RELATIA JOHANNIS – USR!

15 feb.

Actualul președinte a chemat, în 2015, ONG-urile la Cotroceni ca să le consulte în privința guvernului post-Ponta. Liberalii se aflau prea jos în sondaje ca să merite o desemnare de premier. Așa a fost scos din pălărie un guvern tehnocrat.

În 2019, la prezidențiale, fostul premier tehnocrat se visa contracandidat al președintelui în campania pentru prezidențiale. Nu l-a contracandidat Cioloș, ci Barna, șeful USR. Dacă USR l-ar fi susținut pe Iohannis, președintele ar fi fost mai liniștit. N-ar mai fi fost necesare manevrele prin care PSD a fost „vrăjit” să creadă în șansele Vioricăi Dăncilă. Care PSD a crezut, mult prea sincer, în oportunitatea de a scăpa de ea după prezidențiale.

Acum, PSD-Ciolacu și conducerea pesedistă interimară cântă aria „Să nu mai polemizăm cu Iohannis. Mai bine să-l ajutăm să-i pună pe useriști cu botul pe labe”.

Naivii aroganți de la USR aveau o idee fixă: anticipatele. Era modul lor de a justifica de ce nu vor să guverneze alături de PNL. Strategia iohannistă urmărea să le scoată din cap fixativul și să-i aducă la guvernare.

Iată că Barna, acum, declară că vrea să guverneze. Da, dar acum sondajele arată USR în pierdere mare de puncte (10% minus), iar la locale nu vor fi două tururi, în schimb vor fi multe autobuze electorale, o „afacere” în care useriștii n-au deloc experiență.

Unii dintre ei s-au prins deja că noaptea ordonanțelor fără număr mai ales împotriva lor s-a derulat, chiar dacă în noaptea aceea a fost forțată cu ranga formarea unei majorități anti-guvern ca să cadă, a doua zi, Orban Întâiul și să urce pe „tron” Orban al Doilea. Liberalii n-au avut încredere că PSD, fără ranga liberală, ar putea strânge 233 de voturi.

Acum, liberalii se prefac a se teme de un blocaj pesedist al cvorumului, dar își doresc acest blocaj ca să treacă timpul și să vină luna iunie cu ale sale „Adio, anticipate!” și „Trăiască Orban Secundus!”.

Ce-o să mai zică useriștii în iunie?! Deja au început să spună că, la formarea guvernului Orban Întâiul, pe ei nu i-a chemat nimeni la guvernare, iar Ghinea compune deja plângeri penale în contra vântului.

Useriștii s-au prins (cam greu) că dacă PNL voia cu adevărat locale în două tururi, ar fi rezolvat problema prin OUG. Liberalii s-au prefăcut doar că vor alegeri în două tururi.

Ciolacu nu poate face blat cu Iohannis pentru că ar risca șansele echipei sale la Congresul PSD. Blatul ar fi să garanteze conducerea PSD drumul către anticipate, în vreme ce parlamentarii PNL s-ar bucura dacă acest drum s-ar înfunda. Însă și parlamentarii PSD s-ar bucura.

Dar sunt voci puternice în PSD care vor blat cu Iohannis. Paul Stănescu e una. În cele din urmă, și PSD a înțeles că inamicul comun (USR) obligă la un blat ne-negociat.

USR ar putea reacționa reactivând Strada în contra guvernului? Nu. Pentru că știe, acum, că nu mai are sprijinul SRI.

IOAN BUDUCA/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: