CRISTINA TOPESCU SI ANTENA 3!

13 ian.

Nu cunosc prea mulți jurnaliști care să fi pus atîta suflet în meseria lor. Și totul dezinteresat, mizînd numai pe un ideal. Cristina Topescu a fost dintre cei care trăiesc cu convingerea că trebuie să încerce să schimbe lumea. Ne știam din anii ei de studenție, cînd prețuirea mea pentru tatăl ei ne-a adus ceva mai aproape. Din cînd în cînd, mai vedeam împreună cîte un meci în Ghencea, dintre cele spectaculoase ale Stelei pe drumul spre Cupa Campionilor Europeni. N-am văzut înă nici un meci al Stelei în varianta Păunescu-Becali. Cînd am aflat că a plecat din țară, trecînd granița cu riscuri enorme, am zîmbit. Cristina era dintre caracterele care nu s-au îndoit niciodată. Nici în televiziunile care nu mai erau pe potriva ei, nici în PSD-ul care a luat-o fără să o poată integra și fără să-i pese de ce gîndește.

Cristina Topescu a fost unul dintre cei mai devotați oameni pentru cauza animalelor tratate cu nepăsare sau cu cruzime. Își dădea ultimii bani pentru a le alina foamea, pentru tratamente și pentru adăposturi. Nu știu dacă avem prea mulți compatrioți care să fi atins asemenea cote de dăruire și care să fi făcut atîtea sacrificii. Probabil că găsea în privirea unui patruped mai multă alinare decît în cea a unor semeni! Adeseori, m-am întrebat, de unde această dăruire pentru cauza animalelor? De unde vine și ce ascunde? Nu cumva era vorba de un pansament la o singurătate care se trăgea din dezamăgiri sentimentale și profesionale? Din păcate, jurnalista de televiziune n-a fost emblema unui singur post. A trebuit să treacă pe la mai multe posturi de televiziune, retrăgîndu-se de fiecare dată cînd nu se mai regăsea în politica editorială și în orientările partizane, cele care o revoltau peste măsură.
Cînd emisiunile de seară au început să decadă, cînd dialogurile de calitate nu și-au mai găsit locul, Cristina Topescu trăia ca o amintire vie, refugiată în nevoile animaleor.

Post scriptum:
De ce am plecat din studioul Antenei 3, de la emsiunea de vineri seara, de la orele 21,00? Pentru că în discuțiile prealabile cu reprezentantul postului am convenit că particip la o dezbatere de două ore pe tema interceptării magistraților și a numărului mare de dosare penale deschise acestora în perioada de terorare a DNA-ului condus de Laura Codruța Kovesi. Mai știam că la emisiune participă și una sau două doamne judecătoare dintre cele care solicită CSM-ului o analiză a perioadei de abuzuri comise de DNA și SRI asupra magistraților după 2014. Nu a fost vorba că iau parte la o emisiune despre cazul Caracal și nici despre alte crime și cercetări de fapte criminale. De altfel, nu cred că ne aflăm în fața unui val de violență care să depășească alarmant o medie apropiată de a altor țări. Doar traficul de carne vie și consumul de droguri ce au depășit cu mult o linie roșie și despre care și presa și și autoritățile evită discuțiile serioase. În România, din cauza goanei după audiență, subiectele legate de crime și violențe sunt pe cale să domine programele de televiziune, mai ales în prime-time. Jurnaliștii și comentatorii au devenit ghicitori și păreriști, clevetitori prețioși și, mai rar, investigatori de crime și bătăi cu violență.
Nu-mi rămîne decît regretul că Antena 3, copleșită de sucesul OTV-ist al României TV, se consideră în concurență cu o televiziune bulevardieră și începe să împrumute din maniera acesteia.

EDITORIAL/CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: