, se știe, acest sistem informatic a provocat foarte multe confuzii – inclusiv aproape 10.000 de reclamații de vot multiplu, cifră furnizată de MAI.

Tot prin proiectul votat azi de introduce votul prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale.

În fine, un amendament care va duce la înflorirea celebrelor ”vânzări de liste” prevede ca Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi.

”Candidaturile propuse de partide şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători”, se spune în amendamentul adoptat.

De ademenea, la propunerea AEP, s-a votat ca finanţarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice, nu doar din bugetul candidaţilor – cu controversata rambursare ulterioară.

Legea a fost trimisă acum preşedintelui României pentru promulgare.

Un singur comentariu – este de remarcat graba cu care Coaliția a făcut aceste modificări, în condițiile în care NU are nici un avantaj electoral, ci dimpotrivă, conform istoricului – dar mai ales NU s-au elucidat controversele legate de votul de la ultimele alegeri.

În plus, verificarea activității STS, care are un rol determinant în procesul electoral – este făcut de comisiile de Apărare și ordine publică – fără competențe în domeniul electoral.

Oare nu era mai nimerit întâi să se creeze o comisie sau o subcomisie pentru o verificare profesionistă a activității acestui serviciu, în domeniul electoral?

Așa cum titram, vechiul slogan cu care PSD a câștigat pe vremuri (în alianța USL) – pare a se fi transformat în ”Nedreptate până la capăt”.

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20190703/26702124/Parlamentul-a-votat-discriminarea-alegatorilor-din-Romania.html

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: