Culisele unei afaceri pe care România o poate pierde: „Ce a făcut Klaus Iohannis?”

23 oct.

Viorica Dăncilă acuză că europarlamentarii PNL și Klaus Iohannis nu susțin înființarea unui sediu Volkswagen în România, explicând în acest sens că liderul grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare companiei în care arată susținerea unei fabrici în Bulgaria. Premierul a anunțat că va vorbi cu Angela Merkel în acest sens.

„Noi am discutat despre acest proiect. Chiar ministrul Comerțului și anteprenoriatului a fost în Germania, a vorbit despre acest proiect, avem cele mai avantajoase condiții pentru o investiție în România, dar din păcate nu avem susținerea necesară. Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care susține Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul grupului PPE a trimis această scrisoare către Volsvahen, prin care susțin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt PNL, ce a făcut domnul președintele Klaus Iohannis? Dânsul ne reprezintă în Consiliu, nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susține România? Nu a putut discuta cu liderul grupului PPE pentru a susține România?”, a declarat Dăncilă.

Premierul a afirmat că președintele Klaus Iohannis știa de existența acestei scrisori de la PPE către Volkswagen, însă nu a reacționat.

„Domnul Weber susține Bulgaria, în condițiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. Poate era justicat dacă Bulgaria avea propuneri mai bune din punct de vedere economic, al condițiilor oferite către Volkswagen. Condițiile noastre sunt mult mai bune, dar vedem că PPE de fapt susține Bulgaria. Este o scrisoare, PNL, membru în PPE susține acest lucru. Nu pot să cred că premierul a știut de această scrisoare, dar președintele nu. În mod normal, pe obiective importante pentru țară trebuie să existe consens și cooperare între Guvernul României, Administrația Prezidențială și Parlament. Este greu să am cu domnul președinte o discuție pe un asemenea obiectiv. Eu mă așteptam ca domnul președinte să aibă o deschidere foarte mare pentru că trebuie să primeze interesul de țară. La domnul președinte primează interesul personal”, a adăugat Dăncilă.

Aceasta a anunțat că un ministru va merge din nou în Germania pentru a discuta cu liderii Volkswagen pentru înființarea acestei fabrici în România.

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va încerca să vorbească telefonic cu Angela Merkel despre acest aspect.

„Eu voi încerca această convorbire telefonică cu doamna Merkel, voi face tot ce e posibil pentru a aduce această investiție în țara noastră. Dl președinte a spus că a vorbit cu doamna Ursula von der Leyen și a spus că nu contăm. Eu cred că nu îi face cinste. Iarăși dăm din casă. Eu încerc să inițiez această convorbire, dar dacă dl președinte a mers la Consiliu și a spus că nu mai contăm. Dânsul a spus că un premier desemnat e mai important decât unul interimar. Mi se pare imposibil. Cum să faci astfel de afirmație. Eu am să încerc să inițiez această discuție cu doamna Merkel. Se va duce și ministrul.
Poate nu e de acuzat Weber. Weber e un lider de grup, poate partea bulgară a vorbit”, a adăugat Dăncilă.

Acuzațiile lui Dăncilă vin în contextul în care PNL face parte din grupul PPE.

Reacția PNL

”Decizia privind amplasarea investiţiei Volkswagen se ia de către conducerea companiei respective. În luarea unei astfel de decizii, nu contează factorii politici. Doamna Dăncilă, care a trecut prin Parlamentul European fără să-i rămână foarte multe urme, vine cu un fake news şi nicidecum cu o informaţie reală, certă. În ceea ce ne priveşte, garantăm că Guvernul PNL va reprezenta o garanţie pentru orice investitor serios care doreşte să investească în România şi că şansele ca o investiţie să fie realizată în România sub guvernul liberal sunt de cel puţin o sută de ori mai mari decât şansele ca această investiţie să fie realizată sub guvernul Dăncilă”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, luni, într-o conferinţă de presă.

Ludovic Orban a mai spus că în scrisoarea PPE se susţine ideea de a investi în Uniunea Europeană, nu într-o ţară sau alta.

”Vă rog să citiţi cu mare atenţie scrisoarea! Acolo nu este vorba de a nu susține decizia unei companii de a investi într-o locaţie sau alta ci este susşinută intenţia de a investi în cadrul Uniunii Europene. Acest subiect nu este un subiect. Decizia privind locul în care va investi o companie cum este compania Volkswagen este o decizie care va fi luată de conducerea companiei şi care nu ţine cont de diversele influenţe de natură politică”, a precizat Orban.

Imagini pentru IOHANNIS,WEBER,MERKEL,POZE

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: