Lovitură dură pentru România la Comisia Europeană! Cîțu s-a făcut de râs!

16 feb.

Ludovic Orban și Florin Cîțu

La doar câteva ore după ce Cîțu se lăuda, un raport adoptat de Comisia Europeană lovește puternic în strategia fiscal-bugetară adoptată de guvernul Orban – iar problema vizată ”nu e considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”

Astăzi, ministrul Finanțelor făcea un comentariu surprinzător: ”Alegerile anticipate, efect pozitiv pentru ratingul de țară”

”Din primul moment am comunicat transparent și permanent cu investitorii, agențiile de rating, partenerii noștri instituționali”, afirmă Cîțu, comentând că ”este cred primul exemplu în istorie când o țară trece printr-o situație politică dificilă cu o economie care a fost capușată de socialiști aproape un deceniu dar care are susținerea și încrederea investitorilor, a agențiilor de rating și a partenerii instituționali din UE și SUA”.

Și mai spune ceva Florin Cîțu: ”Guvernul PNL a făcut din nou ca România să conteze –  urmează lucruri fantastice pentru români. V-am promis și așa vom face”.

Ei bine, la doar câteva ore, un raport adoptat de Comisia Europeană lovește puternic în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvernul Orban în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, care prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019.

În raportul Comisiei Europene se consideră că această cifră constituie o dovadă prima facie (la prima vedere) a existenţei unui deficit excesiv în România.

Agenția națională Agerpres, care transmite informația, arată că din raport rezultă că România ”nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată”.

”Deficitul preconizat pentru 2019 este peste şi nu apropiat de valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat – depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Și, atenție, conform prognozelor de iarnă ale Comisiei Europene, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, ”urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021”.

Conform sursei citate, majorarea deficitului ar fi, în principal, rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, dar ”în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021”.

În plus, se atrage atenția că imediat după preluarea puterii de către guvernul liberal, ”autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii”.

”Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic şi Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni”, arată AGERPRES.

Deci, da, ”urmează lucruri fantastice pentru români”, după cum spunea dimineață Florin Cîțu, făcut de râs cu ocazia acestui raport.

 Evan Răutu.

https://ro.sputnik.md/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: