UNJR: Guvernul afectează independența magistraților!

16 feb.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România acuză Guvernul Orban că arată dispreţ faţă de judecători și nu respectă referendumul pe justiție de anul trecut, după ce a adoptat o OUG, care, potrivit UNJR, afectează independenţa judecătorilor. Uniunea cere sesizarea CCR în acest caz.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă iniţiativa Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă care aduce modificări statului judecătorilor. Concret, magistraţii care judecă dosare privind achiziţia publică sunt obligaţi să termine dezbaterile într-un anumit termen, dacă nu vor să primească amenzi disciplinare.

Mai mult decât atât, UNJR spune că, prin OUG 23/2020, Guvernul nu a respectat rezultatul referendumului pe justiţie organizat anul trecut, prin care românii au votat ca Executivul României să nu mai emită OUG pe tema justiţiei.

Reprezentanţii asociaţiei judecătorilor spun că adoptarea acestui act normativ fără dezbatere publică arată „dispreţul faţă de munca judecătorilor”.

Conform modificărilor, magistraţii spun că dosarul nu va putea fi judecat pe baza probelor din dosar, ci judecătorul îşi va concentra atenţia asupra termenului maxim impus de Guvern.

UNJR este de părere că independenţa magistraţilor este afectată în acest fel, iar decizia Guvernului „sfidează dreptul părţilor la un proces echitabil”.

UNJR va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României privind neconstituţionalitatea acestui articol din OUG 23/2020.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: