Iohannis împotriva PSD-iștilor. Pericolul războiului pentru democrație !

18 nov.

Iohannis împotriva PSDiștilor. Pericolul războiului pentru democrație 

În niciun moment campania prezidențială a PSD nu a fost o campanie construită împotriva altui partid, cu atât mai puțin împotriva PNL. Dar în toate momentele ei, campania prezidențială a PNL a fost o campanie împotriva PSD și împotriva PSD-iștilor, adică a electoratului PSD.

O campanie împotriva a 40% dintre românii care au ales stânga la alegerile trecute. Pe de o parte, asta e manipulare psihologică: e o campanile de public shaming și de umilire progresivă a electoratului de stânga. Când mesajul general e acela că PSDiștii doar au stricat în țara noastră, dai, de fapt, în alegătorii PSD. În ce stat democratic s-a pomenit ca o campanie prezidențială să fie construită împotriva unui segment important al electoratului reprezentat de opoziție?

Cu atât mai mult, în ce stat s-a pomenit ca la aniversarea unor decade de istorie democratică, să îți construiești campania prezidențială pe măsuri antidemocratice: pe mesaje de eradicare a opoziției, de eliminare a partidului corespondent ei, de pe harta politică? Atunci când afirmi „eu nu sunt cu PSD într-o competiţie electorală, eu sunt cu PSD în război, noi suntem cu PSD în război şi asta nu pentru că noi suntem răi, pentru că ei au fost răi cu românii”, greșești de două ori: asumi că vei construi democrația prin război – cuvânt periculos, conflict de ce nu e era un termen nimerit? – și anunți că opoziția a lucrat împotriva românilor, când prin acest mesaj, îți asumi să te poziționezi împotriva electoratului de stânga. În toată logica aceasta, mai avem o eroare bonus. Trebuie să fim conștienți de faptul că guvernarea PSD a luat, paradoxal, măsuri de dreapta, în anumite aspecte. Dacă ele au fost rele, atunci orientarea lor ideologică e incorectă, deci ce să înțelegem, că dreapta produce răul românilor?

Klaus Iohannis și Rareș Bogdan la sediul PNL după aflarea rezultatelor preliminare ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2019

Viorica Dăncilă are o misiune ingrată. Să reprezinte un partid care ar trebui să își întărească măsurile de stânga. Ba chiar ar trebui să se reconfirme ca un partid de stânga. Numai că în ultima vreme partidele nu se mai comportă pe linia spectrului politic. Ci ca entități cu un capital autonom de putere: PNL, PSD etc. Sunt câteva capcane și în discursul candidate PSD. Miza feministă.

Important nu e, pentru sănătatea democrației românești, că Viorica Dăncilă e femeie. Faptul că un bărbat refuză dialogul profesional unei femei e relevant în ordinea manierelor și a bunului simț. Important e că un prezidențiabil refuză dialogul contracandidatului său.

Dacă prima femeie Premier devine prima femeie Președinte?

Sigur, scenariul primei femei Președinte al României e seducător. Prima femeie premier devenită prima femeie Președinte ar fi o dublă glorie a standardelor stării de excepție pe scena politică românească.

Viorica Dăncilă în biroul de premier pe care l-a avut la Palatul Victoria

Acesta ar trebui să fie mesajul corect, pe linie feministă, pe care campania Vioricăi Dăncilă ar trebui să îl urmeze, pentru a se adresa unui anumit tip de public. Dincolo de orice, Viorica Dăncilă nu a declarat niciodată război dreptei în ansamblu, nici partidului de proveniență al contracandidatului său. Nu are un război, ci o campanie, nu are un atac asupra dreptei, ci nenumărate diferențe de opinie față de Klaus Iohannis. Lupta ei e cu un individ, cu un contracandidat, nu cu un partid sau cu o parte a românilor. A auzit cineva ceva violent afirmat despre PNLiști? Nu. Despre PSDiști, de fiecare dată. Pentru că la capăt de drum, după cinci ani ca Președinte al României, Iohannis și-a construit campania împotriva unui partid și împotriva românilor simpatizanți ai acestui partid. Iar Dăncilă a trebuit să traverseze campania de public shaming a electoratului său plus ruinele conducerii lui Liviu Dragnea.

Și-atunci, ce ne spunem când nu ne vorbim, noi, Iohannis și Dăncilă?

Că mizele sunt dincolo de prezidențiale, acolo unde puterea politică se joacă în teritoriu, unde se construiesc majoritățile, cărămidă cu cărămidă, prin alegeri locale și parlamentare.

Că PSD e în opoziție, că stânga a arătat mereu că știe cum să echilibreze spectrul politic din acest rol, dar că nu poate fi zdrobită.

Că PSD rămâne câștigătorul unui loc în turul II prin istoria pe care stânga a știut să o scrie din ziua în care a început tradiția democratică, în vreme ce dreapta a purtat mereu alt nume: PNL, PNDL etc.

Că PNL trebuie să își educe conștiința democratică și să înțeleagă că prezidențialele sunt alegeri care nu se pot întemeia pe întoarcerea românilor împotriva românilor.

Că avem un candidat liberal care are dificultăți în a fi președintele tuturor românilor, de vreme ce refuză dialogul unuia dintre ei și duce o campanie construită prin distrugerea unui partid, nu prin construcția unui proiect de țară.

Că așa cum Dragnea a slăbit enitatea ideologică, de stânga, a PSD, e posibil ca într-o zi, cineva să slăbească entitatea ideologică, de dreapta, a PNL. Dovada? Klaus Iohannis nu a înțeles istoria și limbajul partidului său, al liberalismului.

Brătianu, 1853: „Un partid poate lupta contra altora ca să dărâme o stare de lucruri, dar ca să zidească trebuie ca naţiunea întreagă, toate partidele să dea concursul lor; altminteri, ceea ce unii vor edifica, alţii vor surpa.”

Iohannis, 2019: „Eu nu sunt cu PSD într-o competiţie electorală, eu sunt cu PSD în război. Lupta noastră este de înlăturare a PSD.”

Un răspuns sa “Iohannis împotriva PSD-iștilor. Pericolul războiului pentru democrație !”

  1. Aliosa 19 noiembrie 2019 la 8:16 am #

    A republicat asta pe My Blog.

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: