UNDE DA JOHANNIS SI UNDE CRAPA!

18 sept.

Imagini pentru DANCILA,IOHANNIS,POZE

 

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus, miercuri, că miniștri titulari nu vor putea semna acordurile prevăzute în vizita în SUA, din cauza blocajului din Guvern creat de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a semna decretele de numire a noilor miniștri.

„Urmează să fie efectuată o vizită programată de mult timp în SUA, cu acorduri importante, pe care ministrul titular e în imposibilitate să le semneze. Niciun alt demnitar nu are abilitatea să semneze niciun act în afara ministrului care nu există la cele trei ministere. Avem azi consultări cu Guvernul polonez. Suntem în imposibilitatea de a semna acorduri, ne lipsesc miniștrii titulari”, a spus Toni Greblă, în fața judecătorilor CCR.

Declarația a fost făcută la CCR la susținerea punctelor de vedere în urma sesizării Vioricăi Dăncilă privind un conflict juridic între Guvern și Klaus Iohannis.

Greblă a mai explicat că în momentul în care Viorica Dăncilă a solicitat numirea miniștrilor titulari, coaliția PSD-ALDE era în funcțiune și nu exista semne că s-ar destrăma, iar Klaus Iohannis a blocat activitatea Guvernului.

„ În momentul în care prim-ministrul României, în bază prerogativelor constituționale a solicitat președintelui să numească patru miniștri titulari, coaliția PSD-ALDE care susține guvernul actual era în funcțiune,. Nu exista niciun semn că această coaliție s-ar putea destrăma, nu se știe dacă în mod definitiv sau există doar neînțelegeri între partide. Refuzul președintelui de a numi titulari pe acesteministere în momentul în care coaliția era în funcțiune reprezintă o încălcare de atribuții. Refuzând numirea acestor miniștri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declarații publico-politice depășind cu mult cadrul unei abordări instituționale între președinte și guvernul României”, a declarat Toni Greblă.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că în ultima perioadă există din ce în ce mai des solicitări de tranșare a conflictelor juridice între instituțiile statului, din cauza refuzului președintelui de a-și exercita atribuțiile constituționale.

„Din păcate în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai des la solicitări de tranșare a conflictelor juridice de natură constituțională de către Curte. Conflictele juridice de natură constituțională între președinte, prim-ministru și Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun, refuzul președintelui de a îndeplini atribuțiile sale constituționale. Pentru că unele din refuzuri crează de-a dreptul blocaje instituționale, am considerat că trebuie să sesizăm CCR pentru că în prezent Guvernul are șase ministere care nu mai funcționează.

S-a găsit o soluție normativă pentru a delega pe o anumită perioadă funcția de ordonator de credite fiecărui secretar din ministere. Însă nu e vorba numai de plată salariilor, iar atribuțiile ministerelor nu pot fi exercitate în prezent, astfel că activitatea este blocată. Unele ministere au un rol deosebit în această perioadă, în principaml ministerul de Interne care are rolul organizării alegerilor. Vă solicit să examinați cererea de constatare a conflictului juridic de natură constituțională între președinte și Guvern, conflict iscat de refuzul președintelui de a numi miniștri pe posturile vacanțe și de a numi interimarii în momentul în care trei din membrii Guvernului și-au depus demisia. Ambele situații reprezintă în opinia noastră veritabile conflicte juridice”, a mai spus Toni Greblă.

El a susținut, de asemenea, că președintele a recunoscut că interimatul unui Guvern trebuie asigurat imediat, pentru a asigura funcționalitatea instituției.

„Președintele României recunoaște implicit faptul că interimatul funcției trebuie să fie asigurat imediat deoarece la pagină șapte în notele depuse, citez – Schimbarea compoziției politice implică o nouă negociere politică cu partidele care poate conduce și la alte shcimbari în compoziția politică, structura guvernului sau la schimbări ai unor miniștri cu alți miniștri ai aceluiași partid. Președintele vorbește de negocieri pentru a configura o nouă majoritate parlamentară care să susțină un guvern remaniat. În această situație intervine funcția de ministru interimar, pentru că negocierile nu sunt simple, uneori durează săptămâni. Pentru aceste motive Legiuitorul a gândit funcția de ministru interimar care să poată preia atribuțiile ministrului titular pe perioadă limitată”, a adăugat Greblă.

Guvernul consideră că președintele Klaus Iohannis e obligat să respecte Constituția și deciziile CCR.

„În ceea ce privește miniștri interimari, numiți că urmare a demisiei a treu miniștri ALDE, noi considerăm că ne aflăm cu prisosință în situația unui conflict juridic de natură constituțională, președintele practiv fiind obligat de Constituție și a CCR să asigure continuarea Guvernului prin numirea miniștrilor interimari. Aveți o misiune ingrată, aceea ca după ce veți constata existența acestor două conflicte juridice nde natură constituțională să arătați caelea de urmat. Este prima dată când un conflict juridic de natura constitutionala a generat practic blocarea unor activitati absolut indispensabile pentru statul român”, a conchis secretarul general al Guvernului.

Ședința Curții Constituționale a început la ora 10:00. Părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială își susțin punctele de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniștrilor interimari.

Dăncilă a anunțat că duminică, 22 septembrie, va începe o vizită de lucru în SUA, prilej cu care le va prezenta oficialilor americani oportunitățile de afaceri din România.Vizita în SUA se va finaliza pe 29 septembrie.

Șeful Executivului împreună cu ministrul de Externe Ramona Mănescu și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici vor participa la evenimentul din 27 septembrie de la New York, a anunțat directorul executiv al Camerei de Comerț Româno-Americană din SUA Elias Wexler.

„La evenimentul la care participă premierul, ministrul de Externe și cel al Finanțelor vor fi prezenți directori ai afacerilor de succes. I-am invitat să participe pe cei care au exprimat un interes pentru România, din instituțiile financiare, inclusiv bănci, administratori de pensii, gestionarea activelor, asigurări, consultanți de investiții și de asemenea industria prelucrătoare, doctori cu cabinete particulare, dezvoltare în IT, doar ca să numim câțiva”, a transmis Elias Wexler, director executiv al Camerei de Comerț Româno-Americană din SUA.

Acesta a adăugat că la eveniment vor participa președinții filialelor noastre din Florida, DC, Los Angeles, New York și România.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: