Orban -”premierul meu”!

16 oct.

Premierul anunțat de Iohannis nu este nici o surpriză. Este, cum frumos a titrat un redactor de la Cotidianul, premierul meu. De cînd a preluat funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban și-a lăsat gîndurile și îndoielile la domiciliu și s-a transformat în agentul multiplicator de mesaje al președintelui. N-a avut curajul să-i iasă din vorbă. Parcă i-ar fi fost o nevastă fidelă. A redus toată politica PNL-ului la anticorupție și la atacuri repetate la adresa ciumei roșii. S-a pus cu pumnii pe SIIJ și, în legătură cu lozincile statului de drept, a devenit un fel dublură a lui Cristi Danileț. Cînd nu putea unul, ieșea celălalt.
Nominalizarea lui Ludovic Orban are valoarea unei recompense care n-a ieșit nici cu un mîc din cuvîntul președintelui României.

De fapt, din punct de vedere al PNL, Klaus Iohannis a fost președinte autoritar, iar Ludovic Orban un fel de secretar personal, folosit pentru a transmite către liberali sarcinile, ordinele și aprecierile primite de la Cotroceni. Supușenia și serviciile făcute l-au recomandat pe Orban. Nu ideile, nu proiectele, nu experiența. Prestația sa la Ministerul Transporturilor rămîne discutabilă, el fiind reținut, de cei care și-l amintesc, de mare amator de studii de fezabilitate acordate pe bandă rulantă lui Michael Stanciu.

Faptul că a executat ordinele președintelui organizînd la nivel de PNL strîngerea de semănturi pentru moțiunea de cenzură îl califică pentru desemnare. Pe sărăcia asta de proiecte și performanțe politice, moţiunea organizată de Ludovic Orban (indiferent de cine a mai fost sprijinit) se înscrie între succesele sale notabile. Poate și singurul.

Din păcate, o anume îngrijorare vizibilă pe fața lui Ludovic Orban încă de la anunțarea succesului moțiunii, trădează o stare de spirit. Numărul celor care au semnat și votat moțiunea de cenzură nu este nici pe departe egal cu al celor care vor susține noul guvern. Ponta face balet, Tăriceanu are condiții, iar UDMR nu face cadouri politice. Ce să mai spunem de PSD. Pare mai degrabă dispus să achite o primă poliță, decît să facă un cadou.

Pe cine se va sprijini Ludovic Orban? Mai ieri apărea ba însoțit de Raluca Turcan, ba de Alina Gorhiu sau de Robert Sigartău. Cam aici se rezumă numele ”grele” din PNL, deși, mai ieri-alaltăieri, Ludovic Orban declara că partidul său are trei-patru-cinci, chiar mai mulți specialiști pe un domeniu. Or, dacă îi adăugăm la decorativele de mai sus pe Florin Cîțu și Siegfried Mureșean obținem o echipă destul de subțire. Am frunzărit și alte ziare și am mai cules niște nume care circulă. Violeta Alexandru, Bogdan Glăvan, Cristian Păun (un dascăl stimabil de la ASE, bun comentator de subiecte economice), Marcel Vela sau Monica Anisei, obținem o listă care seamănă mai degrabă cu o ciornă a guvernului asemănătoare celei pe care o mîzgălea Dacian Cioloș la prima încercare. Această ”listă” provizorie făcută pe zvonuri îmi spune că nu multă lume se înghesuie să facă parte din guvernul Orban (Bucharest). Pare mai degrabă o tentativă de testare a reacțiilor în parlament, urmînd ca formula definitivă să apară abia la a doua încercare.

Abia acum liberalii cu al lor comandir încep să afle ce-au provocat și în ce s-au băgat.

Iar noi să aflăm ce ne așteaptă!

EDITORIAL :CORNEL NISTORESCU:cotidianul,ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: