După primul tur al alegerilor Nici Iohannis nu e atît de mare, nici Dăncilă nu e atît de pricăjită!

12 nov.

Imagini pentru DANCILA,IOHANNIS,POZE"

Acest prim tur al alegerilor prezidenţiale a scos la iveală cîteva surprize care necesită o resetare a opiniilor despre principalii actori de pe scena politică românească. În ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la „Cotidianul”, surpriza nu se referă la clasarea primilor doi candidaţi, căci, încă dinainte de începerea „campaniei”, am scris că finala se va desfăşura între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, chiar dacă toţi analiştii au trîmbiţat clasarea lui Dan Barna pe locul doi.

O surpriză este însă şi pentru noi scorul obţinut de principalii candidaţi înscrişi în cursă. Dacă ne uităm pe sondajele de opinie de dinainte de ziua votului, Klaus Iohannis era cotat cu un scor de peste 45%, iar Viorica Dăncilă abia dacă atingea în unele sondaje 15-16 procente, cîteva creditînd-o chiar cu maxim 12%.

În realitate, rezultatele oficiale îl arată pe Klaus Iohannis cu 38%, deci departe de orizontul de aşteptare, iar pe Viorica Dăncilă cu 23%, deci mult peste aşteptări. Asta înseamnă că percepţia publică a celor doi candidaţi a fost departe de anticipările „specialiştilor” în sondaje, ceea ce este îngrijorător.

Aşa cum se prefigurează, Klaus Iohannis are şansele cele mai mari să obţină al doilea mandat de preşedinte, dar soarta „Guvernului Meu” este departe de a fi stabilă, ci, din contră, acest rezultat de la prezidenţiale îi accentuează fragilitatea! Pe acest fond, anul viitor, cu cele două scrutinuri electorale, alegerile locale şi cele parlamentare, se anunţă unul extrem de interesant, în care jocurile Puterii sînt departe de a fi făcute în funcţie de victoria lui Iohannis.
Dar, pînă atunci, să vedem ce semnificaţii se desprind din rezultatele de duminică.

În primul rînd, trebuie remarcat faptul că moţiunea de cenzură şi validarea guvernului PNL nu au dus la prăbuşirea PSD, aşa cum trîmbiţa Klaus Iohannis, ci, dimpotrivă, arată că, mai degrabă, Viorica Dăncilă s-a trezit în faţa unei nesperate solidarizări din partea electoratului PSD, care a înţeles mai bine decît mulţi politicieni că operaţiunea „Turul doi fără PSD”, aşa cum anunţa Gabriel Liiceanu, nu a fost altceva decît o manevră electorală pusă la cale de Klaus Iohannis!

În al doilea rînd, aşteptările lui Klaus Iohannis după valul de succese împotriva PSD, cum ar fi alegerile europarlamentare, cele două Referendumuri, pentru familie şi pentru Justiţie, moţiunea de cenzură şi validarea „Guvernului Meu”, i-au dat aripi şi spera într-un scor covîrşitor în contul său, dublat de un scor devastator pentru Viorica Dăncilă. Nu s-a întîmplat însă aşa!
În al treilea rînd, dezvăluirile Rise Project au afectat în mod decisiv scorul obţinut de Dan Barna, undeva la jumătate din procentele USR de la europarlamentare, ceea ce i-a permis Vioricăi Dăncilă să se califice în finală chiar şi cu cel mai mic scor obţinut vreodată de PSD!

Am scris aici despre ezitările echipei lui Klaus Iohannis, care s-a sucit de mai multe ori, preferîndu-l în turul doi mai întîi pe Dan Barna, apoi pe Mircea Diaconu şi abia de curînd pe Viorica Dăncilă. Teama că Dan Barna va lua 20% din voturi, ca la europarlamentare, la care să se adauge alte 20% din voturile pe care i le-ar fi putut da PSD-ul rănit şi umilit, i-a făcut circumspecţi pe strategii de la Cotroceni, aşa încît plutea în aer dorinţa lor ca finala lui Iohannis să fie dusă cu Viorica Dăncilă, dar nu cu acest scor de 23% în primul tur.

Calculele erau foarte simple, staful lui Iohannis bănuind că la procentele date de electoratul PSD, Dăncilă nu va mai lua în turul doi voturi de la nimeni, astfel încît victoria lui să fie una triumfalistă, cu 65-70%. Ei, bine, dacă Iohannis vrea să fie sigur de victoria din turul doi, rezultatele oficiale trebuie să ducă la modificarea tuturor strategiilor gîndite pînă acum, inclusiv participarea la cel puţin o dezbatere faţă în faţă!

Altfel, oricît de greu ar fi de crezut, mai este loc de surprize în turul doi, una dintre ele fiind un scor apropiat între candidaţi, care ar putea schimba şi strategia PSD în perioada imediat următoare. Să nu uităm că PSD poate încă să constituie o majoritate parlamentară care să răstoarne „Guvernul Meu” printr-un simplu acord cu ALDE şi ProRomânia, în ciuda faptului că Guvernul Dăncilă a căzut tocmai din cauza celor două formaţiuni. Oricare dintre ele dacă se alătura PSD, n-ar fi trecut nici moţiunea şi nici n-ar fi fost validat Guvernul Orban.

Nu trebuie uitate aceste lucruri, căci spaţiul politic este plin de astfel de răzgîndiri şi de o parte şi de cealaltă a balanţei. Aşa s-a întîmplat cu Guvernul Tăriceanu (născut din alianţa contra naturii formată din DA şi PUR), care a rezistat în minoritate cu ajutorul PSD (şi Călin Popescu Tăriceanu n-ar fi trebuit să uite acest lucru), aşa s-a întîmplat cu Guvernul Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu, cînd au rupt din alianţa cu PDL şi au votat alături de PSD!

Totul depinde de discuţiile şi negocierile din aceste două săptămîni de campanie electorală. Nimic nu este definitiv jucat, căci bătaia este lungă şi poate depăşi ziua turului doi, în care Iohannis are toate şansele să cîştige un nou mandat. Dar este viaţă şi după aceste alegeri…

La alegerile de duminică, pentru prima oară în aceşti 30 de ani, mărturisesc că nu am votat. Este forma mea de protest faţă de dispreţul cu care am fost tratat ca simplu cetăţean, prin lipsa unei veritabile campanii electorale, cu confruntări directe care să-mi pună în faţă ofertele candidaţilor. Nu este moftul meu, căci aşa se procedează în toate ţările democratice, ci forma mea de protest care atrage atenţia asupra deficitului de democraţie înregistrat la aceste alegeri, mai ales din cauza preşedintelui

Klaus Iohannis, care a refuzat orice dezbatere cu oricare dintre contracandidaţii săi.
Dacă vrea să scape de frica ancestrală pe care i-o citim pe faţă, care-l face să evite din răsputeri orice confruntare cu cineva care-i este adversar, Iohannis ar face bine să citească ce spunea marele poet Rabindranath Tagore despre felul în care frica poate să fie învinsă şi transformată în victorie: „Când te copleșește frica, te insulți pe tine. Eliberează-te de frică și ai tăria să te învingi pe tine însuți!” Sau ce spunea Jim Morrison, liderul celebrei formaţii rock „The Doors”: „Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forță, iar tu vei fi liber”!

Şi dacă nici aceste vorbe înţelepte nu sînt suficiente, măcar cele spuse de filosoful Bertrand Russell ar trebui să însemne o provocare: „Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forță, iar tu vei fi liber”! Şi, domnule Iohannis, ştiţi de ce? Pentru că, aşa cum spunea filosoful Joseph Campbell, „Peștera în care ți-e frică să intri ascunde comoara pe care o cauți”!

Sînt prea multe citate în acest final de articol? Poate. Dar vedeţi cîtă frumuseţe ascund? Nu merită ele să fie însuşite, chiar şi de către cel care deţine cea mai înaltă funcţie în stat? La urma urmei, eu ştiu că e bine ca, înainte de a te apuca să scrii propriile tale cărţi, să le citeşti pe ale altora! Ca semn de respect pentru obiectul acela care poartă numele „carte”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: