JOHANNIS A VANDUT IASUL.IL RASCUMPARAM?

21 feb.

Klaus Iohannis

Preşedintele şi conducerea PNL nu dau doi bani pe Iaşi. Oraşul nostru a devenit un pion care trebuie sacrificat pe tabla de şah a jocului politic. Calculul cinic le arată liberalilor că pentru a păstra puterea trebuie să captureze baronii şi reţelele clientelare din teritoriu, oriunde e posibil. Iar la Iaşi se poate.

Dacă PNL îl va susţine oficial pe Mihai Chirica pentru un nou mandat de primar al Iaşului – la această oră informaţiile „pe surse” confirmă scenariul – vinovat va fi doar în subsidiar Costel Alexe. Şeful liberalilor ieşeni ar putea fi acuzat cel mult că a băgat „strâmbe” la Bucureşti, dar decizia va trebui asumată de conducerea partidului. Şi nu atât de interimarul de la Palatul Victoria, cât de titularul de la Palatul Cotroceni. Toate informaţiile din mediul politic sugerează că preşedintele Iohannis păstrează un fir direct cu liderii PNL şi intervine în „dosarele sensibile”. Iar desemnarea candidatului la primăria Iaşului a fost un „cartof fierbinte” la sediul din Modrogan. În această cheie trebuie citită şi declaraţia de marţi a edilului ieşean, care l-a invocat pe Iohannis ca partener pentru dezvoltarea regiunii. Că a purtat negocieri directe cu şeful statului sau doar a transmis semnale pe sub uşa Cotrocenilor, prin majordomi, rămâne de clarificat. Dar în mod cert Iohannis va fi principalul responsabil pentru tot mai probabila „îngălbenire” a lui Chirica. Cu toate efectele care vor decurge dintr-o astfel de decizie: mărirea decalajului de dezvoltare faţă de oraşele din Ardeal, distrugerea filialei locale a PNL, potenţialele descinderi ale DNA la Palatul Roznovanu (DNA Bucureşti, că DNA Iaşi nu există), o continuare a emigraţiei tinerilor, dezgustaţi de un oraş stătut, victimă colaterală a compromisului politic naţional. Iaşul şi-a atins potenţialul de dezvoltare sub administraţia Chirica (e drept, context economic favorabil, dar o dezvoltare a existat) şi are nevoie de entuziasmul şi „inocenţa” unei noi conduceri pentru a grăbi pasul. Încă patru ani cu actualul primar înseamnă, în cel mai fericit caz, creştere în marja de eroare şi cimentarea unor reţele de interese transpartinice, pe alocuri mafiote, care vor ţine Iaşul captiv pentru câteva decenii.

Asta urmăreşte Iohannis? Dacă ar fi rămas primar la Sibiu mai că l-aş fi înţeles. Sabotează intenţionat Iaşul pentru a slăbi concurenţa, competiţia între marile oraşe fiind în prezent fermentul de dezvoltare regională. Dar nu e cazul pentru teorii ale conspiraţiei, explicaţia e mult mai simplă. Preşedintele şi conducerea PNL nu dau doi bani pe Iaşi. Oraşul nostru a devenit un pion care trebuie sacrificat pe tabla de şah a jocului politic. Calculul cinic le arată liberalilor că pentru a păstra puterea trebuie să captureze baronii şi reţelele clientelare din teritoriu, oriunde e posibil. Iar la Iaşi se poate.

Să încheiem totuşi într-o notă mai optimistă (de fapt, probabil mai depresivă). Soarta Iaşului în următorii patru ani se va tranşa la vot. Cu alegeri într-un singur tur de scrutin, cu geacă galbenă şi „garantat” Iohannis, actualul primar porneşte cursa din postura de mare favorit. Dar în final, decizia aparţine cetăţenilor. Dacă ieşenii cred că merită mai mult şi dacă oraşul s-a maturizat suficient încât să ofere o alternativă politică, meciul nu s-a încheiat.

PS. Între timp, informaţiile pe surse au fost confirmate oficial.

Cosmin Pașca

https://www.ziaruldeiasi.ro/


Ipocrizie crasă și scandal monstru în PNL:

Președintele acuzat direct, liberalii ieșeni explodează – deși au beneficiat de funcții bănoase la stat prin susținerea unor ”penali” și a PSD, cu Dragnea la butoane.

Citatul cu ”Iohannis” aparține jurnalistului Cosmin Pașca de la ”Ziarul de Iași”,  care lovește dur în președinte:

”Dacă ar fi rămas primar la Sibiu mai că l-aş fi înţeles. Sabotează intenţionat Iaşul pentru a slăbi concurenţa, competiţia între marile oraşe fiind în prezent fermentul de dezvoltare regională. Dar nu e cazul pentru teorii ale conspiraţiei, explicaţia e mult mai simplă. Preşedintele şi conducerea PNL nu dau doi bani pe Iaşi”.

Jurnalistul apreciază că Iașul a devenit ”un pion care trebuie sacrificat pe tabla de şah a jocului politic”.

”Calculul cinic le arată liberalilor că pentru a păstra puterea trebuie să captureze baronii şi reţelele clientelare din teritoriu, oriunde e posibil. Iar la Iaşi se poate”, scrie Cosmin Pașca.

De fapt, PNL a văzut mai mereu Iașul în felul acesta, iar citind numele prim-vicepreședintelui  actual al liberalilor ieșeni, Alexandru Muraru, nu pot să nu-mi aduc aminte de anii în care ”gașca de la Iași” făcea jocurile în România ”de dreapta”. Adică pe vremea lui Tăriceanu și Băsescu.

Da, da – în PNL și chiar în România, Iașul a făcut legea la un moment dat – și asta prin câțiva ”penali”: Relu Fenechiu, fost ministru PNL, condamnat, Mihai Vlasov, șeful Camerei de Comerț, condamnat, și Cristian Adomniței, fost ministru și președinte CJ Iași, arestat de DNA, nici nu mai știut dacă a fost sau nu condamnat.

Ei bine, gruparea aceasta de ”penali” i-a promovat la începuturile carierei pe doi liberali ”curați”, frații Muraru. Andrei Muraru, actual consilier prezidențial, numit președinte al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului), și mai sus pomenitul Alexandru Muraru, șef al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Sub ce guvern s-a petrecut asta? Sub guvernul Ponta 1, guvern USL – adică PSD+PNL! Apoi, cei doi gemeni și-au păstrat funcțiile și după alegerile din 2012, în guvernul Ponta 2 când, ce să vezi, nu le-a puțit că Liviu Dragnea și Gabi Oprea erau vicepremieri! Firea era senator, Mazăre și Olguța erau primari de frunte ai PSD, adică ai USL!

Și să nu-l uit pe profesorul Dan Voiculescu, creierul USL, cu a sa Antena 3 – fără de care nu ajungeau ”liberalii” la putere, nici frații Muraru în funcții bine plătite la stat! Adică ”niște penali” i-au adus la putere pe liberali!

Cei doi Muraru și-au dat demisia în martie 2014. ”Am considerat că, în contextul politic actual, este corect să îmi prezint demisia, pentru a dovedi fidelitate faţă de oamenii care m-au ajutat să ajung în poziţia de preşedinte executiv al IICMER”, declara Andrei Muraru.

Deci, atât timp cât PNL a fost în combinație cu PSD, pe frații Muraru nu i-au deranjat ”penalii”, în frunte cu Liviu Dragnea și ceilalți!

Acum, Alexandru Muraru a avut o reacție fulminantă după ce s-a auzit că Mihai Chirica va candida din partea liberalilor pentru primăria Iași. ”O eroare politică majoră”, strigă liberalul.

Pe lângă criticile – probabil îndreptățite – la adresa nerealizărilor locale ale edilului, sunt distractive asocierile făcute de fostul angajat al guvernului condus de Dragnea și Oprea.

”Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguței Vasilescu: clanuri, rețele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!”.

În schimb, un liberal ca Muraru a putut sta în funcție, pe bani publici, susținut de  susmenționații – și propulsat de gașa penală a liberalilor ieșeni!

Culme a este că Alexandru, fratele consilierului prezidențial Andrei Muraru, îl aduce în ecuație și pe Iohannis: ”Asocierea de numele președintelui Iohannis, de care a făcut uz Mihai Chirica în ultima vreme, este un neadevăr de mari proporții”.

”Este complet fals. Nu a existat nicio invitație, nici directă și nici indirectă, a președintelui Iohannis adresată lui Mihai Chirica de a adera la PNL, nu a existat nicio corespondență, nici directă și nici indirectă, nici întâlniri secrete pe această temă”.

Continuând ipocrizia, Alexandru Muraru acuză că Mihai Chirica ”a fost parte a acelei construcții și a echipei cu care Dragnea a ajuns președintele PSD”.

Păi, și Alexandru Muraru a făcut parte din ”echipa” USL, pe umerii căreia s-a ridicat Dragnea, mai întâi ca secretar general, apoi ca șef al campaniei electorale – alături de Edi Hellvig – și președinte al PSD!

Asta apropo de radicalismul ipocrit tip ”românii ne au arătat în 2019, la vot, nu doar că nu mai doresc PSD, ci nici baroni și nici PSD-iști îmbrăcați în haine noi!”, hai să fim serioși: ”tăticii” puterii liberale ieșene, Relu și Mișu, au făcut bani și putere susținuți de PSD în perioada PNL Tăriceanu și Antonescu!

”Un baron PSD-ist arondat la PNL nu va fi niciodată un liberal!”, strigă Muraru. Dar, un baron băsist poate?

Până atunci însă, PNL nu va rămâne decât o culme a ipocriziei, o dovadă de nerușinare politică. De fapt, cu un lider de facto ca ”premierul de Grivco”, la ce te poți aștepta? Da, Alexandru Muraru, de Iohannis e vorba.

Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: