TARA CARE NU-SI APARA COPIII,TARA UNDE CEL IMPLICAT IN TRAFICUL INTERNATIONAL DE COPII A DEVENIT „PRESEDINTE!”

5 aug.

„40 de milioane de lei au investit partidele politice în campania electorală pentru europarlamentare. Peste 8,5 milioane de euro au fost cheltuiţi, în doar câteva zile, pe afişe, bannere, fluturaşi şi mitinguri.” scrie Adriana Oprea, jurnalistă la „Libertatea”, administrator al singurului site din România dedicat copiilor dispăruţi și continuă prin a face dezvăluiri dureroase despre nepăsarea față de soarta copiilor dispăruți în articolul care urmează.

            3.000 de copii dispar pe an în România

Din 2005, de când mă ocup de copiii dispăruţi, pe la putere s-a perindat majoritatea partidelor care azi ne cer votul. Niciunul dintre ele, la vremea când era în vârf, n-a tipărit un afiş pentru vreun copil dispărut. Nici măcar un afiş, oricât de ieftin ar fi fost el, alb-negru, pe coală A4, lipită cu scoci.

Iar în România dispar, în fiecare an, în jur de 3.000 de copii. Sunt copii fugiţi de acasă, care rătăcesc pe străzi, vulnerabili, devenind de multe ori victime ale reţelelor de trafic de carne vie. Sunt copii rătăciţi, care noaptea caută singuri drumul spre acasă, pe câmp sau prin pădure, pentru că la noi căutările se opresc odată cu lăsarea întunericului. Sunt copii răpiţi şi nemaigăsiţi niciodată.

Imagini pentru Țara care nu-și apără copiii, țara unde cel implicat în traficul internațional de copii a devenit președinte,POZE
Sistemul „Alertă Răpire Copil” funcţionează, conform datelor „AMBER Alert Europe”, în alte 22 de ţări membre sau candidate la Uniunea Europeană.

10 alerte au fost lansate, de la începutul acestui an, în Grecia, Cehia, Spania, Polonia sau Franţa. Iar poliţia cehă a apelat de cinci ori la sprijinul populaţie, prin „Child Alert”, inclusiv pentru depistarea unor adolescenţi dispăruţi.

În România s-au cheltuit banii, s-au făcut conferinţe de presă şi videoclipuri pentru promovare, s-au semnat protocoale de colaborare şi s-a promis mult. Dar sistemul „Alertă răpire copil!” a fost răpit de nepăsare.

                  Abandonarea liniei telefonice de urgență

În 2009, Poliţia Română lansa, cu mare fast, campania de promovare a liniei telefonice de urgență 116.000. Este numărul rezervat, printr-o decizie a Comisiei Europene, în toate statele membre UE, pentru sesizarea dispariţiilor de copii.

În România, apelurile erau preluate de operatorii specializaţi ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS.

Nu s-au putut obţine nici un fel de fonduri guvernamentale pentru acoperirea costurilor de operare a numărului 116.000. (…) Au fost adresate anual solicitări de finanţare/co-finanţare a costurilor de operare a numărului 116.000 atât Ministerului Muncii, cât şi Ministerului Afacerilor Interne, făra a putea fi obţinut vreun sprijin financiar guvernamental.”, se precizează într-un raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În perioada 2012-2014, linia telefonică a funcţionat având ca finanţare granturile obţinute de FOCUS de la Comisia Europeană (în valoare totală de 352.000 de euro).

FOCUS s-a desfiinţat în anul 2015, iar ANCOM a realocat numărul 116.000 către Telekom Romania Communications S.A., care a primit dreptul de a utiliza acest număr timp de 10 ani, în colaborare cu Asociația Telefonul Copilului. 116.000 nu mai este un număr dedicat, iar el a dispărut şi din comunicatele prin care poliţia solicită populaţiei să furnizeze informaţii pentru găsirea copiilor dispăruţi.

                      Dispăruţi şi de pe site-ul Poliţiei Române  

10.000 de euro este recompensa pe care o oferă FBI-ul celor care ajută cu informaţii la găsirea lui Wesley Dale Morgan.

Morgan e un băieţel de 2 ani dispărut din Louisiana în mai 2001. După 18 ani, autorităţile de acolo încă îl caută. Îi „îmbătrânesc” periodic fotografia, pentru ca el să poată fi recunoscut. După 18 ani de anchetă, unii nu vor şi nu ştiu să renunţe. Şi nu abandonează investigaţiile.

Imagini pentru Țara care nu-și apără copiii, țara unde cel implicat în traficul internațional de copii a devenit președinte,POZE

În România sunt peste 200 de cazuri vechi de copii dispăruţi. Din vieţile celor care încă îi iubesc, dar şi din conştiinţele celor care ar trebui să-i găsească. Pe site-ul Poliţiei Române figurează doar 12 dintre ei. Restul, în opinia autorităţilor, nu merită nici măcar un anunţ şi o poză. Sunt copii a căror căutare a fost de mult abandonată.

                                                                                                                           Adriana OPREA

Sursa: www.libertatea.ro

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: