Mandatul 2004-2009 comparat cu 2014-2019!

30 sept.

În 2009, după cinci ani de mandat, Băsescu nu avea în sondaje un scor care să anunțe un nou mandat. De ce acum, după primul său mandat, Johannis ar avea așa ceva. Și Băsescu avusese PSD-ul în opoziție față de președinția sa. E drept însă că în 2009 l-a avut alături de PDL.

Care să fie marea diferență între anii 2004-2009 și anii 2014-2019?

Diferența există. În perioada 2014-2019 a funcționat alt fel de stat. Unul care, prin câteva entități, SRI mai ales, a învățat propaganda neagră bazată pe minciuni sută la sută, fără adevăr în ele și formele de continuitate ale acesteia.

Dar diferența cea mai importantă între cele două perioade a fost dată de antipesedismul constant al liderilor UE. Explicația realistă a acestui antipesedism al popularilor europeni nu mai contează acum, când el nu se mai manifestă virulent, dar urmările lui sunt durabile.

În ultima vreme, chiar acolo, la nivelul UE, a apărut o noutate. Nu doar popularii fac azi jocurile, ci și noua familie politică ce a fost constituită sub influența Franței.

Acești macroniști nu au planuri pentru sprijinirea celui de-al doilea mandat al lui Johannis. Deocamdată, nu par a anunța lovituri de imagine contra președintelui actual. Dar nu vor fi îngerași până la capăt.

USR este lovit deja chiar acum pe subiecte ce țin de finanțarea acestui partid. Cum vor răspunde?

Cea mai mare vulnerabilitate a lui Johannis ține de epoca funcției sale de primar la Sibiu. Acolo e „plantată” o mare bombă cu efect întârziat: retrocedările către Federația Democrată a Germanilor din România. O „afacere” de peste 10 miliarde de euro.

Dacă macroniștii vor avea documente bune să atace pe această direcție, s-ar prea putea să se ajungă chiar la implicarea Germaniei în „afacere”. Ceea ce lui Macron i-ar conveni.

Presa noastră a tatonat acest subiect de mai multe ori, dar n-a avut sprijin politic. Acum, sprijinul politic poate veni și de la USR și de la PSD.

Dacă macroniștii nu vor ataca acest subiect, avem a fi siguri că Macron va fi negociat cu Germania. Nu putem ști ce. Ceva legat de noul Buget al UE, probabil…

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: