ANTIBIOTICILE ROMANESTI CUCERESC ASIA!

14 aug.

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a ajuns să realizeze 42% din veniturile sale din vânzări la export, ceea ce îl face una dintre cele mai de succes societăți încă deținute de statul român. Potrivit raportului la șase luni remis Bursei,  vânzările ATB au fost de 167 de milioane de lei, cu 1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile au crescut cu 6,4%, până la 72 de milioane de lei.

Principalele destinaţii ale produselor Antibiotice (Produse Finite şi Nistatina) în semestrul I 2019 au fost Asia (35%), America de Nord (20%) şi Europa (15%). Vânzările în aceste zone au reprezentat aproximativ 70% din vânzările realizate pe pieţele externe. Cel mai de succes produs la export, de departe, este Nistatina, un antifungic, care acontează o treime din vânzări.

Profitul societății a crescut cu 20% față de 2018, până la 25 de milioane de lei.

„Au fost continuate principalele direcţii de dezvoltare din strategia Antibiotice SA pe pieţele internaţionale: Dezvoltarea prezenţei în teritoriile în care Antibiotice are reprezentanţă deschisă: Vietnam, Ucraina, Moldova, Serbia; Creşterea cotei de piaţă pe pieţele reglementate, în special pe piaţa SUA.; Dezvoltarea/consolidarea prezenţei societăţii pe pieţele actuale şi adaptarea portofoliului de produse la pieţe externe potenţiale în funcţie de specificul de consum local; Dezvoltarea de noi modele de afaceri şi de parteneriate pe pieţele externe, care să accelereze dezvoltarea companiei la nivel internaţional; Menţinerea poziţiei de lider mondial pentru substanţa activă Nistatina”, se menţionează în raportul remis BVB.

Produsele cu prescripţie medicală au reprezentat 80,8% din totalul vânzărilor valorice (135 milioane lei), iar cele fără prescripţie medicală (OTC) 19,2% (32,1 milioane lei), în creştere cu 3,8%. Principalele clase terapeutice care au înregistrat creşteri valorice au fost: preparate dermatologice (+2,2 milioane lei), Sistem Nervos Central (+2,1 milioane lei), Sistem Cardiovascular (+0,7 milioane lei), Sistem Musculo-Scheletic (+0,7 milioane lei), Sistem Genito-urinar (+0,6 milioane lei) şi Sistem Respirator (+0,2 milioane lei).

Antibiotice şi-a planificat pentru 2019 o producţie de 583,8 milioane unităţi farmaceutice sub formă de comprimate, capsule, produse parenterale, produse topice (unguente, creme, geluri), supozitoare şi ovule, cu 58,8 milioane unităţi mai mare decât în 2018. În semestrul I producţia realizată s-a concretizat în 320 milioane unităţi farmaceutice, comparabil cu aceeasi perioada a anului trecut.

Dedeman se implică și aici

Acţionarul majoritar al producătorului de medicamente este statul român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din Antibiotice, în timp ce SIF Oltenia are 18,9% din capitalul social al companiei. O prezenţă nouă în acţionariatul producătorului de medicamente din Iaşi este retailerul de bricolaj Dedeman, care figurează cu o deţinere de 0,33% din capitalul Antibiotice, intrare ce a fost realizată în primul semestru în acest an.  De altfel, Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au deţineri importante la mai multe companii listate la BVB, printre care Alro Slatina (ALR), Cemacon (CEON), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE) şi Electrica (EL). Se poate vedea lesne că frații Pavăl, care stau pe un munte de lichidități (profituri de peste 200 de milioane de euro anual, cu retailerul de bricolaj) creează un conglomerat, preluând dețineri în mai multe companii listate și nelistate pe bursă. Cea mai mare parte a acestor sunt din domenii strategice, uneori chiar monopoliste, a se vedea Alro, Electrica, Antibiotice, Conpet.

Achizițiile fraților Dedeman devin astfel strategice pentru întreaga economie. Ei s-au mai îndreptat și către domeniul imobiliar, cumpărând mai multe clădiri de birouri. În același timp, continuă expansiunea imperiului Dedeman cu alte și alte magazine.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: