FOSTUL PREMIER AL ROMANIEI ADRIAN NASTASE îi desființează pe Orban și Iohannis – punct cu punct, fără drept la replică!

19 dec.

Adrian Năstase

Năstase îi desființează pe Orban și Iohannis – punct cu punct, fără drept la replică!

”Nu ar fi vorba doar de o încălcare a statului de drept din România ci ar fi și o încălcare a valorilor europene”

BUCUREȘTI, 19 dec – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Adrian Năstase dă verdictul fără ezitare: ”Guvernul Iohannis subminează statul de drept din România”. Altfel spus, angajarea răspunderii guvernului pe legea Bugetului ”este neconstituțională, nelegală si neregulamentară”.

Iar Adrian Năstase argumentează cele trei aspecte care desființează ”asumarea”… dar și pe premierul Orban.

Angajarea răspunderii este neconstituțională ”deoarece proiectul de lege, conform Constituției, trebuie dezbătut în Parlament”, arată Năstase, precizând că ”acceptarea discreționară a unor amendamente de către guvern nu poate fi echivalată cu o dezbatere in Parlament”.

Angajarea răspunderii este nelegală ”deoarece încalcă legea 500 din 2002 privind finanțele publice și modificările ulterioare care stabilesc rolul Parlamentului în ceea ce privește adoptarea bugetului”.

Angajarea răspunderii este neregulamentară ”deoarece încalcă Regulamentul activităților comune ale Camerei și Senatului, din 2013, care instituie o procedură specială pentru adoptarea Bugetului (depunere, comisii de fond, avize, dezbateri generale, adoptare amendamente, adoptare articole, etc)”, precizează Năstase.

Dar, atenție, ”această procedură, dacă va fi acceptată de CCR, va reprezenta un precedent și fiecare guvern ce va urma va evita, în acest mod, rolul esențial al Parlamentului. Acesta va deveni un fel de Mare Adunare Națională”.

Totuși, e de comentat că pare imposibilă varianta acceptării de către CCR – în schimb tentativa în sine este un precedent periculos – care denotă o atitudine complet deplasată a actualului PNL față de ideea de democrație (parlamentară) europeană.

Ceea ce spune și Adrian Năstase în continuare. ”Nu ar fi vorba doar de o încălcare a statului de drept din România ci ar fi și o încălcare a „valorilor europene” care înseamnă transparență și dezbatere democratică”.

”Bugetul UE este propus de Comisia europeană, este dezbătut și aprobat de Consiliu și de Parlamentul European”, explică Adrian Năstase, deci, firesc și european, ”Bugetele statelor membre UE sunt dezbătute în parlamentele naționale”.

În plus, fostul premier crede că această procedură poate duce și ”la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern în chestiunea adoptării Bugetului”.

Pe scurt, în comentariul de pe blogul său personal, Adrian Năstase demonstrează absurditatea asumării răspunderii pe Buget – dar și a celor care fac acest demers – cu trimitere directă la șeful de facto al Guvernului, președintele Iohannis.

Read more: https://ro.sputnik.md/analytics/20191219/28591560/Nstase-i-desfiineaz-pe-Orban-i-Iohannis–punct-cu-punct-fr-drept-la-replic.html

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: