SI-A SCHIMBAT GEORGE SOROS NARAVUL?

5 iul.

Doi controversați miliardari americani au decis să înființeze un think-tank care să militeze împotriva intervenționismului american. Inițiativa atrage atenția nu numai prin scopul ei declarat, ci și prin faptul că aduce împreuna filantropi miliardari cu vederi total opuse despre rolul SUA în lume – George Soros și Charles Koch.

Soros este un liberal de modă veche, scrie Boston Globe, iar frații Koch sunt niște libertarieni care doresc reducerea cât mai mara a taxelor și cât mai puține prerogative pentru guvern în sfera economică. Acum, acești miliardari se pare că au gasit că au ceva în comun. Au înființat think-tankul Quincy Institute for Statecraft, al cărui scop este să susțină retragerea trupelor americane din Afganistan și Siria, să susțină revenirea SUA în acordul nuclear cu Iranul, să susțină o abordare mai puțin dură a Rusiei și a Chinei, să încheie politica SUA de debarcare a regimurilor din Venezuela sau Cuba. Pe lânga acestea, think-tankul va pleda și pentru reducerea bugetului apărării, arată articolul publicat de Boston Globe.

Institutul a fost numit după președintele John Quincy Adams, cel care spunea în 1821: America ”nu va căuta prin străinătate monștri pe care să-i distrugă”. Într-o declarație postată pe site-ul său, Institutul Quincy arată că ultimii lideri americani au trădat această viziune, iar consecințele au fost teribile atât sub aspect umanitar, cât și în privința intereselor naționale ale Americii.

Există motive de scepticism în privința acestui thiunk tank. Institutul consideră că SUA nu ar trebui să se implice în schimbarea cu orice preț a guvernului din Venezuela, însă frații Koch au susținut tocmai această agendă. Institutul spune că va milita pentru dezescaladarea conflictului din Siria, însă o serie de jurnaliști americani antisistem au arătat că George Soros și ONG-urile finanțate de el au susținut agenda dărâmării regimului Assad. Institutul Quincy vrea o politică americană neintervenționistă, însă finanțatorul Soros a fost implicat prin ONG-urile sale în ”revoluțiile colorate”. Celălalt finanțator devenit neintervenționist, Charles Koch, a fost un donator al American Enterprise Institute, care a susținut războiul din Irak. Apoi, Soros este unul dintre donatorii Atlantic Council, un think tank care introduce concepte și inițiază dezbateri care să servească politicii NATO și criticilor la adresa Rusiei, ceva ce noul Institut Quincy nu dorește să facă, dacă este sa ne luăm după principiile pe care le-a anunțat.

Pentru moment, rămâne de salutat inițiativa unora dintre cei mai bogați oameni din lume. George Soros are o avere de 8 miliarde de dolari, asta după ce a donat 32 de miliarde de dolari pentru propria fundație. Charles Koch are o avere estimată la 50 de miliarde de dolari. Însă este necesar și puțin scepticism, câtă vreme vorbim despre un think tank. În cuvintele jurnalistei Ciatlin Johnstone, ”termenul think tank se referă în majoritatea cazurilor la un grup de intelectuali angajați de plutocrați pentru a veni cu argumente care să arate cât de inteligent și bine este să faci ceva rău și prostesc, iar apoi să ducă aceste argumente în zonele din care poate fi influențată decizia strategică. Think tankurile sunt instrumente esențiale prin care miliardarii manipuleaza linia discursivă dominantă”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: