MULTINATIONALELE ENERGOFAGE MULTUMESC GUVERNULUI JOHANNIS!

23 ian.

Companiile reunite în Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) precizează că au luat act de schema de ajutor de stat guvernamentală care le acordă compensări în bani la factura la energie electrică, bani care provin din vânzarea de către statul român al certificatelor de emisie CO2. Impactul anual al acestui ajutor de stat este de circa 320 de milioane de euro, companiile spun că este binevenit și că salvează locurile de muncă.

„Pentru companiile reunite în cadrul ABIEC, actul normativ reprezintă un act reparator și totodată o binevenită gură de oxigen, fără de care locurile de muncă ale salariaților acestor companii și ale salariaților colaboratorilor lor ar fi fost amenințate“, a declarat Marian Năstase, președintele ABIEC.

Companiile din ABIEC se numără printre cei mai importanți și cei mai disciplinați contribuabili la bugetul de stat, și sperăm că sprijinul astfel acordat va fi implementat cât mai rapid, pentru ca eforturile și acțiunile Guvernului României să aibă eficiența dorită. Calendarul rapid de aprobare a schemei de ajutor îndreptățește Asociația Marilor Consumatori de Energie din România să fie optimistă cu privire la parcurgerea cât mai rapidă a pașilor necesari pentru implementarea ei în totalitate. Acest lucru ne va ajuta să rămânem competitivi pe piețele globale și să păstrăm locurile de muncă ale salariaților noștri”, a mai spus acesta.

Asociația Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal România, Liberty Galati, TenarisSilcotub, CRH și Saint-Gobain România, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România. 

În urmă cu câțiva ani, aceleași companii energofage (https://dexonline.ro/definitie/energofag/333511) au fost beneficiarele unei alte scheme de ajutor de stat, prin care au fost scutite de plata certificatelor verzi în factura la energie, care au rămas la plată pentru restul consumatorilor. Acest ajutor de stat este valabil și în prezent, cuantumul lui fiind de peste 500 de milioane de euro, la nivelul anului 2019

Ca să nu concedieze ori să plece

În ședința din 20 decembrie 2019, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 115/ 2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea numărul 163/ 2012, cu modificările și completările ulterioare și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurile emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.

Prin acordarea acestor compensări, Guvernul a precizat că urmărește să elimine riscul ca unele capacități de producție din România să devină necompetitive și astfel, producția lor să fie înlocuită cu importuri din afara Uniunii Europene. Schema de ajutor ar fi o recunoaștere a importanței pe care autoritățile o dau industriei românești, în contextul unor condiții de piață dificile.

 Companiile din ABIEC sunt angajatori direcți pentru peste 20.000 de oameni și sunt indirect responsabile pentru alte un milion de locuri de muncă ale companiilor contractoare. Membrii fondatori plătesc anual peste 130 de milioane de euro la bugetul de stat și la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro și au realizat investiții care depășesc 1,5 miliarde de euro în România, având strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operațiunile locale.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: