DE CE SE IMPRUMUTA FLORIN CITU?

29 nov.

Image may contain: 2 people

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat miercuri 332,5 milioane euro de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 200 milioane euro scadentă în 2023, la o dobândă de 0,31% pe an. Imediat cum a venit la putere, Florin Cîțu s-a împrumutat cu 755,5 de milioane de lei de la bănci, prin două emisii de obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Apoi a împrumutat 858 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 55 de luni, la un randament mediu de 4,09% pe an. Și se va mai împrumuta și mai departe pentru că statul are nevoie de bani pentru a-și respecta obligațiile: plata salariilor, pensiilor, ajutoarelor, investițiilor, în condițiile în care veniturile la buget nu sunt suficiente. Noul ministru susține că împrumuturile pe le-a contractat Ministerul Finanțelor de când e el în funcție s-au făcut la costuri mult mai mici decât cele pe care le contracta PSD iar economia este de 300 milioane de lei. Cum de a reușit? ”Sunt de încredere”, a menționat într-o emisiune televizată. Mai exact, Cîțu spune că toți cei care împrumută statul român au văzut că există un program de guvernare, că există o anume predictibilitate iar mediul economic nu va mai fi bombardat cu tot felul de legi și ordonanțe care îl va bulversa. Cîțu, pe vremea când era în opoziție, taxa deseori politica Finanțelor de a se împrumuta la costuri mari.

Image may contain: 2 people

La începtului anului, Ministerul Finanțelor și-a programat un plan de împrumut de aproximativ 72 miliarde de lei de pe piețele interne și externe pentru a acoperi deficitul bugetar, de 2,76% din PIB, adică 28 miliarde de lei, și pentru refinanțarea datoriei, în sumă de 44 miliarde de lei. Numai că deficitul nu va fi cel de 2,76% ci de 4,4%, conform noii puteri liberale. Asta presupune o gaură mai mare ce trebuie acoperită cu bani veniți de la alții.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: