MAFIA NU SE INTRECE CU FAMIGLIA PNL!

4 feb.

Și-a băgat la păstrare funcția aproape 3 ani. Nici mafia nu se poate întrece cu famiglia PNL, scrie actualdecluj.ro

 Și-a ținut postul de director blocat timp de trei ani. Acum Nicolae Pivariu a revenit la șefia Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (DSVSA), deși el nu are nici acum clarificată situația din dosarul de evaziune fiscală în care e învinuit că a sprijinit o rețea care comercializa carne expirată în toată țara. Nota bene: nu știe nimeni în baza cărui motiv a reușit Pivariu să se suspende, pentru a reveni la serviciu tot în baza unei ”dispense” necunoscute,  cu vreo 5 luni mai repede decât termenul prevăzut în actul suspendării. În tot acest timp în care și-a luat „suspendare”, postul său a rămas blocat. Ce a făcut Pivariu între timp? N-a stat. A lucrat cu băieții deștepți care-și spun „fermieri”, la firma care administrează „ranch”-ul de bizoni de la Recea Cristur.

–  Fiul lui Nicolae Pivariu, Bogdan, este viceprimarul  PNL al comunei Florești, iar acum țintește să devină primar. Juniorul Pivariu a reușit și el să scape de o condamnare penală pentru că s-a urcat beat la volan. Cum de a reușit? Voi în mod cert să nu faceți ca el, pentru că nu are cum să vă iasă. De menționat că deși i s-a făcut cadou o funcție politică și una adminsitrativă, Bogdan Pivariu n-a reușit să se evidențieze prin absolut nicio inițiativă. Aaa, ba da, el se ocupă la Florești de organizarea odioaselor concursuri cu cai de tracțiune. Știți, nu? Concursurile acelea în care bietele animale sunt chinuite/forțate să trăgă aiurea după ele fiare grele și bușteni.

 – Adrian Oros, proaspătul ministru al Agriculturii este bun prieten cu seniorul Pivariu, de care-l leagă foarte multe experiențe/interese, ambii de profesie medici veterinari, ambii evoluând în cadru DSVSA și USAMV.

 Adrian Oros este și nașul de cununie al tânărului Bogdan Pivariu (vezi în imaginea de mai sus întreaga familie), tânărul pe care l-a ținut în poala sa ca învățăcel încă din vremea când preda în USAMV.

 Adrian Oros este cel care a insistat ca tânărul Pivariu să devină candidatul PNL pentru Primăria Florești, chiar cu riscul de a faulta interesele politice ale partidului.

Tatăl revine la șefia Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fiul viceprimar țintește să fie primar, iar nașul din postura de proaspăt ministru al Agriculturii le potrivește pe toate ca să le fie bine, și niciodată rău. Iar treaba aceasta nici n-ar fi atât de interesantă dacă s-ar opri undeva aici, dar nu se oprește. Pentru că acești băieți – parte din marea familie PNL – au ca sprijin o adevărată haită de lupi, conectată prin poliție, SRI, justiție – niște băieții de „business” preocupați de domeniile „funciar” și „agrement” care obișnuiesc să iasă la vânătoare și să se laude că-s dezvoltatori în „agro-turism”. Niște șmecheri care, în cârdășie cu primarii unor localitățile clujene pe care instituțiile media nu prea obișnuiesc să le ia în seamă, jecmănesc realmente statul, fără ca cineva să-i tragă la răspundere sau să-i deranjeze măcar cu vreo întrebare. Dar să le luăm treptat, pentru că subiectul de față chiar impune un serial.

Pentru început, de ce într-o instituție de maximă importanță precum DSAVS nu-și pot găsi loc oameni noi, buni profesioniști, oameni din afara spectrului politic? Dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că în Cluj – la fel ca-n toată România – funcționează foarte bine sistemul de „clan” și strategiile politice mafiote. Funcțiile cheie din instituțiile de control ale statului, din instituțiile care împart bani, avize, autorizații etc., sunt păstrate numai în „familie”, că e vorba de rudenie, de partide sau de afaceri. Doar în teorie funcțiile se împart prin concursuri, pentru că acestea ajung aproape întotdeauna să fie ocupate și păstrate de persoane agreate.

Pivariu cel de neclintit

Nicolae Pivariu era în 2014 audiat ore în șir de DIICOT  fiind învinuit că a sprijinit o rețea care comercializa carne expirată în toată țara. Mai precis, scriau publicațiile la vremea respectivă, Pivariu era acuzat că din calitatea sa de șef al DSVSA avea grijă ca produsele alterate aflate în magazinele unei firme din Cluj să nu fie descoperite de inspectorii care efectuau controale pentru siguranța alimentară. În urma scandalului Pivariu a fost suspendat din funcție. La începutul anului 2017 el a revenit în funcția de director timp de o lună și jumătate. Cum, probabil, climatul politic nu îi era favorabil (se schimba guvernul tehnocrat cu un guvern PSD), a ales singur să își ceară suspendarea pentru încă 3 ani. Nu e clar care a fost motivul invocat de Pivariu pentru a obține suspendare din funcție, cert este că nu oricine poate beneficia de asemenea dispensă, și nu oricum. Procedura a însemnat blocarea automată a postului în organigrama DSVSA, fiind imposibil ca vreo altă persoană să poată fi angajată. De la blocarea postului și până în prezent, seniorul Pivariu și-a văzut mai departe de interese. El a lucrat cu afaceriștii care au pus bazele fermei de bizoni la Recea Cristur, mai precis cu Toma Rus, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminaliății Organizate – un apropiat al senatorului Marius Nicoară, omul care i-a vârât în PNL și pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și pe Nicolae Pivariu. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Nicoale Pivariu se lăuda că va dezvolta un punct de prelucrare a cărnii, pentru grupul afaceriștilor de la Recea Cristur. Între timp, Guvernarea PSD a căzut, a venit un guvern PNL, iar ministru al Agriculturii a fost numit tocmai prietenul apropiat al lui Pivariu, respectiv Adrian Oros. O lună mai târziu, Pivariu revine frumos în funcția de șef al DSVSA, cu 5-6 luni mai devreme decât prevedea actul suspendării sale. Din nou, nu e clar ce motiv a invocat Pivariu pentru a reveni mai repede în postul său, cert este că nu avem cum să ne imaginăm că putea întâmpina vreo dificultate, de vreme ce amicul său Oros e ditamai ministrul.  În afară de acest aspect, mai trebuie menționat că rolul penal avut de Pivariu în dosarul cărnii stricate nu a fost clarificat încă.

Oros, din tăcut și anonim, ditamai ministrul

Adrian Oros a ajuns ministru pentru că s-a numărat printre puținii PNL-iști clujeni – din vechea gardă liberală – care l-au sprijinit deschis pe Ludovic Orban în competiția internă pentru preluarea președinției paridului. În special din vremea respectivă, Oros i-a câștigat pe deplin inima lui Ludovic Orban prin implicarea și servilismul de care a dat dovadă, mai cu seamă că vechii PDL-iști clujeni nu se înghesuiau să-l susțină. Drept urmare, când s-a constituit noul guvern, nimeni din PNL Cluj nu s-a mirat că deputatul Oros (el altfel un anonim absolut din punct de vedere politic), este răsplătit cu ditamai mandatul de ministru.  La scurt timp după ce Oros a depus jurământul de ministru – și e greu de crezut în asemenea coincidențe – camaradul/partenerul cu care a lucrat în DSVSA, Nicolae Pivariu, a fost repus în funcția de director al acestei instituții.

Îl sprijină pe juniorul Pivariu în detrimentul partidului

Influența lui Oros pe lângă premier nu e vizibilă doar din perspectiva aceasta. Relevantă e și maniera în care l-a introdus pe juniroul Pivariu în cârca PNL Cluj, propulsându-l mai întâi în Biroul Național al PNL, apoi în poziția de candidat al partidului pentru Primăria Florești. Liberalii l-au măsurat electoral pe Bogdan Pivariu, iar rezultatul este unul dezastruos pentru partid, prin comparație cu rezultatul primarului Horia Șulea. Liberalii clujeni ar fi preferat, mai degrabă, să susțină candidatura „independentă” a lui Șulea, pentru a avea garanția că pot miza pe un număr de voturi cât mai mare în comuna Florești însă din pricina intruziunii conducerii centrale, sunt obligați să defileze cu Pivariu. „Orban a cerut să fiu dat afară din partid”, a spus Horia Șulea public, precizând că solicitarea a venit la cererea ministrului Adrian Oros. Același Șulea a lăsat să se înțeleagă că, în ciuda insistențelor de la centru, liberalii clujeni nu sunt dispuși să renunțe la el, conștienți că partidul ar avea mai mult de pierdut fără o strategie care să-l includă și pe el în următoarele competiții electorale. De altfel, unul dintre liderii PNL Cluj a spus pentru Actual de Cluj că acțiunea lui Oros este o mare mizerie provocată partidului: „Din păcate, noi ne vedem obligați să tragem ponoasele și să suferim pe linie politică din pricina neînțelegerilor personale apărute între Șulea și Pivariu. Intervențiile lui Oros nu ajută în niciun fel partidul, pentru că cearta lui cu Șulea e una de ordin personal, nicidecum politic”.

I-a ascuns beția tânărului Pivariu 

Afirmația reprezentantului PNL Cluj are noimă, dacă e să avem în vedere că la început de mandat (2016), actualul primar PNL Horia Șulea era în relații cât se poate de bune cu familia Pivariu și cu actualul ministru, Adrian Oros, care de asemenea locuiește în Florești. De altfel, Șulea și cu Oros au contribuit împreună în a-l sprijini politic pe tânărul Pivariu, ascunzându-i secretul urât. În 2015, Pivariu a fost prins de polițiști la volan cu o alcoolemie de peste 0,80 mg/l, infracțiune care se pedepsește cu minim 8 luni închisoare. În timp ce senatorul PNL Marius Nicoară s-a ales cu o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus mașina beat, Bogdan Pivariu a reușit, prin mijloace bizare, să beneficieze de o amânare a condamnării cu închisoarea, în baza unui termen de supraveghere de doi ani. În perioada în care Pivariu era prins în acest „termen de supraveghere”, candida frumos pe listele PNL Florești la Consiliul Local, obținând postul de viceprimar, conform propunerii primarului Horia Șulea, făra ca informația privind calitatea sa penală să transpire în spațiul public. Calitatea penală nu i-a făcut probleme lui Pivariu nici când s-a dus să candideze pe poziția de vicepreședinte la nivel național, susținut și promovat de nașul Adrian Oros. Codul de integritate al liberalilor e bun de aruncat la gunoi, așadar, de vreme ce o astfel de infracțiune a fost trecută cu vederea de mai marii PNL. Există o decizie a Curții Constituționale care spune clar că aleșii locali își pierd mandatul, dacă sunt condamnați penal, iar Pivariu nu avea de ce să facă excepție, indiferent că obținuse amânarea pedepsei cu închisoarea. Numai că  toți reprezentanții PNL, în frunte cu Horia Șulea, au tăcut la vremea respectivă. Termenul său de încercare s-a scurs, iar pedeapsa panală a lui Pivariu a dispărut.  Între timp, din nu se știe ce considerente, relațiile lui Pivariu cu Șulea s-au stricat de-o manieră ireconciliabilă. Nașul Oros, cum era de așteptat, îi cântă în strună tânărului Pivariu, chiar cu riscul de a spulbera interesele partidului de la nivelul unei comune cu peste 30.ooo de votanți.

Sursa foto Facebook: în stânga seniorul Pivariu, în mijloc tânărul Pivariu, în dreapta ministrul Adrian Oros

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: