Colectiv. Patru ani, niciun vinovat!

19 oct.

Aproape la fiecare termen din dosarul Colectiv, sala de judecată de la Tribunal încă este ticsită de victime și de susținători care o părăsesc dezamăgiți pentru că vinovații pentru incendiul din club nu au fost pedepsiți, nici măcar la patru ani de la tragedia în care au murit 65 de tineri.

Procurorii erau prezenți la fosta Fabrică Pionierul chiar în dimineața zilei de 31 octombrie 2015, adică numai după câteva ore de la tragedia din Clubul Colectiv. Anchetatorii au venit pentru a începe să strângă probe și date pentru a demara o anchetă penală. Inițial, cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, însă printr-o ordonanță a procurorului general – Tiberiu Nițu, la acel moment – dosarul a fost preluat de Parchetul General. Tot atunci a fost desemnată o echipă de procurori care să lucreze la anchetă.

În 28 aprilie 2016, dosarul a fost trimis în judecată. La dosarul de la Parchetul General au fost 8 inculpați: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri și două societăți comerciale (Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Acuzațiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Dosarul a parcurs pași puțini și îngreunați: inițial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competența instanței. În final, s-a decis declinarea competenței către Tribunalul București, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosarul Colectiv, au mai fost trimiși în judecată și pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzați că știau că acel club funcționează fără autorizații de securitate la incendii și au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanța care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.

La rândul lui, Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul aceleaşi structuri şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.

Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul București.
De mai bine de trei ani de la trimiterea în judecată a cauzei, nu au fost însă înregistrate progrese în dosar, dezamăgirea fiind prezentă pe chipurile supraviețuitorilor și a părinților care și-au pierdut copiii în incendiu. Pentru aceștia, dosarul Colectiv înseamnă: încă un termen încheiat, încă o amânare, alți martori audiați și nicio schimbare.
Anul trecut, judecătorul Mihail Terceanu, cel care se ocupa de cauză, s-a pensionat, însă din fericire magistratul care a preluat dosarul, Mihai Bălănescu, nu a dispus reluarea procesului de la zero.

Încă de la primul termen prezidat, judecătorul a stabilit să nu mai audieze inculpații din nou și a dispus ca primii 25 de martori să dea declarații.
De asemenea, apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar și rezultatele rapoartelor de expertiză și au solicitat readministrarea probatoriului, instanța încuviințând cererile. Pe portalul instanțelor de judecată, observăm în dosarul Colectiv amânări după amânări pentru audierea martorilor și pentru „administrarea probatoriului” ori continuarea cercetării judecătorești, chiar și după 3 ani de la trimiterea în judecată.

Următorul termen a fost stabilit pe data de 24 octombrie, la ora 12:30, la Tribunalul București când va fi, la fel, continuată cercetarea judecătorească.
Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpații sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-și îngriji rănile.

Între timp, victimele Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităților, decontarea pe viață a tratamentelor de care au nevoie, precizând că, în prezent, pot beneficia de plata tratamentelor doar până la sfârșitul anului 2020, ceea ce este insuficient.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: