VEDETE PESTE VEDETE!

24 iul.

Nu mai există nici o îndoială! Vedetele domină sportul, filmul, presa și politica. Unele vedete se fac prin tot soiul de tehnici (de regulă, prin scandal și circ), altele se nasc prin muncă și vocație. Condiția de vedetă înlesnește accesul la funcții, ierarhii și bani. Dar, mai ales, ușurează drumul spre sufletele oamenilor. Uneori, vedetele influențează lumea sau doar comunitățile de tot felul. Lansează moda, dau valoare unor obiecte sau cartiere sau amplifică mișcări sociale și politice.
Politica românească post-decembristă a început cu Vadim (pregătit într-un fel de Epoca de Aur, dominată net de Adrian Păunescu). Amîndoi oscilau între probleme de caracter și bogăție culturală, avînd fiecare, la momente diferite, o influență importantă, inclusiv în politică, în România.
Nenumărați jurnaliști au încercat să le calce pe urme. Au fost perioadele de mare succes (gloria este ceva diferit!) ale lui Marius Tucă, Florin Călinescu, Robert Turcescu sau Rareș Bogdan. Singurul care s-a ferit abil de politică a fost Marius Tucă. Ceilalți n-au mai încăput în televiziuni și în ziare. Înfometați de succes sau uzați peste măsură au încercat să se salveze în politică. Asta a ales și Turcescu și Rareș Bogdan și Florin Călinescu. Oameni cu simțul actoriei (chiar cu obsesia scenei), cu ușurința vorbelor (cel mai adesea goale, fără substanță), ei au încercat să mute spectacolul de pe scenă și din fața camerelor de luat vederi în politică. La baza obsesiei lor de succes stă de fapt foamea de aplauze. Vedetele noastre dacă nu le dai bună ziua sau nu le ceri un autograf suferă ca niște cîini. Nepăsarea celorlalți le omoară. Admirația e drogul cu care se hrănesc. Nu schimbarea lumii, nu îndreptarea lucrurilor. Dorința lor de a ieși în față este uneori ucigătoare. Și pentru ei și pentru ceilalți.
Florin Călinescu a devenit președinte la Partidul Verzilor. Ce chestie! Cunoscutul actor conduce un partid aproape inexistent și nu m-ar mira să candideze și la președinție. Foamea de aplauze îl mînă mai departe.

Același lucru este valabil și pentru Rareș Bogdan. Dintr-un militant de televiziune (Robert Turcescu s-a fîsîit demult), a devenit europarlamentar și dintr-un descurcăreț de provincie un prim-vicepreședinte de partid liberal. Creșterea liberalilor în sondaje pe măsura greșelilor PSD (dar și a campaniei super-orchestrate) s-ar putea să-l ducă cine știe unde.
Care sunt cauzele pentru care vedetele și-ar sacrifica inclusiv aplauzele? Încă nu le cunoaștem! Cu siguranță, prezența lor pe închipuite vîrfuri ale societății românești înseamnă continuarea spectacolului.
Adică ego-uri gonflate, show și flecăreală televizată pe mai departe!
P.S. Am așteptat cât am așteptat declarațiile de după CEx-ul PSD și a trebuit să amîn comentariul pentru mîine!

SURSA /EDITORIAL/CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: