Se pregătește o nouă alianță pentru Marea Neagră: OMV Petrom-Romgaz!

16 dec.

Romgaz și OMV Petrom, companiile care își împart producția internă de gaze naturale, s-ar putea uni într-un proiect de mare anvergură și anume explorarea și exploatarea în comun a perimetrului Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre, după ce americanii de la ExxonMobile vor părăsi afacerea. Șeful Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat că Romgaz, societate controlată de statul român, a accesat camera de date în vederea intrării în proiectul amintit. Conform acestuia, în negociere, Romgaz va acționa, probabil, în consorțiu cu OMV și cu un al treilea partener străin. „Suntem în discuții cu mai multe companii”, a spus Volintiru.

Acesta a precizat ca, etapizat, probabil tot procesul va fi finalizat în septembrie- octombrie 2020. Romgaz tinteste sa preia un pachet de 20% din Neptun Deep. Nu ar fi prima experiență a Romgaz în Marea Neagră pentru că în prezent este parte în proiectul de explorare și exploatare a perimetrului Trident, alături de rușii de la Lukoil. Compania de stat are în acest proiect în jur de 10%.

Estimările pentru blocul Neptun Deep sunt rezerve între 42 și 84 miliarde de metri cubi. ceea ce înseamnă consumul de gaze ale României de până la 7 ani.

Gigantul american ExxonMobil vinde participația de 50% pe care o deține cu 250 milioane de dolari, conform Reuters. Mișcarea face parte dintr-un program mai amplu de vânzări de active din Europa, Asia și Africa, în valoare totală de 25 miliarde de dolari. Americanii vor să renunțe astfel la proiectele mici, din punctul lor de vedere, și să se axeze pe cele uriașe, din SUA și alte zone ale lumii. În Marea Neagră ei sunt parteneri cu OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, acolo unde există un potențial de important de gaze raportat la consumul și producția din țara noastră.

Neptun Deep este un proiect extrem de important, fundamental pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar OMV Petrom continuă să fie extrem de angajat faţă de acest proiect, dar are nevoie de claritate şi stabilitate legislativă, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor grupului. Și are nevoie “cât mai repede posibil”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: