ATENTIE PENTRU ANALISTII STATULUI PARALEL! MATEMATICA ARATA CA VIORICA DANCILA VA INTRA IN TURUL DOI CU JOHANNIS SAU BARNA!

21 iul.

Bătălia din cadrul PSD pentru obţinerea desemnării candidaturii la alegerile prezidenţiale are o explicaţie cît se poate de logică: oricare ar fi candidatul PSD, acesta va intra în turul doi, fie alături de Klaus Iohannis, fie alături de Dan Barna, cei doi candidaţi din partea PNL, respectiv, USR.
Din informaţiile noastre, şi sondajele interne ale PSD arată acest lucru. Motiv pentru care Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea, deşi ştiu că victoria în alegeri este imposibilă, vor să fie desemnate candidate în vederea preluării ulterioare a preşedinţiei PSD!
Aşa se explică faptul că amîndouă au anunţat că vor să intre sigur în turul doi, adăugînd, în subsidiar, că ar fi bine să şi cîştige! Este o situaţie ciudată, în care, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, candidatul PSD vizează explicit doar calificarea în finala alegerilor prezidenţiale, toţi cei de pînă acum, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta, bătîndu-se din prima clipă pentru victorie.
Singurul politician care ar avea şanse minime să cîştige finala cu Iohannis sau Barna ar fi, potrivit aceloraşi surse, Călin Popescu Tăriceanu, dar numai dacă va fi candidatul comun al alianţei PSD-ALDE, cu susţinerea „Pro România”, mizîndu-se, desigur, că ar putea să atragă voturi şi din altă parte a eşicherului politic!
Însă, cei mai mulţi analişti cred că ar fi posibilă o finală între Klaus Iohannis şi Dan Barna, ceea ce, teoretic, s-ar putea întîmpla. Numai că matematica arată ca fiind cel mai posibil să avem o finală între candidatul PSD şi unul dintre aceştia! Fiind vorba de matematică, să vedem şi să analizăm cifrele.
Ca bază principală de calcul, luăm rezultatele de la ultimele alegeri, cele europarlamentare, unde avem următoarele date oficiale:
– PNL a obţinut 2.449.068 voturi, adică 27%
– PSD a obţinut 2.040.765 voturi, adică 22,5%
– USR+PLUS a obţinut 2.028.236, adică 22,36%.
Toate celelalte partide au obţinut sub 6,5% din voturi, candidatul lor la prezidenţiale putînd juca, eventual, rolul de „balama”. Cu o bază electorală de peste 22,5% din electorat, este clar că PNL, PSD şi USR au cele mai mari şanse ca doi dintre candidaţii lor să dispute finala prezidenţială.
Este, aşadar, o bătălie în trei în primul tur, în care PSD îşi poate conserva voturile şi chiar să obţină un plus dacă va reuşi să obţină sprijinul din partea ALDE şi Pro România, ceea ce i-ar consolida măcar locul doi în primul tur. În schimb, cei doi candidaţi ai dreptei vor trebui să se confrunte între ei pentru a accede în turul doi!
Elementul decisiv al analizei noastre este tocmai faptul că bătălia principală pentru accederea în turul doi se va da pe partea dreaptă a eşicherului politic, acolo unde Klaus Iohannis şi Dan Barna trebuie să se confrunte direct în primul tur dacă vor să intre în finală, altfel unul dintre ei trebuie să-i dea celuilalt voturile în turul doi!
La start, avantajat va fi Klaus Iohannis, care, în afară de faptul că este preşedintele în funcţie, deci de şef al serviciilor secrete, are în spate mai mult de 400.000 de voturi în plus faţă de Dan Barna şi o structură în teritoriu mult mai puternică şi cu o experienţă mai vastă în procesul electoral.
Cu totul alta va fi situaţia dacă Dan Barna nu se va mulţumi să vadă cum o parte din propriul său electorat va da votul pentru Iohannis şi va ieşi la atac în campania electorală chiar împotriva lui Iohannis! În acest fel, el va putea compensa avantajul Preşedintelui cu faptul că este un candidat nou, greu de atacat de adversari.
Dacă va decide să se confrunte încă din turul întîi şi cu Klaus Iohannis, nu numai cu candidatul PSD, atunci Dan Barna va cîştiga procente importante pe atacul referitor la casele lui Iohannis, la FDGR-ul autodeclarat moştenitor al organizaţiei fasciste „Grupul Etnic German” ş.a.! O asemenea decizie curajoasă ar putea chiar să-i aducă voturi suplimentare faţă de ultimele alegeri şi, deci, posibilitatea să ocupe primul loc după primul tur, ceea ce-i va spori şansele victoriei finale, devenind astfel, în mod surprinzător, preşedintele României într-o bătălie decisivă cu Viorica Dăncilă! Problema este dacă are curajul unei asemenea confruntări cu Klaus Iohannis, ceea ce este puţin probabil să facă, situaţie în care obţinerea unui rezultat ca la ultimele alegeri s-ar putea să fie doar o himeră.
Cifrele de mai sus, de la ultimele alegeri, arată că fiecare dintre cele trei partide, PNL, PSD şi USR, se bazează pe aproximativ 2.000.000 de voturi, doar PSD avînd şansa să-şi păstreze această cifră. Orice scădere a numărului de voturi din dreptul candidaţilor PNL şi USR va duce automat la clasarea PSD în primele două locuri, adică la intrarea în turul doi, şi rămînerea lui Iohannis sau Barna în afara finalei!
Ce se va întîmpla în finală este uşor de prevăzut: fie Iohannis, fie Barna vor profita de voturile celuilalt şi are şanse uriaşe să cîştige postul de Preşedinte al României. Cine va fi acela? Totul depinde de strategia pe care o va alege Dan Barna, mai exact, dacă îl va ataca sau nu pe Klaus Iohannnis în campania electorală!
Aşadar, cei din preajma Vioricăi Dăncilă ştiu că şansa ei de a cîştiga alegerile este aproape nulă, dar şansa de a ajunge în finala prezidenţială este să întărească poziţia lui Klaus Iohannis, astfel încît Dan Barna să nu rişte să intre în bătălie directă cu acesta. Aşa se explică faptul că, deşi Iohannis este cel care a mitraliat permanent PSD, Viorica Dăncilă lasă impresia că are un pact cu Iohannis, îndeplinindu-i dorinţele ca şi cum ar fi aliaţi (demiterea lui Carmen Dan şi a lui Teodor Meleşcanu, atitudinea faţă de legile Justiţiei şi numirea Anei Birchall ca ministru).
Să meargă pe mîna lui Dan Barna este foarte riscant, căci puterea preşedintelui în funcţie este, totuşi, mult mai eficientă decît puterea potenţială a unui nou candidat.
Concluzia se impune de la sine. PSD vrea să rămînă la guvernare cel puţin pînă la alegerile parlamentare din 2020, iar Viorica Dăncilă vrea să păstreze funcţiile de preşedinte al partidului şi Prim-ministru. Pentru acest scop, a şi anunţat obiectivul la aceste alegeri: clasarea în primele două locuri la prezidenţiale, deci întrarea în turul doi. Victoria în aceste alegeri este, în mod surprinzător, opţiune exclusă pentru că este imposibilă!
Aşa putem să înţelegem şi lucrul pe care nu-l înţeleg unii analişti politici: de ce nu vrea PSD să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat unic al alianţei de guvernare? Atitudinea sa tranşantă faţă de Justiţie, discursul anti-Iohannis şi atacurile sale faţă de USR şi #Rezist, alături de dorinţa de a reabilita situaţia ALDE după eşecul de la europarlamentare l-ar propulsa pe Tăriceanu în turul doi, dar victoria ar fi o himeră împotriva unei alianţe PNL-USR în finală, aruncînd oarecum în derizoriu PSD, chiar dacă succesul lui Tăriceanu în primul tur s-ar datora în cea mai mare măsură electoratului pesedist.
Şi atunci, un Iohannis cîştigător ar pulveriza actuala coaliţie după alegeri, iar cu Barna învingător prin voturile PSD ar fi şi mai rău, căci totul s-ar sparge în capul Vioricăi Dăncilă şi a celor din echipa sa, dînd apă la moară tuturor celor care i se împotrivesc: oamenii lui Dragnea, pe care i-a înlăturat deja din conducerea PSD, Gabrielei Firea, care ar putea spune că ea ar fi cîştigat, lui Victor Ponta, care abia ar aştepta o astfel de satisfacţie. Toţi aceştia ar mătura-o pe Viorica Dăncilă nu numai din partid, ci chiar din viaţa politică, trăgîndu-i după ea pe toţi cei care acum trebuie să decidă ce este de făcut.
Or, Viorica nu vrea să se trezească în această situaţie! În opinia sa, mai bine zis în gîndul său ascuns, varianta maximală la care se poate gîndi este să intre în turul doi, văzînd pe urmă ce este de făcut pînă la alegerile prezidenţiale, încercînd să facă dintr-un pact cu duşmanul, adică unul cu Iohannis, şansa de a păstra guvernarea pînă la anul şi funcţia de preşedinte PSD!
Sigur că, pînă în toamnă, pot să intervină multe evenimente care pot schimba jocurile: ieşirea ALDE de la guvernare, urmată de căderea Guvernului prin moţiune de cenzură, retragerea lui Dan Barna din cursa prezidenţială în favoarea lui Iohannis etc.
Sînt lucruri imprevizibile pe care nimeni nu le poate controla în totalitate, dar, în politică, paşii mărunţi sînt cei mai eficienţi. Aşa încît, la acest moment, Viorica Dăncilă şi cei din preajma sa ştiu că turul doi la prezidenţiale este un obiectiv care poate fi realizat şi că ar fi de preferat ca adversarul cîştigător să fie Iohannis, cu toate că astăzi el este cel mai dur contestatar!
Doar Iohannis şi cei care-l conduc din umbră le pot promite rămînerea la guvernare şi după alegerile prezidenţiale. Dacă nu cumva îi vor păcăli şi pe ei, aşa cum au făcut cu Liviu Dragnea, căruia i-au cerut să-l înlăture pe Tudorel Toader din fruntea ministerului Justiţiei, după care l-au trimis la Jilava să mediteze despre cuvîntul de onoare în politică.
Nu este exclus să aflăm că în preajma Vioricăi Dăncilă se află şi un matematician care i-a pus la îndemînă aceste calcule care arată ce şanse are să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale. De aceea, nu este dispusă să lase pe alticineva să cîştige o bătălie pe care poate s-o cîştige şi ea, chiar dacă războiul este deja pierdut!
Spunea Benjamin Peirce, un matematician de la Harvard University: „Matematica este ştiinţa care trage concluziile necesare”. Sînt semne că astfel de concluzii deja s-au tras.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: