EXCLUSIV :IMPORTUL DE GAZE DIN UNFARIA POATE CRESTE DE ACUM CU 50%!

9 aug.

FGSZ, omologul Transgaz din Ungaria, a notificat partea română că a terminat lucrările la stația de comprimare de la Csanadpalota, ceea ce înseamnă că se vor importa cu 50% mai multe gaze de la vecini, spun surse guvernamentale, pentru Cotidianul.ro. În prezent, gazoductul dintre România și Ungaria are o capacitate de import de puțin peste 4 milioane de metri cubi pe zi. După lucrările FGSC, capacitatea crește la aproape 7 milioane de mc pe zi. Și așa, importurile din Ungaria, de fapt, de la Viena, via Ungaria, (gaz rusesc) sunt semnificative, în acest an, dar vor crește și mai mult. “Capacitatea fizică de import prin Arad-Szeged va crește repede, cel mai târziu până la începutul următorul ciclu de extracție (31 octrombrie – n.r.)”, spun sursele.

România poate importa gaze din 3 părți: cel mai mult, capacitate de 7 miliarde de metri cubi pe an, prin gazoductul Isaccea – Negru Vodă. Apoi, avem gazoductul menționat, Arad – Szeged, 2,4 miliarde de mc pe an, odată lucrările de la Csanadpalota finalizate, și mai avem Giurgiu – Ruse, cu o capacitate de import de 1,5 miliard de mc. De exportat, încă nu se exportă, atât pentru că nu avem suficient gaz pentru export ,dar și din pricina unor limitări fizice ale conductelor.

În acest an, după mulți la rândul în care importurile nu prea au contat, vedem o creștere semnificativă a acestora. În primele șase luni ale anului, sunt peste 1,2 miliarde de mc importați, cât tot anul trecut, și, până la sfârșitul anului, probabil că se vor depăși 2,2 – 2,4 miliarde mc. Producția totală a României este de aproximativ 11 milarde mc. Ce s-a întâmplat în acest an a fost că prețul gazelor din intern a fost constant mai mare decât cel de import. Spre exemplu, în aprilie, MWh se vindea pe bursa locală cu 100-110 lei/MWh, în timp ce la Viena costa 13 euro, adică aproximativ 65 de lei. Acum, gazul local costă tot 100 – 110 lei, în timp ce la Viena costă 10 euro, adică 47 de lei. Cu un preț de import la jumătatea celui local, nu este de mirare că se aduc gaze prin Ungaria.

De ce e gazul local scump și de ce importurile vor tot crește

De ce costă atât de mult gazul în România? Este vorba de aceeași OUG 114 care a impus ca totalitatea consumului casnic de pe piața reglementată să fie asigurat din producție locală la preț plafonat, inclusiv stocarea din depozite. La pachet, ANRE a impus stocuri în creștere semnificativă față de anul trecut iar, neoficial, Guvernul a cerut operatorilor înmagazinări încă și mai mari, spre maximul posibil al depozitelor. A rezultat că aproape jumătate din producția curentă de gaze să se întoarcă în pământ, spre stocare, din mai și până în prezent. Cu gazele destinate casnicilor, rezultă că nu prea au mai fost cantități disponibile pentru piața liberă. Ce a rămas este contractat cu mult timp dinainte și e scump. Astfel, firmele fie acceptă să plătească prețuri mari la Petrom, Romgaz ori traderilor cu contracte bilaterale pe termen lung, fie aduc din import. Strict comportament de piață, nimic altceva! Iar faptul că se importă nu este un lucru neapărat rău atât timp cât este mai ieftin din import iar gazele sunt folosite în producția de valoare adăugată superioară. Cum se întâmplă, de exemplu, de o lună, cu ce se aduce prin Isaccea – Negru Vodă, gaze care sunt folosite pentru producția de îngrășăminte în fabricile Viromet Victoria și Chemgas Slobozia din grupul InterAgro. De precizat,pe această rută importurile vor tot crește, având în vedere planurile declarate ale InterAgro de a deschide, treptat, toate cele șase combinate de îngrășăminte pe care le deține, propirtarul Ioan Niculae precizând că are un contract în derulare exclusiv cu un partener extern.

Iată ce spune Ministerul Energiei: “În această perioadă, atenția noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la prețuri cât mai bune. Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, față de 1,237 miliarde metri cubi la aceeași dată din anul 2018. Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, față de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze. Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condițiile în care prețurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, susține ministerul.

De precizat, de la 1 ianuarie 2020, tranzitul de gaze rusesc prin Ucraina ar putea fi sistat. Sunt neînțelegeri politice și comerciale între cele două țări. Prin urmare, România ar putea să nu se mai poată alimenta din aceste conducte, care traversează și Dobrogea, în drumul lor către Bulgaria și sudul Europei. Acesta este motivul pentru care se fac acum stocuri mari de gaze. În acest scenariu extrem, s-ar mai putea face importuri doar de la Viena, prin Ungaria, și din Bulgaria. Ambele rute presupun achiziția tot de gaz rusesc.

România are o producție internă de 11 miliarde de metri cubi, în scădere constantă, pentru că scade contribuția Petrom. Importurile a fost, anul trecut de 1,2 miliarde, însă, în acest an, vor fi mult mai mari, având în vedere prețul lor și clientul local InterAgro.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: