Separarea carierelor, o glumă Adrian Glugă, fost şef DIICOT Craiova, judecă dosarelor foştilor săi subalterni (I)

11 feb.

De cîte ori mi-au căzut în mînă dosare despre traficul de droguri, am evitat să încep investigaţia jurnalistică, mizînd pe faptul că în aceste infracţiuni sînt antrenaţi cei mai buni poliţişti şi procurori. Pe de altă parte, atitudinea mea de ostilitate faţă de consumul şi traficul de droguri m-a făcut să nu mă implic în astfel de dosare. În plus, complexitatea unor astfel de cazuri face aproape imposibilă obţinerea de informaţii de către un jurnalist, dacă acestea nu sînt oferite chiar de către anchetatori.

Iată însă că, zilele acestea, un astfel de dosar mi-a trezit atenţia. Nu pentru amploarea lui, nici pentru numele vehiculate, ci din cauza numeroaselor semne de întrebare generate de felul dezastruos în care s-a făcut ancheta, chestiune amplificată de faptul că, într-un dosar instrumentat de DIICOT Craiova, judecătorul care a dat sentinţa definitivă este ADRIAN GLUGĂ, cel care a fost pînă de curînd procuror şef al DIICOT Craiova, adică şeful celor care au instrumentat acest dosar!

Pentru a înţelege şi mai bine cît de păguboasă este încălcarea separării carierelor magistraţilor, să luăm în calcul şi celebrul de-acum „Dosar Caracal”. Şi în acest caz instrumentat iniţial de DIICOT Craiova, fiind preluat apoi de structura centrală DIICOT, sentinţa definitivă va fi dată la Curtea de Apel Craiova, adică exact acolo unde este acum judecător acelaşi Adrian Glugă, fostul şef al DIICOT Craiova, care ar putea judeca dosarul instrumentat de foştii săi colegi! Cîtă obiectivitate să fie în această „judecată”?

Ne amintim că principalele asociaţii ale magistraţilor, UNJR şi AMR, alături de unii membri ai CSM, precum Gabriela Baltag, Lia Savonea şi Evelina Oprina, au condamnat în repetate rînduri trecerea procurorilor în breasla judecătorilor (de cele mai multe ori direct la instanţele superioare), solicitînd modificarea legilor Justiţiei, în sensul SEPARĂRII CARIERELOR MAGISTRAŢILOR, adică, dacă ai ales să fii procuror, aşa să ieşi la pensie! Cazul cel mai cunoscut al unei astfel de balansări profesionale este cel al procurorului Horia Şelaru, făcut peste noapte de către Traian Băsescu, din procuror, direct judecător la ÎCCJ! Care au fost consecinţele, aflăm din zecile de articole de presă.


MODELUL „PORTOCALĂ”: MARTOR CU IDENTITATE PROTEJATĂ, CARE ESTE ŞI MARTOR CU IDENTITATE REALĂ ÎN ACELAŞI DOSAR

Dosarul pe care-l analizăm în acest serial este finalizat, deci nimeni nu poate să spună că putem să influenţăm actul de justiţie, deşi, aşa cum veţi vedea, dosarul ar trebui să fie rejudecat, întrucît este un exemplu de DOSAR FABRICAT! Vă avertizez, stimaţi cititori, că multe dintre afirmaţiile noastre vi se vor părea incredibile, numai că, aşa cum v-am obişnuit, toate vor fi însoţite de documente şi înregistrări din dosar care confirmă absolut toate aserţiunile noastre.

TELEANCĂ GHEORGHE, zis „Geo”, este un tînăr care a lucrat în străinătate mulţi ani, iar atunci cînd a revenit în ţară, cu banii adunaţi, a decis să-şi deschidă două afaceri, mai exact un service auto şi „Clubul Havva”, situat în zona gării din Craiova. De la acest club i s-a tras şi acest dosar penal, în care a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare pentru… trafic de droguri şi punerea la dispoziţie a clubului pentru consum de droguri, deşi, aşa cum veţi vedea, în afara unor denunţuri care stau sub uriaşe semne de întrebare, nu există nici o probă care să-l incrimineze!

De altfel, întregul dosar se bazează pe declaraţiile a patru martori: DIDU ŞTEFĂNIŢĂ, POPESCU ION (martor cu identitate protejată), TRUŞCĂ OANA CORINA (martor cu identitate protejată) şi GĂMAN DENIS. Dar, aşa cum veţi vedea în documentele de mai jos, în realitate este vorba despre trei martori, căci DIDU ŞTEFĂNIŢĂ şi POPESCU ION sînt, de fapt, aceeaşi persoană, o dată cu numele real şi a doua oară cu numele protejat! Adică, exact aceeaşi metodă pe care o practica şi vestitul procuror „Portocală” de la DNA Ploieşti!

Tot dosarul a pornit de la acest denunţ formulat în ziua de 26.10.2017 de DIDU IOAN ŞTEFĂNIŢĂ, în timp ce se afla „cazat în penitenciaru Craiova”, cum scrie singur:

Cine reuşeşte să descifreze scrisul agramat al lui Didu observă că numele lui Teleancă nu apare în acest denunţ prin care autorul mărturiseşte că vrea să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă. Teleancă este introdus în dosar de un anume „Popescu Ion”, martor cu identitate protejată, abia în 31 mai 2018!

Numai că identitatea reală a martorului Didu Ioan Ştefăniţă este deconspirată printr-o gafă de proporţii a procurorului de caz atunci cînd se ia declaraţia de martor lui „Popescu Ion” din ziua de 31 mai 2018, menţionînd că acesta este inculpat într-un dosar căruia îi dă şi datele de identificare:

Verificînd datele acestea care se aflau în dosar, avocaţii lui Teleancă Gheorghe constată că acest „Popescu Ion” este, în realitate Didu Ioan Ştefăniţă, cel care făcuse denunţul din 26.10.2017! Informaţiile erau publice pe site-ul instanţelor şi devoalează un lucru incredibil: Didu Ioan Ştefăniţă este „Popescu Ion” şi se afla în arest preventiv între 29.09.2017 şi 25.01.2018, după care este pus în arest la domiciliu pînă în ziua de 27.02.2018:

Această descoperire în actele de la dosar devine una extrem de importantă, care demonstrează „făcătura” acestui caz, căci declaraţia acestui „Popescu Ion”, alias Didu Ioan Ştefăniţă, este cea care-l incriminează pe Teleancă Gheorghe. Numai că, în declaraţia sa de la DIICOT, „Popescu Ion” reproduce exact cele declarate de Didu Ioan Ştefăniţă în denunţul de mai sus, inclusiv evenimente pe care nu le putea cunoaşte altă persoană!

„POPESCU” CONSUMA DROGURI ÎNTR-UN CLUB CARE NU SE DESCHISESE, IAR CÎND CLUBUL S-A DESCHIS EL ERA ARESTAT

Numai că, în declaraţia sa în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, acest „Popescu Ion”, alias Didu Ion Ştefăniţă, descrie fapte la care spune că a participat în Clubul „Havva” într-o perioadă în care acest club nu exista încă!

Deci, acest „Popescu Ion” declară în faţa instanţei că a fost în „Clubul Havva”, care-i aparţine lui Teleancă Gheorghe, în perioada iunie-august 2017, însă deschiderea acestui club a fost una publică şi a avut loc în ziua de… 28 octombrie 2017, adică după două luni de cînd „Popescu Ion” declara că venea în Clubul Havva! Iată şi dovada, aşa cum apare în anunţul public:

Punînd cap la cap toate aceste informaţii, aşa cum sînt la dosar, constatăm că totul era o proastă „făcătură” a procurorilor, în complicitate cu un martor care figurează şi cu nume real, dar şi cu identitate protejată, astfel încît declaraţia unuia să fie susţinută, chipurile, şi de altă persoană, care, de fapt, era aceeaşi! Primele concluzii:

– 1. Denunţătorul Didu Ioan Ştefăniţă este aceeaşi persoană cu martorul protejat „Popescu Ion”.
– 2. Declaraţiile celor „doi” sînt aproape identice, din moment ce este una şi aceeaşi persoană.
– 3. „Popescu Ion” spune că a consumat droguri în Clubul Havva în perioada în care clubul nici nu exista.
– 4. „Popescu Ion”, alias Didu Ioan Ştefăniţă, nici nu putea fi prezent în Clubul Havva, întrucît atunci cînd clubul a fost deschis el era arestat preventiv în penitenciar sau la domiciliu. Numai dacă, prin absurd, cei din penitenciar i-ar fi dat bilet de voie lui Popescu-Didu să se distreze în Clubul Havva!

INCULPATUL TELEANCĂ GHEORGHE A FOST ACUZAT DE FAPTE PE CARE LE-AR FI COMIS ÎN CRAIOVA, DEŞI SE AFLA ÎN SUA

Dar, această situaţie bizară a denunţătorului Didu Ioan Ştefăniţă, care a fost folosit şi ca martor cu identitate protejată sub numele „Popescu Ion”, nu este decît una dintre bizareriile din acest dosar. Abia de aici începe fabricarea unui dosar mai complex, astfel încît „succesul” procurorilor DIICOT să fie mai răsunător.

Cronologic, lucrurile au stat aşa:

– 26 octombrie 2017: denunţul din penitenciar al lui Didu Ioan Ştefăniţă împotriva a trei persoane: Aditză din Craiova, care avea un Ford Focus, Cosma din Slatina, care avea BMW seria 5 negru, şi Iulian, care avea un BMW X5 alb.

– 14 februarie 2018: poliţiştii de la TF Craiova depistează trei tineri în zona Gării Craiova al căror comportament li se pare suspect. Sînt conduşi la secţie şi legitimaţi: Langă Mihaela Georgiana, Langă Iulian Alexxandru şi Langă Cosmin Petrică, toţi trei din Slatina. Asupra fetei s-au găsit 11 „bile” ce conţineau cocaină. Printr-o stranie coincidenţă, doi dintre cei trei tineri sînt exact doi dintre cei menţionaţi în denunţ de către Didu Ioan Ştefăniţă, deşi nu s-a organizat un flagrant pentru depistarea lor, ci au fost găsiţi întîmplător în zona Gării Craiova, ceea ce pune serios întrebarea dacă nu cumva denunţul a fost dat după depistarea acestora!

– 31 mai 2018: apare în dosar „Popescu Ion”, alias Didu Ştefăniţă, care este audiat la DIICOT şi repetă ceea ce scrisese Didu în denunţul din 26 octombrie 2017, adăugînd însă din senin că Geo, adică Teleancă Gheorghe, patronul Clubului Havva, l-ar cunoaşte pe unul dintre cei denunţaţi, Cosma. În acelaşi timp, deşi nimic din anchetă nu făcea legătura dintre cei trei tineri depistaţi în zona gării şi Clubul Havva, acest „Popescu Ion”, alias Didu Ioan Ştefăniţă, mută, pur şi simplu, toată acţiunea în interiorul clubului pentru a-l putea acuza pe Teleancă Gheorghe că face din acest grup.

– 30 martie-19 iunie 2018: Teleancă Gheorghe se află în SUA, revenind în ţară la solicitarea procurorilor pentru a da declaraţii de martor în dosarul împotriva celor trei tineri depistaţi în zona gării.

– 19 iunie 2018: Teleancă Gheorghe se întoarce din SUA şi se prezintă imediat la DIICOT Craiova şi, după audiere, este reţinut, cerîndu-se apoi mandat de arestare preventivă.

– 24 iunie 2018: la numai 5 zile de la reţinere, se trimite în instanţă Rechizitoriul în care sînt inculpaţi Teleancă Gheorghe şi cei trei tineri reţinuţi în gara Craiova în ziua de 14 februarie 2018, astfel încît inculpatul nu a avut timp nici să vadă dosarul, darămite să-l studieze pentru a-şi formula apărarea!
O chestiune extrem de importantă trebuie să fie subliniată: niciodată, de la acel aşa-zis flagrant din 14 februarie 2018, cu cei trei tineri reţinuţi în preajma gării Craiova, pînă la arestarea lui Teleancă Gheorghe din 19 iunie 2018, anchetatorii nu au efectuat vreo percheziţie în Clubul Havva sau la domiciliul acestuia, din care să rezulte vreo legătură cu acel flagrant sau cu consumul de droguri!

Nici măcar în ziua de 14 februarie 2018, cînd cei trei tineri din Slatina au fost depistaţi cu droguri asupra lor, nu s-a făcut percheziţie în club, deşi, atît în actul de acuzare, cît şi în Sentinţă, se sugerează că flagrantul ar avea legătură cu Clubul Havva doar pentru că se află în vecinătatea gării! E ca şi cum dacă tinerii ar fi fost depistaţi în faţa Primăriei, ar fi fost anchetat primarul Craiovei pentru trafic de droguri!

Şi asta deşi întreaga anchetă sugerează faptul că toată operaţiunea de trafic de droguri s-ar fi derulat în interiorul Clubului Havva, Teleancă Gheorghe fiind acuzat că a pus acest club la dispoziţia consumatorilor şi traficanţilor de droguri!
De reţinut este faptul că toate acuzaţiile formulate de anchetatori derivă strict din declaraţiile cîtorva martori, asupra cărora vom insista în episoadele următoare, cînd veţi citi afirmaţii halucinante, în care martorii se contrazic sau pur şi simplu declară că nu ştiu ce au scris procuroii în propriile lor declaraţii, pe care ei doar le-au semnat!

Toate aceste aberaţii juridice au fost invocate în instanţa de apel de la Curtea de Apel Craiova, dar judecătorul Adrian Glugă, care este nimeni altul decît fostul procuror şef al DIICOT Craiova, adică fostul şef al celor care au întocmit acest dosar, n-a vrut să ţină cont de evidenţa contradicţiilor, probabil pentru a nu-şi compromite foştii subalterni!

Din acest motiv, în acest moment, Teleancă Gheorghe, prin avocaţii săi, a făcut plîngere penală împotriva tuturor celor care au contribuit la contrafacerea acestui dosar: de la comisarul de poliţie Ţogoe Florin de la BCCO Craiova, pînă la judecătorul Adrian Glugă, care a dat sentinţa definitivă în acest dosar instrumentat de foşţtii săi colegi de la DIICOT Craiova.
Chiar în timp ce redactam acest articol, ne-a parvenit şi răspunsul Avocatului Poporului, doamna Renate Weber, prin care comunică avocatei lui Teleancă Gheorghe că sesizarea sa a fost trimisă spre analiză la Inspecţia judiciară din cadrul CSM:

Din episodul următor:
– Martorul-cheie: „Eram beat cînd am dat declaraţia, am fost luat din pat. Mi s-a dat să semnez declaraţia şi mi-a luat-o din faţă. Nu cunosc conţinutul declaraţiei mele”!
– Avocat: „Unde este amplasat Clubul Havva?”. Martorul: „Nu mai ştiu!” Avocat: „Puteţi să-l descrieţi?” Martorul: „Nu pot descrie, întrucît eram drogat şi nu îmi amintesc!”

ION SPANU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: