SCENARIU-ȘOC pentru „Guvernul meu”. Cu cine se ia de braț Iohannis?

15 oct.

Liberalii și Klaus Iohannis s-ar putea alia în Guvern cu „Petrov”, alias Traian Băsescu. Ultimele informații despre formarea noului Executiv PNL sau „în jurul PNL” vorbesc despre faptul că este luată în calcul varianta ca la guvernare să fie cooptat și PMP, partidul fondat de Băsescu. PMP ar urma să primească unul sau două ministere. Că este luat în calcul un astfel de scenariu o dovedește și avertismentul lansat luni seară de Călin Popescu Tăriceanu, care a transmis că ALDE nu va susține un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securității”, referire la Traian Băsescu.

Tăriceanu a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis, că preşedintele discută cu partidele pentru că vrea să vadă dacă viitorul premier și Guvern întrunesc majoritatea în Parlament, precizând că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.

„O discuție prealabilă anunțului pe care președintele urmează să îl facă mâine (marți -n.r.) în legătură cu premierul desemnat. Sigur că e firesc ca președintele, în calitatea pe care o are și în prerogativele constituționale pe care le cunoaștem, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care dorește să o facă întrunește în final suportul necesar, majoritatea, mai bine spus, necesară pentru a primi votul de învestitură, mă refer la premier, împreună cu echipa lui și programul de guvernare aferent”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara la Digi 24, întrebat despre consultările pe care le-a avut cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Chestionat dacă i-a transmis lui Iohannis care sunt condițiile ca ALDE să susțină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formațiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securității”, referire la Traian Băsescu.

„Președintele știe, pentru că am avut consultări săptămâna trecută, și am spus că avem disponibilitatea de a susține un guvern monocolor PNL. Urmează ca lucrurile concrete să le discutăm cu premierul desemnat, pentru că el vine în fața Parlamentului și cere votul. Deci cu el vom discuta hai să spunem condițiile care ne vor permite să dăm votul. Vreau să fiu foarte clar – nu suntem în situația de a da un vot necondiționat. Nu cred că putem de exemplu vota un Guvern care să îl aibă pe Petrov, informatorul Securității, mă refer la Băsescu, pentru că noi credem că rolul lui Băsescu e oriunde, dar nu la guvernare. Am văzut în ultimele zile chiar și intenția celor de la partidul lui Băsescu să intre la guvernare. V-am dat un exemplu de gen de condiții pe care le vom discuta cu prim-ministrul desemnat”, a explicat Tăriceanu.

El a adăugat că „nu e obligatoriu să fie un guvern monocolor PNL, cred că asta ar fi cea mai bună formulă. Nu pot să pun condiția să fie așa. Un lucru nenegociabil este cu Băsescu informatorul Securității”.

Chestionat dacă un guvern PNL-USR ar fi o variantă, liderul ALDE a replicat: „Trebuie să vină premierul desemnat și să ne spună ce configurație vrea să facă în viitorul guvern, care e structura politică, monocolor sau nu, după aceea care e structura echipei și sigur programul de guvernare, nu în ultimul rând. Așa este normal să avem o discuție cu premierul desemnat. Cred că în săptămâna aceasta e prea devreme să fie votul în plen. O astfel de negoicire cu partidele care ar fi dipuse să susțină guvernul nu se poate pune pe repede înainte. La noi termenul constituțional este extrem de strâns, 10 zile, și nu cred că are rost să îl strângem și mai mult”.

Întrebat dacă i-a lăsat impresia Klaus Iohannis că Ludovic Orban are șanse mari să strângă majoritatea parlamentară necesară, Călin Popescu Tăriceanu a spus: „Discuțiile pe care le-am avut nu sunt publice și nu cred că e corect să fac eu aprecieri, mai ales că am discuta pe baza de impresii și nu vreau să fac impresii discuții. Nu știu dacă are Orban majoritate, pentru că nu știu conținutul discuțiilor între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Nu știu USR ce va hotărî, pentru că am înțeles că sunt în chinurile facerii acum. De asemenea, mai este și UDMR”.

La rândul său, Eugen Tomac, liderul PMP, s-a întâlnit, marți, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis și a reiterat șefului statului condițiile PMP pentru susținerea unui nou Executiv, precizând că discuțiile despre viitorul Cabinet de miniștri vor fi purtate împreună cu premierul desemnat.

„Am răspuns astăzi (luni – n.r.) invitației Președintelui Klaus Iohannis de a avea, la Palatul Cotroceni, o discuție pe marginea situației politice din țară. După analiza ultimelor evenimente, președintele ne-a informat că mâine (marți – n.r.) va face desemnarea prim-ministrului României. Am reiterat, cu această ocazie, prioritățile PMP în perspectiva susținerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înființarea unui Minister pentru Relația cu R. Moldova”, a scris Eugen Tomac, luni seara, pe Facebook.

„Discuțiile privitoare la viitorul cabinet de miniștri se vor purta împreună cu premierul desemnat. România are nevoie de un guvern în funcție cât mai curând! Altfel, criza politică va continua să afecteze instituțiile statului până după alegerile prezidențiale”, a conchis Tomac.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: