PRO-RUSUL DAN BARNA,CANDIDAT LA PREZIDENTIALE VREA RELATII ECONOMICE CU RUSIA SI CHINA!”

25 aug.

Wladimir Putin und Xi Jinping in China

Gest de curaj! Un român candidat la prezidențiale vrea relații economice cu Rusia și China

Dan Barna, candidatul prezidențial USR-PLUS, își asumă o inițiativă unică în România: el cere ca România să aibă relații economice cu Rusia și China și să nu mai ignore aceste state importante

BRUXELLES, 24 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Declarațiile lui Dan Barna, făcute într-o conferință de presă la Suceava, au atras atenția prin faptul că încalcă regula nescrisă impusă politicienilor români de a nu vorbi despre Rusia și China decât în termeni negativi.

Dan Barna promite să fie un candidat atipic, el abordând fără frică tema relațiilor României cu Rusia și China, nu înainte de a se asigura că laudă însă relația cu SUA care trebuie să fie ”una privilegiată”.

Dar, după ce a cerut ca ”poziţia României să fie clară, de a fi membru care contează şi care e din ce în ce mai relevant în structura NATO”, Barna a abordat un subiect considerat tabu în România: relația cu Rusia și China.

“Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo. Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare, şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere”,  a spus Dan Barna, arătînd deschidere față de investițiile care pot veni de la Moscova sau Beijing.

El a făcut observația de bun simț că Rusia și China ”politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial”, o atitudine foarte diferită de a celorlalți politicieni care se comportă ca și cum două din cele mai mari puteri ale lumii ar putea fi ignorate ca și cum nu ar exista, sau, mai rău, tratate cu ostilitate.

”Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel, cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă”, și-a explicat Barna poziția.

Cât despre relațiile cu UE, Barna a atras atenția că ”deşi suntem al şaselea sau al şaptelea stat, vedem ce se întâmplă cu Brexit-ul, în realitate vocea noastră are tăria unui stat de pe poziţia 24, 25. Am ajuns, cumva, la marginea Europei după trei ani de politică iresponsabilă şi am avut până de curând o voce foarte slabă în Europa. La masa discuţiei în cadrul Uniunii Europene, vocea României aproape nu a contat”,  a recunoscut el marginalizarea României în cadrul comunității europene.

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20190824/27356362/barna-candidat-la-prezideniale-vrea-relatii-economice-cu-Rusia-i-China.html

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: