Festivalul ordonanțelor în Guvernul meu: „Cine are bani va trăi, cine nu are va muri!”

5 feb.

Cu sabia moțiunii de cenzură deasupra capului, Guvernul Orban a deschis larg, marți, robinetul ordonanțelor de urgență. Executivul a adoptat nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă, în condiţiile în care, dacă guvernul este demis, nu mai poate adopta astfel de acte normative. Este un număr record de ordonanţe adoptate într-o şedinţă de guvern. Dintre acestea, de impact sunt ordonanţa prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate şi cea privind alegerile parlamentare anticipate.

Ce conţine ordonanţa pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate

” Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
El a precizat că în Constituție era prevăzut un ternem de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislația electorală prevede minim 90 de zile.
”Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anunțul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Dancă.

Critici dure de la PSD

„Este o premieră în România ca în aceeaşi zi (marți – nr.) să intri în şedinţă de guvern cu 24 de ordonanţe de urgenţă. Este un record mondial, cred că absolut, în orice stat democratic şi am amânat BPR astăzi la prânz să vedem şi noi cu ce va veni Guvernul, cât am apucat pe timpul zilei, nu am aşteptat, cred că o să termine Guvernul noaptea. Am vrut să vedem cu ce ordonanţe va veni Guvernul. (…) Cel mai teamă mi-a fost de ordonanţa cu sănătatea. Domnul prim-ministru, în momentul acesta, a privatizat sănătatea românilor fără nicio explicaţie. Noi nu avem nicio problemă să fie încurajate spitalele private, singura problemă pe care o avem este că ministrul Sănătăţii, cel care a promovat ordonanţa, lucrează şi la spital privat şi este şi ministru. Şi nu numai atât, ne aşteptam ca premierul să iasă să spună că românii nu vor plăti bani în plus dacă se tratează în spitale private sau se tratează în continuare la stat”, a spus Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că „logica Guvernului este clară – cine are bani va trăi, cine nu are, va muri”.

„Este cea mai macabră ordonanţă, cel mai netransparent mod de a face o aşa-zisă reformă în sănătate în acest moment. Dacă românii acceptă acest lucru, asta este. Este inuman ceea ce a făcut Guvernul Orban în acest moment. Mai mult, am văzut că au venit şi cu o ordonanţă, după ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanţă prin care au legiferat turismul electoral. Dacă românii acest lucru îşi doresc, îi invit să voteze în continuare cu Partidul Naţional Liberal”, a menţionat el.

Ciolacu a mai spus că în momentul acesta „turismul electoral este în floare”, referindu-se la ordonanța privind alegerile parlamentare.

„Vom putea să mergem din judeţ în judeţ, vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acest sistem nu a funcţionat ultima oară. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în democraţie, cu această ocazie o facem”, a adăugat liderul PSD.

Potrivit acestuia, „acest sistem avantajează de obicei pe cei care sunt la putere şi organizează alegerile”.

„Aţi văzut că au vrut să forţeze şi consiliile judeţene astăzi. Mă bucur că în cadrul Guvernului mai există şi oameni cu minte şi care vor să respecte totuşi legea şi îl felicit pe ministrul Justiţiei că nu a avizat aşa ceva. Nu am avut discuţii nici cu domnul Orban, nici cu domnul Predoiu, nici înainte şi nici după”, a arătat Ciolacu.

La rândul său, fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu afirmă că Guvernul a aprobat marți și şi „scutirea băncilor de 1,3 mld lei”.

„Circul de stat s-a mutat la Palatul Victoria! Se dă o ordonanţă pe sfertul de oră, fără să fie avizele necesare, lucrată pe genunchi de angajaţii ministerelor aduşi de acasă ca sa lucreze noaptea ca hoţii! Au aprobat şi scutirea băncilor de 1,3 mld lei, bani datoraţi statului ca urmare a unor hotărâri judecatoreşti. Nu mergeţi după fentă! Nu clienţii trebuiau să plătească, aceea e altă poveste, ci băncile!

Printre cele scutite e si una al cărei director sărea în piaţă ca mingea, alături de angajaţii săi, la protestele contra guvernelor PSD. Acum îşi primeşte plata, că doar nu îngheţa ca fraierul pentru principii! Vedeţi? Dacă nu au venit şi copiii să ţipe să plece PSD, nu merită alocaţii! Cică nu au bani pentru alocaţii şi pensii şi autostrăzi! Bine că au pentru bănci!”, a scris marți Olguţa Vasilescu pe Facebook.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: