ISARESCU,ATAC SUBTIL LA PSEUDO-LIBERALI!

28 nov.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a avertizat pe liberali să nu ia măsuri pripite, le-a sugerat să nu mai facă atât de mult zgomot și i-a îndemnat să nu îndoape economia cu măsuri care nu-i fac bine. Acesta a ținut să-i taxeze după ce reprezentanții noii puteri s-au tot plâns de greaua moștenire, de găurile găsite în diverse bugete (de stat, al asigurărilor etc.), și că vor repara toate cele găsite prin diverse măsuri. Una dintre ele este creșterea deficitului bugetar la 4,4%, peste 3%, nivelul maxim admis de Comisia Europeană. În plus, liberalii au promis că vor mări pensiile cu 40%, vor crește salariul minim cu 7,3% și vor elimina supraacciza. Aceste din urmă măsuri vor duce la creșterea cheltuielilor statului și la diminuarea veniturilor. ”Trebuie să avem grijă de echilibrele macro ca de ochii din cap. E o metaforă dar îmi mențin formula. Acest mesaj devinde imperativ în contextul sporirii incertitudinilor în plan global. Nu se iese dintr-o situație dificilă cu măsuri pripite, nici cu mult zgomot și nici cu măsuri care să accentueze pro-ciclicitatea”, a declarat Isărescu, în cadrul conferinței anuale organizată de Asociația Analiștilor Financiari Bancari din România.

La ce se referă guvernatorul când menționează pro-ciclitatea? Când se vorbeşte de ciclul economiei, se vorbeşte de ciclul de creştere și de cel de descreştere pentru că economia evoluează în timp ca o sinusoidă – urcă, ajunge la un vârf, și apoi coboară. Când scad taxele se stimulează consumul, care la rândul lui stimulează creşterea economică. Asta înseamnă că măsura de reducere a taxelor simultan cu creşterea de salarii este prociclică, adică stimulează o creştere care este oricum. Politica pro-ciclică poate conduce economia la o situaţie nesusutenabilă întrucât taxele deja scăzute şi salariile crescute nu mai pot fi susținte. Este cea ce s-a întâmplat în 2008. Deficitul bugetar s-a triplat atunci în doar câteva luni, împrumuturile au devenit tot mai scumpe, România a apelat din nou la expertiza chinuitoare a Fondului Monetar Internațional. Partea cea mai dificilă a economie s-a consumat în ultima parte a lui 2008, când a fost o criză de lichidate, iar șocul cel mare s-a simțit în 2010, când Guvernul Boc a decis creșterea TVA de la 19 la 24%.

Cu o zi înainte de declarațiile lui Isărescu, Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a spus că amânarea majorării punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1,775 lei este singura măsură capabilă să aducă deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%. “Nu există alternativă la prorogarea, la amânarea articolului 86, aliniatul 2, litera b, din Legea 127/2019, aceasta fiind singura măsură capabilă a aduce deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%. De altfel, Legea pensiilor prevede, în mod interesant, că ea, legea, intră în vigoare la 1 septembrie 2021, deci atunci are ea termenul de intrare în vigoare, cu excepţia creşterii care s-a făcut deja la 1 septembrie 2019 şi creşterii care intră în vigoare de la 1 septembrie 2020. Deci, din punct de vedere strict formal, nu trebuie modificat decât aliniatul 2, litera b din toată legea. Altceva poate să rămână acolo. Prorogarea creşterii cu 40% a punctului de pensie din septembrie 2020 poate avea loc urmând ca bugetul să ofere o creştere mult mai mică, de ordinul a câtorva procente, deci o creştere totuşi, care oricum va reprezenta o creştere, şi nu o reducere a pensiilor actuale, care oricum va duce la depăşirea deficitului de 3%, dar cu puţin peste această valoare, nu cu două sau trei procente, care oricum va fi finanţată din bani pe statul român nu îi are. Adică din împrumuturi din ce în ce mai scumpe, pentru că toată această Lege a pensiilor se bazează pe bani pe care statul român nu îi are pur şi simplu”, a spus Lazea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: