ORBAN NESTIUTORUL:HOCUS -POCUS CU BANII PENTRU PARTIDE:”NU STIU CINE PRIMESTE MAI MULT!”

9 ian.

Expert Forum a semnalat, miercuri, faptul că, prin bugetul pe anul acesta, partidele primesc subvenţii în funcţie de numărul parlamentarilor pe care îi au înscrişi la data 1 ianuarie 2020, nu după numărul de voturi obţinute, aşa cum prevedea Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice. Astfel, dacă un partid care a atras cât mai mulți parlamentari traseiști, este avantajat, precum formațiunea lui Victor Ponta.

„Am luat la cunoștință și apreciem faptul că limitele maxime ale subvențiilor au fost reduse pentru anul curent la 181 de milioane de lei. Cu toate acestea, același act normativ a inclus o modificare prin care subvențiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020 și nu conform numărului de voturi obținute la alegerile locale și parlamentare, după cum specifică legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.

Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.

Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral.

Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparență sau consultare publică și fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate. (…)
Solicităm abrogarea articolului 47 din Legea 5/2020 și discutarea oricăror modificări semnificative în domeniu prin dezbatere publică. Mai mult, amendarea legislației trebuie să se realizeze prin legea dedicată finanțării partidelor, nu prin ușa legislativă din dos.”, se arată într-un comunicat al Expert Forum, care cere abrogarea acestei noi prevederi.

Tot miercuri, un consilier parlamentar USR l-a acuzat pe premier de „blat” cu Pro România, susținând că prin modificarea adusă Legii bugetului de stat privind finanțarea partidelor, formațiunea condusă de Victor Ponta ar urma să primească mai mulți bani.

„Cu alegerile locale și parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-și rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose. Așa că a propus o -mică- derogare: doar în 2020, subvenția să fie alocată tuturor partidelor cu parlamentari, proporțional cu numărul de deputați și senatori pe care îl au în prima zi a anului. Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migrația unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său”, a scris consilierul USR Mihai Badea, pe Facebook.

Orban neștiutorul

Ludovic Orban a afirmat că prin amendamentul adus Legii bugetului de stat privind subvențiile partidelor, a fost redusă finanțarea către partidele politice în total cu 30%, iar suma alocată PSD a scăzut. Premierul a susținut că nu știe cum sunt împărțiți banii.

„Nu ştiu cine primeşte mai mulţi bani, nu am făcut astfel de calcule, lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanţarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu ştiu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanţarea pentru PSD”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă, la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă UE.

El a adăugat că nu ştie dacă, în urma acestei modificări legislative, partidul lui Victor Ponta, PRO România, primeşte mai mulţi bani. Partidul lui Ponta este format din traseiști, nu a candidat la alegerile precedente, pentru că nu exista. De altfel, este și partidul care a depus amendamentul cu pricina, acceptat de Guvernul Orban.

„ Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”, prevede modificarea adusă Legii bugetului de stat pe 2020.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: