ORBAN DILETANTUL!

18 feb.

Ludovic Întâiul n-a crezut că guvernul pe care îl conduce are să cadă, deși știa că Iohannis vrea cu adevărat anticipate. Orban a mizat greșit și s-a trezit cu o zi înainte de moțiunea de cenzură că este iminentă trecerea moțiunii.

Atunci, pe 4 februarie, Orban și-a dat toată măsura diletantismului său: a forțat o ședință de guvern cu 25 de OUG-uri, în pofida faptului că reglementările de avizare urmau să fie încălcate.

Ce a ieșit de aici? Multe intenții secrete ale peneliștilor au fost scoase la iveală. Partenerii de guvernare și-au dat seama că Orban urmărea scoaterea celor mici (PMP, PRO, ALDE) din joc, iar USR a văzut cum se topește șansa unor locale în două tururi, care, desigur, i-ar fi avantajat pe useriști.

În cele din urmă și Tăriceanu a înțeles că la anticipate ar fi riscat să nu intre în Parlament, căci Orban a introdus un vot care nu mai ține cont de caracterul teritorial al votării și permite un masiv „joc” de turism electoral.

Dintr-o lovitură, Orban a pierdut încrederea partenerilor săi (mai puțin USR). Acum, PNL nu mai știe dacă noul guvern ar putea fi votat înainte de luna iunie. Începând din iunie nu mai poate fi dizolvat Parlamentul și va exista din nou vot de învestire. Cele 25 de OUG-uri riscă să fie anulate în Parlament una după alta înainte de a-și produce efectele. Căci noaptea OUG-urilor a creat o majoritate anti-Orban.

Diletantismul lui Orban s-a arătat a fi grandios. Băse i-a spus-o cel mai direct: Bre, ție îți place să fii umilit…

Orban a mizat pe rezistența guvernului la asumarea pe două tururi. El planificase căderea pentru asumarea următoare: pe desființarea SIIJ. Acum, va mai putea da OUG cu alegeri în două tururi abia după locale. Strict degeaba. Și nici OUG pentru desființarea SIIJ nu va mai putea da.

Iar în iunie s-ar prea putea ca Iohannis să desemneze alt liberal pentru funcția de premier. Orban l-a supărat deja că nu a avut inițiativa demisiei ca să deschidă calea către anticipate. Apoi, l-a oripilat cu ilegalitățile din noaptea celor 25 de OUG-uri. Bașca faptul că ministrul de Finanțe a mințit că liderii UE au acceptat deficitul excesiv al bugetului pe 2020. Dacă l-ar fi acceptat, n-ar fi deschis procedura de monitorizare asupra deficitului României.

Cotidianul RO

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: