Dragnea apărat în Cotidianul și îngropat de binom?

18 feb.

De o bună bucată de vreme scriu mai mult despre Klaus Iohannis, despre Ludovic Orban și despre PNL. Mi se pare că ei sunt puterea și de la ei vin drift-urile și gropile României. Ei sunt frîna și motorul acestor săptămîni nebune. Toate cele care se văd în politică ne arată cum gîndesc cei pomeniți mai sus și de ce merită stat cu ochii pe dînșii. Acest lucru i-a făcut pe vreo doi-trei postaci să scrie (și le-am găzduit textul în Cotidianul) că n-am fost la fel de aspru cu Liviu Dragnea.

Poate că nu, poate că da. Am revăzut textele referitoare la Liviu Dragnea, scrise mai ales după Congresul PSD din 2015, cel la care a fost ales președinte. Am strîns fraze, fragmente de articole sau simple propoziții cu speranța că unii își vor aduce aminte și vor cîntări corect.
Nu-mi rămîne decît să le reproduc. Și să-i invit pe cei care au scandat mereu ”Dragnea, la pușcărie” să mai cîntărească o dată. Pentru ce a fost condamnat Liviu Dragnea? Pentru mobilizare la vot și pentru folosirea a două funcționare de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman? Probabil că unora cele două fapte le sună ca încălcări de legi demne pentru o execuție publică. Mie, abia acum mi se pare o exagerare politică, o campanie de eliminare a unui lider incomod și periculos pentru interesele străine. Altfel destul de primitiv, egolatru, autoritar. A numit de unul singur 60 de secretari de stat. Asta spune ceva despre el și despre cum funcționa PSD-ul. Dar asta sună a autoritarism de Bărăgan și nu poate duce la o condamnare la moarte și nici la demonizarea personajului.

Din păcate, Liviu Dragnea n-a fost prins cu fraude mari (în ciuda tărăboiului enorm și a acuzațiilor de sfîrșit de lume). Lui i s-a pregătit doar o condamnare politică despre care mulți strigă că este o condamnare corectă. Corectă pe Dracu! Și pe care PSD-ul o ignoră de parcă ar fi scăpat de o mare nenorocire!
Este treaba PSD-ului să se bată pentru lămurirea condamnării lui Liviu Dragnea, nu a mea. Eu încerc să-l conving pe un postac pe care nu-l cunosc că am scris ce-am gîndit despre un politician cu care n-am avut niciodată o relație sau o întîlnire și căruia i-am dat o singură dată bună ziua pe treptele Arenei Naționale, la sfîrșitul unui meci internațional de fotbal, pierdut rușinos de echipa României.

Iată mica selecție din articolele despre Liviu Dragnea. Cine este curios și are răbdare n-are decît să le caute pe toate pe Cotidianul.ro.

”S-au schimbat liderii sau numai lupii din PSD?”„Nu mai încape nici o îndoială. Schimbarea de gardă în PSD s-a desfăşurat cu o viteză uluitoare. Mai că nu-ţi vine să crezi că în urmă cu o lună Liviu Dragnea spunea că se gândeşte la un posibil proiect şi dacă o să ajungă la concluzia că poate contribui la atingerea obiectivelor atunci candidează. Era septembrie, lună în care Liviu Dragnea nu avea un proiect şi nu ştia dacă îl ţin curelele. În 30 de zile, totul s-a schimbat. A fost lovit de o poftă nebună de putere şi a fost ales fără concurent şi fără drept de apel. Culmea, pornirea lui Dragnea s-a concretizat rapid. Victor Ponta a rămas fără putere în doi timpi şi trei mişcări iar proverbialii baroni au fost coborâţi din tren fără nici un scandal. Şi seniorii partidului s-au mulţumit cu poziţii de decor. Pentru prima dată, preşedintele PSD are o putere enormă, în ciuda faptului că imaginea sa publică este încă modestă. Nu mai datorează nimic baronilor şi structurilor teritoriale. Pur şi simplu prin interpretarea unei formulări din Statutul PSD, Liviu Dragnea s-a dus la poporul partidului, de la care a luat un vot zdrobitor. Şi astfel conduce singur, fără să mai poată fi şantajat sau ameninţat. Ba a izbutit să îşi formeze şi o echipă docilă, cu Valeriu Zgonea (un soi de Zeroni de modă nouă) ca executiv. Anti-politicianul Zgonea de la Craiova, pus de Viorel Hrebenciuc şi ai săi la conducerea Camerei Deputaţilor, dobândeşte şi el un neaşteptat spor de putere. Ce va face noua echipă în încercarea de a desprinde de PSD eticheta de comunist, de corupt şi de partid al baronilor? Nu PSD-ul a patentat baronii, nu el a trecut prin tranziţie crema PCR şi urmaşii acesteia? Nu PSD-ul a făcut din politică o afacere profitabilă?

Cum vor recupera cei doi din handicapul extern pe care PSD-ul îl are, mai ales că, în ceea ce priveşte comunicarea, amândoi sunt cu mult sub nivelul lui Victor Ponta în materie de limbi străine şi capacitate de socializare. Nici cu eticheta de comunist nu-i aşa uşor. Un preşedinte ales într-o cursă solitară nu poate decât să reamintească la nesfârşit de alegerea ”iubitului conducător”. Momentele de reculegere ţinute în memoria victimelor comunismului sunt ca Raportul de condamnare a comunismului, iniţiat şi aburit de Traian Băsescu! Şi el a încercat să desprindă de pe strălucitoarea-i chelie etichetele de securist şi comunist şi cu toate Rapoartele, cu toate condamnările şi cu toate trimiterile la securiştii incomozi, cele două etichete au rămas pe numele său. Pentru cei care judecă singuri, bazându-se pe argumente şi pe mintea lor, Traian Băsescu va purta aceste ştampile şi după ce va trece la cele veşnice. Mă tem că şi PSD-ului îi va fi la fel de greu. În loc să inventeze tot felul de mici şmecherii cu care să arate ce democrat şi non-comunist şi chiar non-securist a devenit, mai bine s-ar apuca de treabă şi ar ignora aceste acuze. Pe măsură ce se enervează şi încearcă să demonstreze contrariul, dovezile şi acuzaţiile se vor ţine lanţ şi se vor fixa şi mai bine pe imaginea sa. Aş zice că până acum a scăpat destul de uşor. În fond, eticheta de comunist şi de corupt n-a fost însoţită insistent şi de partid al ofiţerilor acoperiţi, al urmaşilor membrilor Comitetului Central al PCR şi al activiştilor. Şi nimeni n-a încercat să declanşeze o campanie de identificare şi neutralizare a ofiţerilor acoperiţi din PSD. În fond, nu cu PSD-ul a şi început ranforsarea clasei politice cu ofiţeri acoperiţi şi dirijaţi de la alte pupitre şi centre de putere?
Să revenim la congres. Primul lucru important: congresul PSD a arătat mult mai bine, fără hau-haul de tip congresul 13 al PCR. Mult mai îngrijit, mai decent şi dominat de un discurs de revenire la ideologia de stânga. Să vedem cât de lungă va fi calea de la vorbe şi declaraţii la practică. Doi. A dispărut o mare parte din baronimea tradiţională. Cum a izbutit Liviu Dragnea să scoată partidul din mâinile acestora nu ştiu. O parte a fost opera DNA-ului, dar cealaltă jumătate extirpată s-a retras învăluită în mister. Parcă operaţiunea ar fi fost dirijată de cei care acuză PSD-ul de toate păcatele. Dacă o listă de vicepreşedinţi ar fi fost întocmită la Washington sau la Bruxelles, cu siguranţă că n-ar fi diferit prea mult de cea de acum. Dacă mai adăugăm invitaţia la ”dialog constructiv” cu preşedintele Iohannis şi cu PNL, nu ne mai rămâne decât să căutăm explicaţii sofisticate şi să încercăm ipoteze pentru tot soiul de scenarii şi înţelegeri.
Esenţial este că acest congres a schimbat garnitura de conducere a PSD. Dar mai departe ce urmează? Am înţeles că Liviu Dragnea vrea o întoarcere la comunităţi, la cei care muncesc. Cică PSD-ul va merge pe un drum nou, caracterizat de un spirit nou. Au urmat şi alte promisiuni, care mai de care mai frumoase şi mai de stânga. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm încă un lucru:
– Ce nu va mai face PSD-ul?
Despre asta, PSD-ul şi Liviu Dragnea n-au zis nici pâs. Dacă Ghiţă sau un alt Ghiţă va câştiga licitaţiile pe bandă rulantă şi dacă PSD-ul va da ajutor cu prioritate primarilor PSD, cum zicea Olguţa Vasilescu, şi dacă numirile în funcţii şi dregătorii se vor face pe aceleaşi criterii, nu cred că am asistat decât la o banală schimbare de blană.

Căci lupul îşi schimbă părul, dar niciodată nu se hrăneşte cu prune şi nici cu trandafiri”. (20 oct 2015, Congresul PSD)

Cine s-ar fi gândit cu numai un an în urmă că Liviu Dragnea va rămâne doar un subiect de istorie a jocului politic făcut de serviciile secrete, că Sevil Shhaideh va trece aşa de repede pe lângă funcţia de premier, că Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose se vor topi atât de rapid, ca nişte oameni de zăpadă peste care a dat o vară fierbinte?… S-au dus şi gata! Românii zic mereu că „nu este pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”. Mai mult, desemnarea unui om lipsit de putere se termină adeseori pe dos. (CN)

”Ca să mă lămuresc dacă Liviu Dragnea este un mare luptător sau un farseur de politician, un panglicar și un difuzor de vorbe goale, am așteptat cu nerăbdare proiectul de buget al României pe anul 2019. El m-a ajutat să înțeleg un lucru rămas neclar pentru mulți dintre susținătorii și adversarii săi. Toți cei care au citit declarațiile teleormăneanului s-au întrebat, oare sunt adevărate sau sunt simple vorbe goale? Și au sperat. Ce ascund ele? Urmează o schimbare de atitudine a PSD față de SRI și de SPP? Dar față de DNA? În diverse împrejurări, Liviu Dragnea a făcut declarații care pe unii îi îngrozeau, iar pe alții îi umpleau de speranțe. Reproduc cîteva dintre ele. Puteam să selectez un volum de tipărit. Reproduc numai cîteva:
„Ce ar pierde SRI? Eu am mari respecte pentru miile de ofiţeri SRI, nu pentru conducere, pentru că aceşti oameni fac o muncă nevăzută a căror rezultate se fac văzute, ei asigură un pilon serios pentru România, dar, din păcate, conducerile la aceste Servicii au ieşit din matca constituţională şi au acţionat într-un mod subteran şi obscur. Sigur de ce nu le-ar plăcea să rămână PSD la guvernare? Pentru că am anunţat că vrem să modificăm toate legile securităţii naţionale şi vor reveni în matca lor şi nu vor mai putea să facă şi să desfacă parchete, să trimită sentinţe în plic” (L. Dragnea, Antena 3)……
Ce s-a ales de afirmațiile lui Liviu Dragnea, socotit de mulți dirijorul nemilos al Executivului Dăncilă și al majorității parlamentare? Un mare și lustruit zero! Este cea mai convingătoare probă că Liviu Dragnea se face că joacă împotriva sistemului și, în același timp, îl protejează, negociază cu el, se teme să-l înfrunte pînă la capăt și amînă deciziile care ar putea clinti poziția dominantă a serviciilor secrete și a parchetelor din România.
Altceva nici nu mai merită adăugat! (Liviu Dragnea-două fete, Editorial 2019)

”Să zicem că visul dușmanilor lui Dragnea și planul DNA prind contur. Cade baronul din Alexandria? Și de la Camera Deputaților și de la PSD! Fără tărăboi, fără sînge pe pereți, cu un proces desfășurat cu calm și pe bază de probe și argumente. Ce facem? Ce am cîștigat? De ce ne apucăm? Refacem guvernul Cioloș – Ghinea – Prună și alți tremurici în gîndire și organizare? Dispariția din peisaj a lui Liviu Dragnea îl face pe Klaus Iohannis mai descuiat, mai rapid, mai eficient? Vor deveni cei doi Cocoșilă mai devotați țării lor? Devine Tudose mai luminat și mai logic? Ce cîștigăm? Numai de la Dragnea veneau confuzia și învîrtelile din instituții? Dragnea este dirijorul corupției din România? Nu cumva Dragnea este o țintă falsă, spre care au fost îndreptate toate forțele? Și de ce? Au un alt om de promovat, un alt Tudose, un alt Grindeanu, un alt Ponta? Sau tot scandalul cu Dragnea acoperă neputința noastră de a ne fixa cîteva priorități și a ne ține pe ele?
Nu cumva debarcarea lui Dragnea, în afara faptului că obligă PSD-ul la o reevaluare a președintelui și a greșelilor comise pînă în momentul de față, nu folosește la nimic? Ne măcinăm timpul în cel mai isteric mod. Ne acoperim ochii și mintea cu Dragnea pentru ca alți Dragnea din SRI, DNA, Cotroceni, Guvern, PSD și PNL și de prin varii televiziuni să poată face pași ca și cînd ar lupta pentru progres și înflorirea României? (Cornel Nistorescu)

”Au făcut Congres pentru ca Dragnea să își prezinte amanta. Cum să îți aduci amanta la Congres?” (Cornel Nistorescu, Antena 3).

” Greşeala a început imediat după victoria în alegerile din 2016, cînd Liviu Dragnea a desemnat-o pe Sevil Shhaideh, crezînd că poate desemna un premier aşa cum îţi alegi bona sau şoferul. Şi a procedat la fel cînd i-a destituit pe Grindeanu şi pe Tudose, ridicînd arbitrarul şi moftul la rangul de criterii. Aşa s-a făcut praf organizarea unui partid cunoscut prin reguli şi ierarhii. Caraghioşi şi impostori, mediocri şi caricaturi au avansat pe funcţii grele iar trompete dogite au jucat rolul cuvîntătorilor. Povestea cu Ana Birchall nu-i decît o secvenţă comică de final, cînd un ministru trage la căruţa adversarilor şi bagă strîmbe pentru deraierea partidului.
PSD a pierdut o zestre enormă din cauza felului în care a fost condus şi din cauza selecţiei de personal. La asta se adaugă maniera de administrare de tip SRL deţinut de un buticar, plus măsurile greşite, improvizaţiile cu experţi fantezişti la Finanţe şi la strategii economice (Darius Vâlcov) şi multe altele.
Să ne lămurim! PSD-ul a pierdut guvernarea nu din cauza extraordinarei opoziţii făcute de PNL, USR şi PMP. Nu a pierdut-o nici din cauza proiectelor acetora, de altfel inexistente. A pierdut-o din cauza greşelilor sale şi a trădării unei aripi nemulţumite, ademenite de Ponta şi susţinătorii (?)”. (CN, 17 octombrie 2019)
Etc.

 

EDITORIAL/CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: