ROMANIA VISELOR MICI!

19 ian.

romania

Care este marele nostru proiect? Cuvîntul acesta sună uzat și enervant. A fost ridiculizat de conducătorii noștri din ultima vreme. Atunci care este marele nostru vis? O țară ca afară, strigă strada, incapabilă și indispusă să fie la fel de disciplinată și de harnică. Mai degrabă acesta ar fi numele marelui nostru cadou, aștepat de toți pomanagiii!

Serios, dacă n-avem vise mari, n-avem nici măreție, nici destin. Care este marele vis al președintelui României? Să moară PSD-ul! Ăsta nu este vis. Este blestem. Sau o variantă politică a celebrei zicale ”să moară capra vecinului”, inoculată în capul unui sas comod. Poate că ”România normală” este un vis. Dacă ar fi așa, ar fi avut un plan de normalizare, nu unul de întoarcere pe dos a clasei politice. Dacă ”România normală” ar fi fost un vis de președinte, ne-am fi dat seama. Am fi văzut cum ar fi trudit, cum ar fi căutat oameni de ispravă, nu caricaturi care să-l înconjoare. Ar fi pledat de dimineața pînă seara pentru școală de calitate, pentru asistență socială și condiții rezenonabile în sistemul de sănătate pentru cei săraci. S-ar fi îngrozit de trecerea forțată a asistenței medicale mai mult pe bani și de preluarea acestui sistem de impostori și incompetenți.

Ce vise are primul-ministru? Să nu fie dat jos! Să rămînă în Piața Victoriei cu orice riscuri. O dată în viață ajunge omul premier. În versiunea românească, dacă nu-ți faci plinul, înseamnă că ai trecut doar cu autobuzul prin fața Muzeului Antipa.

Ce vise au ofițerii din serviciile secrete? Să se rezolve pe ei și pe cei din familia lor cu mult înainte de a ieși la pensie!
Ce visează politicianul român? Să simtă în cont că a venit vremea lui. Ce visează presa din România? Zile, luni și ani de flecăreală. Dacă se poate, numai pe seama declarațiilor lui Dincă. Și dacă visele acestea cretine aduc audiență, care sunt marile teme pe care presa le încearcă pentru a scoate politicienii din balta mediocrității? Mai ieri-alaltăieri, Antena 3 lupta cu regimul Băsescu (scăpat intact din ghearele justiției). Azi și Antena 3 se chinuie să smulgă un procent din audiența de la România TV. Audiența pe seama unei crime concurează ratingul de la Super Bowl. Babele și casnicele au încremenit în fața micului ecran.

Ce vise are meseriașul bun? Să plece și să lucreze într-un palat pe un salariu de ministru. Ce vise are actorul talentat? Să prindă un rol într-un film american.

Ce vise are mama cu o fată frumoasă? Să o vadă manechin și să o mărite cu un străin bogat! Ce vise are procurorul din statul de drept? Să prindă un dosar cu un infractor bogat și să facă juma-juma!

Ce vise are un primar? Fonduri peste fonduri, pe care să nu le controleze nimeni. Ce vise au devotații din banda politică a lui Traian Băsescu, de la Videanu pînă la Duță, inclusiv Elena Udrea și Blejnar? Să se prescrie toate și să poată scoată banii la vedere.
Ce vise are ministrul român de Externe? Să rămînă țara întreagă fără nici un efort al guvernului și fără nici o politică externă a președintelui.

Ce vise au elevii? Să studieze în Anglia si să rămînă acolo sau pe aproape, spunînd că sunt din Estul Europei și acasă n-au de lucru.

Ce vise poate avea un sociolog deștept într-o țară a mizelor mărunte? Să afle cum poate fi dinamitată resemnarea unui popor inteligent și ancorat pe neașteptate numai într-o lume a viselor mici.

EDITORIAL/CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: