LOVITURA DE MAESTRU A MOSCOVEI!BRUXELLES SI BUCURESTI LUATE PRIN SURPRINDERE!,RUSII AU DESCHIS ROBINETUL CU GAZE CATRE SUDUL EUROPEI PE BANI ROMANESTI SI EUROPENI!

20 ian.

Rușii au deschis robinetul cu gaze către sudul Europei pe bani românești și europeni

O lovitură măiastră au reușit strategii de la Moscova odată cu deschiderea Turk Stream, pe seama obedienței Bulgariei și cu “sprijinul” unei lentori în luarea deciziilor la Bruxelles și la București. Sudul Europei și, mai departe, Ungaria, poate chiar Austria, vor fi alimentate cu gaze de la Gazprom prin conducte construite pe bani europeni și, în cazul nostru, cu bani românești. Confirmarea vine chiar de la PM României Ludovic Orban, care a spus, într-o intervenție în presă, că BRUA se va conecta la Turk Stream, prin urmare, pe la Giurgiu, dinspre Ruse, vor intra gaze în România. Parte vor rămâne aici, la cerere, parte se vor duce mai departe, către Ungaria și, ca punct terminus, la Baumgarten, Viena.

„Da (se interconectează cu TurkStream). Vom avea o sursă de gaz din sud. Să vedem ce o să facă Ungaria, că încă nu este clar. În mod normal, trebuie să ajungă la Baumgarten (n.red. Austria)”, a spus Orban.

Într-adevăr, este un lucru bun că România va mai avea o rută de import a gazului rusesc prin Bulgaria (pe lângă cea din Ucraina), însă acest lucru va însemna și că piața locală va fi sub asaltul prețurilor. Bine pentru consumatori, pentru că prețurile ar trebui să scadă, rău pentru producătorii Romgaz și Petrom, care vor avea reale dificultăți a-și mai vinde marfa pe plan local. Rău și pentru dezvoltarea în Marea Neagră, pentru că orice investitor va decide să scoată gazele din subteran va trebui să facă față asaltului Gazprom, care deja va fi fost în piață și va fi făcut jocurile de preț. Cel mai devreme, miliarde de metri cubi ale Mării Negre sunt așteptate să iasă la suprafață peste 2-3 ani, când deja piața românească va fi plină de gaze din Rusia, așa că debușeul de consum va fi greu de realizat și va presupune prețuri mici de vânzare, punând sub semnul întrebării profitabilitatea întregului proiect.

Toate drumurile…vin de la Moscova

Mai mult decât atât, devine tot mai clar scenariul că toate eforturile Bruxellesului și ale României pentru deschiderea unor surse de aprovizionare alternative ale UE au favorizat, în mod ciudat, chiar Rusia. UE  a dat bani și României, și Bulgariei, ca să contruiască BRUA, care avea ca scop inițial să evacueze” energia caspică, din Azerbaidjan ori  Georgia către Europa și, în același timp, să transporte gazul românesc din Marea Neagră. Și România, și Bulgaria, au pus însă și bani de la ele – sute de milioane de euro, pe lângă finanțarea europeană, pentru BRUA, care însă nu este gata, cum nici gazul din Marea Neagră nu este extras. În schimb, prin Turk Stream curge deja gaz și când BRUA va fi gata, adică, dupa cum spune Transgaz, anul acesta, rușii se vor conecta la acest gazoduct, pentru a-și duce gazul către clienții finali din România, Ungaria, Austria, estul Europei. BRUA a început ca ceva și a sfârșit ca altceva ! O spune și fostul ministru al Energiei, Răzvan Niculescu, actual consultat pe energie Deloitte, care a subliniat că Moscovei i-a ieșit de minune strategia sa energetică pentru această zonă a lumii.

Jocul Kremlinului aproape a anulat, pentru această zonă, orice potențial furnizor alternativ, încheind cercul gazului în jurul Ucrainei și României. Prin Ucraina, deși a semnat pe prelungirea acordului de tranzit, Rusia, deocamdată, nu transportă gaze, dar consumatori din România importă, chiar în acest moment, prin contracte bilaterale direct cu Gazprom sau intermediari agreați. Sudul Europei, Turcia, Grecia, Bulgaria, eventual Italia, ulterior chiar și România pot primi gaze prin Turk Stream. Aici, rușii se vor bate cu americanii, care prin LNG livrat în porturile grecești, vor să concureze rușii. Cei din urmă beneficiază însă de faptul că-s deja aici și că au țesut un păienjeniș de conducte și favorabilități de țară în regiune. Americanii beneficiază, la rândul lor, de puterea lobby-ului și de prețuri mici, având cantități imense de gaze de exportat(în prezent, au ajuns și cel mai mare producător mondial de gaze).

Și mai mult gaz rusesc

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat, pe 8 ianuarie, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia şi Europa cu o cantitate de peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti via Marea Neagră. Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră, prin intermediul a două linii. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.

Proiectul BRUA – Faza 1 a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene de 179,32 milioane de euro pentru realizarea investiției ce va asigura accesul la noi surse de gaze naturale precum și facilitarea transportului de gaze naturale din Marea Caspică către piețele din Europa Centrală și de Est. Proiectul se dezvoltă în contextul necesități diversificării surselor de gaze în țările din UE și asigura capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcția Bulgaria și 1,75 miliarde metri cubi pe an în /din direcția Ungaria. Propriu zis, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia.

Vremea chimiei. Acum!

La cât gaz va fi accesibil României în următorii ani(extras local, rusesc sau american, de import), ar fi absolut de neînțeles ca cetățenii să nu beneficieze, în largă majoritate, de acces la această resursă, desemnată drept combustibil de tranziție în noul Plan Ecologic European. Acum , doar 1 din 3 gospodării au branșament la gaz. Fostul Guvern PSD a stabilit printre priorități extinderea rețelei în teritoriu și a transferat autorităților locale această sarcină. În prezent , sunt în desfășurare mai multe licitații pe extinderea rețelei de gaze în teritoriu, însă cele mai mare sunt tot în contul marilor distribuitori E.ON și ENGIE, nu primăriilor au consiliilor locale. Contează mai puțin cine le face, atâta timp cât sunt făcute.

Dar, marea miză a gazului nu este arderea pentru încălzire, acest lucru fiind apanajul economiilor primare, ci utilizarea lui pentru generarea de curent sau, și mai bine, pentru crearea de produse chimice și petrochimice. Factorul de multiplicare valorică a gazului în termocentrale este 2, în chimie este 3,2 și poate ajunge până la 10. Procesare chimică înseamnă și folosirea gazului pentru producția de medicamente, deci mai multe industrii care  face ca România să renască industrial, mai ales că tradiția în domeniu există și încă mai există facilități moștenite de la regimul comunist în stare de funcționare. Ar fi o mare irosire ca România să nu valorifice superior gazul, fie că e de producție locală, fie de import. Cu atât mai mult ar avea sens, cu cât, dacă rușii tot nu pot fi înlocuiți ca furnizori de gaze am putea să le procesăm și să creăm produse cu valoare adăugată mare, pe care să le exportăm, eventual, chiar în Rusia.

Ceva idei există în acest sens, declarații sunt multe, însă pași concreți, mai puțini. Fostul guvern PSD , deși a marșat pe tema naționalismului și industriei românești, nu a demarat nimic în acest sens. Noul Guvern PNL are revitalizarea chimiei și petrochimiei în chiar programul de guvernare. La pagina 27, există paragraful “încurajarea utilizării gazului natural produs în România la producția de energie electrică și la crearea de produse petrochimice și chimice cu valoare adaugată mare”. Atât! Cum să fie făcută această încurajare a consumului în intern a gazului românesc sau soluții concrete pentru industrie, nicio mențiune.

Recent, la mai multe conferințe pe profil energetic, conducerea Romgaz a precizat că societatea de stat analizează intrarea în chimie urmărind să asigure o valorificare superioară a gazului. Este vizată însă strict construcția unei facilități care să producă metanol, nu un complex chimic de amploare. Fabrica de metanol ar urma să coste circa 300 de milioane de euro. În afară de Romgaz, nimic de la stat, niciun plan concret de sprijinire a sectorului și a investițiilor, deși România are la îndemână exemplu Ungariei care și-a asigurat resursa de gaz pe termen lung, de la Gazprom, resursa de petrol, de la LukOil și a început o megainvestiție de 5 miliarde de euro într-un complex chimic și petrochimic, care odată finalizat, peste 4 ani, va face din țara vecină principalul actor pe piața regională de profil.

În România, petrochimie se face la Petromidia Rompetrol, iar chimie se face în industria îngrășămintelor, ce acum funcționează la avarie, câte ceva în fosta platformă Oltchim, acum preluată de Chimcomplex Borzești. Producție medicamente se face la Terapia, Zentiva, Antibiotice, San­doz şi Biofarm.

Balanța comerțului bilateral al României cu partenerii externi este cu deosebire deficitară la prduse ale chimiei și petrochimiei. Din 18 miliarde de euro deficit estimat, anul trecut, peste 7 miliarde vin din acest sector. În plus, avem deficit și la comerțul cu medicamente.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: