DE CE NU-I PASA LUI JOHANNIS?

21 iul.

Decizia CCR a picat ca o bombă. Și care, în ciuda zgomotului, n-a explodat încă pentru a produce pagube. Președintele a privit-o cu nepăsarea sa suverană, de parcă ar fi căzut o frunză. Curtea Constituțională a României i-a descalificat propunerile de modificare a Constituției României. Și cu toate acestea, el șade pe gînduri, rumegă decizia și argumentele motivării și zice mereu?
”-Nu se poate, nu se poate!”
” În concluzie, verificând procedura de organizare și desfășurare a referendumului consultativ din data de 26 mai 2019, Curtea a constatat o serie de deficiențe, atât în ceea ce privește Decretul Președintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019, cât și în ceea ce privește modul de desfășurare a referendumului. Curtea apreciază însă că deficiențele constatate nu sunt de natură să susțină o încălcare a cadrului constituțional care configurează referendumul consultativ.

Astfel, în temeiul art.90 din Constituție, poporul este consultat de Președintele României, iar rezultatul consultării trebuie avut în vedere de autorități în abordarea problemelor de interes național care au format obiectul consultării, în sensul orientării politice a acestora. Această abordare se poate concretiza în diverse măsuri ale autorităților publice, fără a impune o opțiune pentru o categorie sau alta de măsuri, cum ar fi revizuirea Constituției, vizată de autorii contestațiilor formulate în această cauză. Ca urmare, declanșarea referendumului consultativ, întrebările adresate poporului de către Președinte, valorificarea răspunsurilor primite de către autoritățile publice sunt subsumate unui efect politic care, la rândul său, produce consecințe în planul răspunderii politice a actorilor instituționali implicați, iar nu în planul răspunderii juridice a acestora. În măsura în care decizia politică este de adoptare a unor măsuri cu caracter legislativ, acestea pot forma obiectul controlului de constituționalitate în conformitate cu cadrul constituțional aplicabil.”(CCR)

Nu a înțeles Klaus Iohannis că inițiativa sa este sortită eșecului? Presupun că nu și-a dat seama! De obicei, se încurcă în sofisticării! Nu i-a spus nimeni că întrebările sunt tălîmbe? Presupun că nu. Și le-a imaginat singur! În plus, cei din jur se tem de figura încremenită a sasului de la Sibiu. Nu a înțeles din presă că se duce într-o fundătură? Nu citește nimic! Toți ziariștii i se par tîmpiți sau cumpărați. La urma urmei, de ce să nu fi încercat el o modificare imposibilă? Dacă așa gîndește el, așa trebuie făcut! Ce dacă în Constituția României nu se pot face diferențe între tipuri de infracțiuni. Pedepsele pot fi grațiate (de președintele României) sau amnistiate printr-o lege. Și cu asta basta! Toată năstrușnicia gîndită de țuțării prședintelui Iohannis a ajuns între spețele celebre, demne de studiat cu studenții cînd se analizează prostii juridice.

Toată găselnița cu referendumul din 26 mai, cel cu două întrebări care au fost patru, șase sau opt se termină acum într-un ridicol nemărginit. Și care nu-l mișcă pe președintele României așa cum nu-l mișcă pe Mihai Viteazu de pe calul său din fața Universității București! Nu sunt decît două variante. Ori nu-și dă seama ce chiflă uriașă a comis, ori nu-i pasă!
Am așteptat cu nerăbdare reacția președintelui României. În fond, el a aruncat țara într-o dispută inutilă. El a împins taberele politice într-o luptă crîncenă pentru o idee stupidă. Corupții să nu poată fi grațiați pentru că lui îi sună bine și sănătos! De ce a tras orbește Klaus Iohannis de stîrvul acestei idei? Dintr-o dorință nebună de a rămîne măturătorul șef într-o curățenie morală desfășurată la nivelul întregii societăți? Sau dintr-o plăcere sadică de a angrena populația într-o inițiativă stupidă? Dintr-un spirit totalitar de a verifica pînă unde poate duce o aberație pe seama românilor? Dintr-o curiozitate de om fără imaginație care și-a dorit să vadă cît de orbește îl pot urma partidele care îl susțin?

SURSA:CORNEL NSTORESCU/EDITORIAL/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: