Trump amenință Europa: a venit timpul să mă ocup și de voi!

13 feb.

În mandatul lui Donald Trump, America a încetat să mai fie partenerul Europei în orice chestiune în afara ariei de acoperire NATO. Om de afaceri înainte de a fi președinte, liderul de la Casa Albă intuiește la perfecție vremurile dificile pe care omenirea le traversează. Și, ca un bun șef de stat, Trump este azi interesat exclusiv de bunăstarea SUA, pe legăturile cu UE nu mai dă doi bani. Dovadă anunțul făcut imediat ce a zdrobit uneltirile democraților (care au declanșat procedura de impeachment împotriva sa): europeni, a venit timpul să mă ocup și de voi!

europa SUA Trump amenință Europa: a venit timpul să mă ocup și de voi!Într-o discuție purtată la Casa Albă cu guvernatorii republicani, Donald Trump a decretat că a sosit vremea să negocieze un acord comercial cu Uniunea Europeană. Pe modelul celui cu China, care este deja un succes pentru SUA. America nu mai acceptă promisiuni deșarte, vrea ca piața comunitară a UE să-și deschidă larg porțile importului pentru produsele americane. Și în special pentru cele agricole! „Europa ne tratează rău, foarte urât”, le-a spus Donald Trump guvernanților, cu trimitere directă la un deficit enorm în balanța comercială SUA-UE, raportat la ultima decadă. „Sunt bariere vamale incredibile și nu mai putem continua astfel!”, a tunat președintele.

Alertă la Bruxelles. Ursula și-a făcut bagajele!

În luna ianuarie, cu ocazia Forumului Economic de la Davos, Donald Trumăp i-a transmis și Ursulei von der Leyen nemulțumirile sale. „Lucrurile nu vor rămâne astfel, îți promit! Trebuie să vorbim!”. Cei doi au convenit să încheie un nou acord comercial transatlantic, de data aceasta ținând cont și de interesele americane, după cum a anunțat Washingtonul.

Însă, deocamdată, negocierile n-au avansat deloc, ba relațiile dintre cele două tabere devin tot mai încordate. De exemplu, la aceeași întâlnire cu guvernatorii republicani, Trump a vorbit din nou despre suprataxarea mașinilor europene, la fel cum a procedat în cazul multor bunuri importate din China; ar fi o lovitură nimicitoare în primul rând pentru industria auto germană, care se bazează foarte mult pe comenzile venite din Statele Unite! Nu o dată Donald Trump și-a arătat indignarea că pe străzile din marile metropole americane circulă „prea multe” Mercedesuri și BMW-uri și prea puține Chevroleturi.

Întrebat de ce nu a înaintat și cu dosarul european, președintele a răspuns: „Am fost prea ocupat să obțin un acord comercial cu China, Japonia și Coreea de Sud. Nu am vrut să fac totul în același timp. Acum, sunt liber și o să mă ocup”.

Între timp, pusă în gardă de pericolul izbucnirii unui război comercial între Uniunea Europeană și America, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a făcut bagajele și va pleca la Washington, să-l întâlnească pe Trump. „Va fi o discuție de totul sau nimic”, cred specialiștii în economie. Primele semne nu sunt, însă, încurajatoare – comisarul european al Comerțului, irlandezul Phil Hogan, a mers de două ori în SUA și s-a văzut cu omologul său american, Robert Lightizeer, de fiecare dată revenind la Bruxelles fără nicio promisiune făcută.

https://www.national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: