PRESEDINTELE ICR SI-A PLATIT PREMIUL UNIUNII SCRIITORILOR DIN BANII INSTITUTIEI!

22 iul.

Falimentara Uniune a Scriitorilor Români (USR), sub interminabilele mandate ale preşedintelui Nicolae Manolescu, nu încetează să compromită literatura prin tot felul de jocuri de culise şi prin falsificarea ierarhiilor. Ultima ispravă s-a petrecut recent, la Gala Premiilor pentru anul 2018, îmbrăcînd chiar şi hlamida penală.

Astfel, USR a acordat „Premiul pentru cartea de debut” lui MIREL TALOŞ, nimeni altul decît Preşedintele interimar al ICR, aşa cum citim chiar pe site-ul USR!

Conform Regulamentului de funcţionare al USR, acest premiu îi oferă lui Mirel Taloş şanse sporite să devină membru al Uniunii Scriitorilor, aşa încît poate să spună că nu a intrat degeaba în zona culturii prin activitatea politică.

Semnele de întrebare care apar în legătură cu acest premiu sînt amplificate de faptul că între finanţatorii acestei gale se află Institutul Cultural Român (ICR), al cărui preşedinte interimar este chiar laureatul Mirel Taloş! Informaţia apare chiar pe site-ul USR:

Cu alte cuvinte, laureatul Mirel Taloş şi-a plătit premiul USR din banii instituţiei pe care o conduce! Sîntem, deci, în faţa unei grave incompatibilităţi, în care, deşi este vorba de bani publici, şeful instituţiei a folosit bugetul acesteia în folos propriu, finanţînd festivitatea de premiere unde chiar el a fost premiat!

Dacă instituţiile abilitate vor dori să cerceteze această speţă, le va fi uşor să vadă că lucrurile sînt simple: Mirel Taloş este membru ALDE, deci coleg cu Varujan Vosganian, vicepreşedintele USR. Taloş a fost între 2005-2007 consilier al lui Călin Popescu Tărceanu, iar între 2008-2016 a fost deputat, făcînd parte din comisiile pentru Cultură, dar şi din Comisia pentru controlul SRI!

Aşa se explică promovarea lui în conducerea ICR, unde iniţial a fost vicepreşedinte, devenind acum o lună, adică în iulie 2019, preşedintele interimar al ICR.

Nu este, deci, de mirare că Nicolae Manolescu, preşedintele USR, mare maestru în astfel de jocuri de culise, a decis prin ciracii săi din Uniune, ca Mirel Taloş, om care i-ar putea fi de folos din funcţia de la ICR, să fie premiat de Uniunea Scriitorilor chiar pentru cartea de debut!

De altfel, cariera „literară” a lui Mirel Taloş este legată de cariera „politică” şi a început în 2012, în obscura revistă „Conta”, care apare la Piatra Neamţ, în care premiatul USR a publicat proză scurtă, fiind deja mare deputat.

Anul trecut a publicat romanul „Colecţionarul de nuduri”, cartea sa de debut, pentru care, iată, a şi primit Premiul Uniunii Scriitorilor! Cine îşi imaginează că valoarea cărţii a fost cea care dus la acest premiu, trebuie să fie musai naiv, cu atît mai mult, cu cît chiar Mirel Taloş spune prin gura unui personaj: „Se cuvine să vă mărturisesc de la început că nu sunt ceea ce se cheamă în general un scriitor şi că încerc doar, cu modestele mele înzestrări în meşteşugul vorbelor”.

Mirel Taloş este exemplul clar de parvenit în literatură cu ajutorul carierei politice, profitînd de interesul celor care conduc astăzi USR de a avea alături oameni de ale căror funcţii se pot folosi.

Neinspirat, însă, Mirel Taloş nu s-a putut abţine să folosească banii ICR, unde este preşedinte, pentru propria festivitate de premiere de la USR, ceea ce, în mod normal, îi va crea mari probleme de compatibilitate.

În aceeaşi măsură, premierea politicianului Mirel Taloş îi crează dificultăţi şi lui Nicolae Manolescu, preşedintele USR, căruia numai acest scandal îi mai lipseşte, după ce a fost acuzat de mai mulţi scriitori că a dus în faliment Uniunea Scriitorilor şi că a fost în stare chiar să modifice statutul Uniunii, astfel să încalce regula celor două mandate şi să fie reales a patra oară în funcţia de preşedinte!

Drept consecinţă, şi premiile Uniunii Scriitorilor au ajuns obiecte de talcioc, pe baza principiului rotaţiei, adică într-un an fac parte din juriu cei care vor primi în anii următori premii de la premiaţii anteriori! La aceştia se adaugă oportuniştii de genul lui Mirel Taloş, care nu sînt premiaţi pentru valoarea literară a cărţilor lor, ci pentru serviciile pe care le fac conducerii USR.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: