Umbra Securității deasupra lui Ludovic Orban!

19 oct.

De parca ar fi un blestem, România nu scapă de umbrele trecutului și mai ales ale Securității, nici după treizeci de ani de la răsturnarea regimului totalitar comunist. Culmea ironiei este că, după accederea în NATO și în Uniunea Europeană, în fruntea guvernelor României s-au aflat prim-miniștri care, în cea mai mare parte, au avut tangență cu vechea Securitate sau cu serviciile secrete post-decembriste care au fost denumite oarecum justificat noua Securitate. Emil Boc a făcut stagiul militar în cadrul Comandamentului Trupelor de Securitate în anii 80, înainte de a urma Facultatea de Istorie-Filozofie din Universitatea Babeș-Bolyai, unde a fost lider al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști. Victor Ponta și Mihai Răzvan Ungureanu au cochetat cu SIE înainte de a deveni premieri, iar Mihai Tudose a cochetat cu SRI după ce a devenit parlamentar.

Legături cu trecutul comunist au și fostul premier  Dacian Ciolos și ex-președintele PSD, Liviu Dragnea, care a fost mai mult decat prim-ministru în perioada decembrie 2016-mai 2019, având în vedere ca tații ambilor au activat în Militia ceaușistă. Tatăl lui Dragnea a fost șef de post în comuna Grația, județul Teleorman, iar tatăl lui Cioloș a fost ofițer în Miliția Județeană Sălaj. Cioloș a încercat să minimalizeze activitatea milițienească a tatălui sau, afirmând că acesta a fost doar un funcționar la Evidența populației. În realitate, tatăl lui Cioloș, care s-a pensionat pe motive de boală, având gradul de maior de miliție, a activat în Serviciul de Circulație și în Serviciul de Pază și Ordine Publică din cadrul Miliței Județene Sălaj, fiind transferat la Biroul de Evidența Populației după ce s-a îmbolnăvit. Pe de altă parte, Dacian Cioloș este nepotul generalului Virgil Ardelean, zis Vulpea, fost ofițer de miliție și colaborator al Securității, devenit cunoscut ca șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (DGIPI), care a avut un rol substanțial în ascensiunea sa politica, mai ales în perioada 2005-2008.

Și mai grav este că președintele României care a condamnat cu mare tam-tam comunismul, a parafat intrarea tarii noastre în Uniunea Europeana și a fost favoritul partenerului strategic american, este vorba de promotorul axei București-Londra-Washington, Traian Băsescu, a fost colaborator dovedit al Securității comuniste. Chiar dacă acum se apără lamentându-se că fost atât de sărac cu duhul încât nu a știut că contrainformațiile militare făceau parte din Securitate. Și referitor la actualul președinte Klaus Iohannis au circulat zvonuri că ar fi avut tangență cu Securitatea în perioada studiilor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Conform unui fost ofițer de Securitate din Cluj-Napoca, instituția în care a activat avea sarcina să racoleze informatori din fiecare an de studiu, de la toate facultățile, iar studenții din rândul minorităților naționale constituiau o țintă predilectă. Studenții de sex masculin erau racolați, de regulă, ca informatori în perioada stagiului militar cu termen redus pe care-l satisfăceau înainte de facultate, iar recrutarea acestora se făcea de către ofițerii de contrainformații militare din unitățile militare în care erau înregimentați, după care erau preluați de ofițerii de Securitate care răspundeau de diversele universități. Poate, ca în cazul lui Băsescu, vom afla amanunte după ce Iohannis va pleca de la Palatul Cotroceni.

Din pacate, si asupra premierului recent desemnat, Ludovic Orban, pluteste umbra Securitatii. Tatal sau, Emerich (Imre) Orban, a fost un destoinic ofiter de securitate in perioada 1948-1956. Si-a inceput cariera in Secuime, iar dupa sase ani a fost promovat sef de serviciu si apoi loctiitor al sefului Securitatii raionului Stalin, denumirea de atunci a orasului Brasov, in care s-a nascut si a locuit Ludovic Orban. Tatal lui Orban a detinut aceste functii in perioada 1954-1955, iar in 1956 a fost trecut in rezerva, avand gradul de capitan. Ludovic Orban a recunoscut, intr-o emisiune televizata din 2006, ca tatal sau a fost ofiter de securitate, dar s-a aparat ca acesta a incetat colaborarea cu sinistra institutie inainte de a se naste el. Tot in emisiunea respectiva, Orban a marturisit ca Securitatea a incercat sa-l racoleze cand se afla in armata, dar a refuzat categoric. Despre fratele sau Leonard Orban, care a detinut o serie de functii importante in ultimele doua decenii (negociator sef adjunct cu Uniunea Europeana in guvernul Nastase, negociator sef cu Uniunea Europeana in guvernul Tariceanu I, comisar european pentru multilingvism, consilier al presedintelui Traian Basescu pentru probleme de afaceri europene, ministrul Afacerilor Europene in guvernul Ponta I), s-a spus ca ar fi omul SIE.

Chiar daca suntem de acord ca nu copiii trebuie sa raspunda pentru faptele parintilor, Ludovic Orban are obligatia sa lamureasca acum, cand a fost desemnat sa formeze viitorul guvern al Romaniei, daca tatal sau a avut un rol represiv in cadrul Securitatii si motivele pentru care, dupa o cariera rapida, promitatoare, a parasit aceasta institutie, din care, este de notorietate, nu se poate pleca de bunavoie si definitiv. Avem in vedere ca tatal lui Orban a fost ofiter si sef in cadrul Securitatii in anii cei mai negri ai comunismului romanesc, in obsedantul deceniu bolsevic, in care au fost distruse sau lichidate elitele politice ale Romaniei, inclusiv din PNL, alaturi de elitele economice, militare si intelectuale, precum si de numerosi studenti care au refuzat reeducarea comunista si tarani care au refuzat intrarea in colhozurile de tip sovietic. Avem in vedere si ca revolutia anticomunista de la Budapesta din 1956 a starnit anumite sperante si solidarizari si in Transilvania, indeosebi in centrele universitare si in zonele cu populatie majoritara maghiara, cum era Secuimea. Avem in vedere si ca dupa evenimentele din 1956 a avut loc o epurare a Securitatii din Romania de anumite cadre prea abuzive si brutale, in contextul in care s-a constatat ca reactia violenta a populatiei din Budapesta a fost generata de comportamentul abuziv si brutal al organelor de securitate si de militie din Ungaria.

Ludovic Orban are acum obligatia sa ne lamureasca asupra carierei de securist a tatalui sau, inclusiv asupra sfarsitului acesteia, cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, atat el cat si partidul pe care-l conduce au avut drept slogan principal „ Jos ciuma rosie!”. Ori, este cert ca tatal premierului desemnat a fost cel putin un promotor si un aparator al ciumei rosii in perioada instaurarii acesteia in Romania.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: