A MURIT MAREA ACTRITA FLORINA CERCEL,NE-A PARASIT O STEA A TEATRULUI SI CINEMATOGRAFIEI ROMANESTI!DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA !

30 iul.

Actrița Florina Cercel a murit la vârsta de 76 de ani, marți, a anunțat Teatrul Național București (TNB), din echipa căruia aceasta a făcut parte. Actrița suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar. Artista a murit în locuința sa din București.

„Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică. Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!”, se arată în anunțul TNB.

Marea actriță a lăsat în urma sa o moștenire artistică impresionantă.

Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ, şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiele” București, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. Actriţa a avut o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se numără Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de N. V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale”.

Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A fost cunoscută și pentru rolurile interpretate în filme ca „Frații”, în regia lui Mircea Moldovan și a lui Gică Gheorghe, în 1970, „Filip cel bun”, regizat de Dan Pița, în 1974, „Dincolo de pod”, regia Mircea Veroiu, 1975, dar și „Crucea de piatră”, de Andrei Blaier, 1993, și „Ambasadori, căutăm patrie”, de Mircea Daneliuc, în 2003. Din 2007, a apărut în seriale de televiziune ca „Inimă de țigan”, „Regina” și „Aniela”.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Filmografie

  • Fratii (1970)
  • Prin cenușa imperiului (1976) – grecoaica
  • Premiera (1976) – ziarista la „Faclia”
  • Roșcovanul (1976) – activista P.C.R., Elena Duma
  • Toate pînzele sus (serial TV, 1977) – ep. 8
  • Marele singuratic (1977) – Ilinca
  • Dincolo de pod (1976) – Marta
  • Iarna bobocilor (1977) – Despina
  • Eu, tu, și… Ovidiu (1978)
  • Brațele Afroditei (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978) – Gazda
  • Iancu Jianu, zapciul / Iancu Jianul, zapciul (1980)
  • Dumbrava minunată (1980) – Mia Vasilian
  • Burebista (1980)
  • Bietul Ioanide (1980) – dublaj voce Ioana „indolenta”
  • Femeia din Ursa Mare (1982) – Maria
  • Caruta cu mere (1983)
  • Bocet vesel (1984)
  • Vară sentimentală (1986)
  • Din prea multa dragoste (1986)
  • Trenul din zori nu mai opreste aici (TV) / (1994) – Nebuna din Capri
  • Crucea de piatră / Crucea de piatră – ultimul bordel (1994) – Matroana bordelului
  • Ultima halta in Paradis (TV) / (2002) – Doctorita
  • Les percutés / Țăcăniții (2002)
  • Ambasadori, căutam Patrie (2003) – Mariana
  • The Half Life of Timofey Berezin / Viața lui Timofei Berezin (2006) – Valentina Trailer
  • O soacra de cosmar (2006) – Mama lui Nicu
  • Niciodata nu e prea tarziu (2006) – Mioara
  • Inima de tigan (2007) – Spania Fieraru
  • Regina (2008) – Spania
  • Aniela (2009) – Aretia Belciugesco
  • Poveste imorală

Teatru

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: