Bilanț după o lună de guvernare PNL: România, în rahat până-n gât!

3 dec.

Un premier care se respectă și mai ales își respectă alegătorii (nu e cazul lui Ludovic Orban, numit prin decret prezidențial, nu ales de popor) păstrează măsurile bune găsite când a venit la guvernare și schimbă doar ce nu funcționează. Îmbunătățește și chiar face să se miște mai bine rotițele întregului sistem, nicidecum nu-l înfrânează. Și, atunci, de ce la noi nu este așa? De ce în numai o lună petrecută la Palatul Victoria haita liberală a făcut prăpăd în economia românească – moneda națională e în picaj liber, țara s-a îndatorat miliarde în doar câteva zile, ținta deficitului bugetar a sărit deja de 4% și nici n-avem proiecția pentru 2020! Într-o lună, ludovicii lui Klaus Iohannis au speriat economia României, cea despre care Eurostat spunea că își cam luase viteză în ultima vreme.

orban 1 Bilanț după o lună de guvernare PNL: România, în rahat până n gât!

Cu asemenea măsuri de guvernare, juri că Orban lucrează ca agent electoral sub acoperire al PSD!

Cu fiecare zi scursă până acum, daunele produse de „Guvernul meu 2” vor deveni ireparabile peste 11 luni, o dată cu noua schimbare (deja cerută) de la Palatul Victoria. Dar, mai bine să lăsăm datele să vorbească singure despre cum vindecă liberalii România de „ciuma roșie”.

Leul, la pământ

Să începem cu moneda națională. Leul a fost pe fugă de euro, și-a tras coada pe spinare și aleargă bezmetic de la un curs teribil la altul groaznic. Când se împrumută intenționat în euro, deși la noi în țară toate plățile se fac în lei, ministrul Finanțelor știe că pune o presiune fantastică pe moneda națională. Și-a așezat genunchiul pe grumazul leului și-l sufocă – ieri a fost 4,83 (la casele de schimb valutar), iar la ritmul în care crește nu-i departe momentul când se va atinge pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Ca să limiteze dezastrul cîțesc, Banca Națională aruncat pe piață peste un miliard de euro, într-o încercare „disperată” de a limita proporțiile politicii fiscale a liberalilor.

Încă un împrumut de miliarde

Tot o lună le-a fost de ajuns noilor guvernanți ca să depășească ținta de deficit bugetar. Pe scurt, fiindcă-i un subiect neatractiv – PSD a ținut ținta la 3% (deși nicio țară din lume nu se poate dezvolta cu o țintă a deficitului de 3%, cât ne impun organismele internaționale!), PNL a urcat-o din pix la 4,4% după prima rectificare bugetară. Ceva investiții pentru țară, de avem o depășire a bugetului? Nicidecum, doar mai mulți bani acordați Serviciilor secrete! Generații întregi de români vor plăti împrumutul uriaș contractat de PNL în luna noiembre. Undeva spre două miliarde de euro, că ministrul Finanțelor trebuie să aibe grijă de amicii bancheri. A deschis o linie de credit în sens invers. E Black Fraierday la MF – numai azi (și mâine, și poimâine, și cât oi mai fi eu aici, amin!), România se împrumută la ce dobânzi vor băncile!

Programe sistate

În graba cu care a demarat programul Depesedizarea României, premierul Ludovic Orban a dat cu grebla și peste alte programe care susțineau motorul economiei. Astfel, Programul („O casă, o familie”) și „agro-alimentara” lui Petre Daea sunt istorie, le-a ras Sică Mandolină! Își așteaptă rândul spre aceeași soartă programele „Tomate românești” și „Start-up Nation”. Pentru extinderea sistemului de irigații (proiect început în forță de PSD, cu rezultate vizibile) nu s-au găsit bani, așa că planurile pe 2020 sunt momentan sistate. La fel, nicio veste despre demararea (sau continuarea lucrărilor, după caz) la cele mai așteptate drumuri din România, „expresul” Craiova – Pitești și autostrada Sibiu – Vâlcea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: