Analiză Iohannis îi calcă în picioare, dar vrea ca PSD-iştii să-i facă mofturile!

26 feb.

Dacă la vîrful PSD deciziile n-ar fi luate de „oamenii serviciilor”, Klaus Iohannis ar fi imediat suspendat. I s-ar spune sec, în faţă: „Vreţi neapărat alegeri anticipate, atunci să le facem pentru prezidenţiale! Mai întîi vă suspendăm şi vă trimitem la garaj, după care facem referendum pentru demitere.” Aşa ceva, însă, nu se va întîmpla pentru că sînt prea mulţi cei care au absolvit cursurile Academiei SRI şi care au puterea de decizie în PSD.

Mulţi observatori politici din ţara noastră, dacă ar avea minimul de independenţă, s-ar minuna în faţa acestei situaţii de-a dreptul hazlii şi absurde, în care, de dimineaţă pînă seara, Klaus Iohannis joacă în picioare, pur şi simplu, PSD, acuzîndu-l de toate relele din lume, şi, în acelaşi timp, le reproşează că nu-l ajută să-şi instaleze „Guvernul Meu” sau să facă alegeri anticipate pentru ca PNL să aibă majoritatea în parlament.

Că domnul Preşedinte are grave probleme de logică, nu ne mai miră, căci lista dovezilor este atît de lungă, încît ne-ar ocupa tot spaţiul. Ciudată este reacţia sau, mai bine zis, lipsa de reacţie a celor din PSD în faţa atacurilor continue venite spre ei, deşi ar avea toate argumentele să pună piciorul în prag şi să-i spună: „Ajunge!

Un exemplu am putea, totuşi, să dăm. Zice Iohannis: „Din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot.” Pe bune? Klaus Iohannis chiar aştepta ca PSD să voteze pentru învestirea Guvernului Orban II? Să nu ştie că, atunci cînd, împotriva logicii, l-a desemnat pe cel demis prin moţiune cu doar cîteva zile înainte, că tocmai PNL şi Ludovic Orban aveau obligaţia să asigure şi cvorumul, dar şi voturile necesare învestirii? Păi, tocmai asta i-a determinat pe judecătorii CCR să dea acea decizie, pentru că toată lumea a văzut că propunerea lui Iohannis era din primul moment una care trebuia să ducă la ne-învestire, chiar PNL-iştii anunţînd că vor vota împotrivă!

În mod normal, imediat după decizia CCR, PSD trebuia să înceapă procedurile pentru suspendarea Preşedintelui, conform art. 95, al. 1 din Constituţie, adică pentru „săvârşirea unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Mizînd pe lipsa de memorie a românilor (de unde o fi tras această concluzie, nu ştim), Iohannis omite faptul că PNL a ajuns la guvernare tot după o moţiune de cenzură. Ţara avea un guvern stabil, fie el şi condus de Viorica Dăncilă, iar PNL, profitînd de ieşirea ALDE de la guvernare, l-a dat jos. Pînă aici totul este în regulă. Numai că, tot ce s-a întîmplat ulterior a venit ca urmare a ceea ce jurnalistul Ion Cristoiu numea „beţia Puterii”. După succesele uriaşe de anul trecut la Referendum, la alegerile europarlamentare, la alegerile prezidenţiale, la moţiunea anti-PSD şi la învestirea guvernului minoritar Orban I, Iohannis a crezut că poate să facă absolut orice, sfidînd pe toată lumea. În acest fel, a întins coarda prea mult cu Orban II şi aceasta s-a rupt, pleznindu-l drept în faţă!

Cine e de vină pentru planul prost gîndit al lui Iohannis? PSD? Turcan, Gorghiu sau Orban vor spune „Da”, că aşa fac slugile în faţa măritului Stăpîn, dar oamenii, adică Poporul, nu cred că nu vor vedea adevărul: că Iohannis şi-a bătut joc de rezultatul de la prezidenţialele de anul trecut, exact aşa cum a făcut şi Liviu Dragnea după alegerile din 2016, cînd, exact după acelaşi tipar, şi-a bătut joc de voturile prin care PSD a ajuns la Putere cu un scor uriaş!

Din acest punct de vedere, al „Beţiei Puterii”, Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea sînt fraţi de cruce, cum se spune! Acelaşi tip de reacţie, un autism total faţă de realitate, o grandomanie care i-a făcut pe amîndoi să se înconjoare doar de „Yesmeni”, ignorînd pînă şi logica elementară, care le-ar fi arătat drumul drept.

De fapt, ce vrea Klaus Iohannis? Bănuiesc că a aflat că PNL are în Parlament doar 20% şi că, orice i-ar trece prin minte, alianţa PSD-ProRomânia-ALDE îi dă peste cap orice calcule în privinţa „Guvernului Meu”. Dacă, aşa cum a declarat marţi seara, chiar ar vrea „să desemneze o persoană pe care o consideră capabilă să meargă și să-și adune o majoritate în Parlament”, trebuie, în mod inevitabil, să ţină cont de opiniile adversarilor săi care deţin majoritatea, nu să-i sfideze şi să-i jignească în mod constant!

Dacă nu vrea să desemneze un candidat propus de alianţa PSD-ProRomânia-ALDE, ar putea măcar să se orienteze către o personalitate publică pe care s-o accepte şi adversarii săi. Cum ar fi, de pildă, profesorul Andrei Marga, a cărui experienţă guvernamentală, precum şi exprimările publice în favoarea unei reale democraţii, l-ar recomanda într-o astfel de perioadă tulbure. Mai ales că, în urmă cu mulţi ani, chiar Andrei Marga l-a făcut pe Iohannis Inspector general al învăţămîntului la Sibiu!

Altfel, dacă se va orienta către un militar precum Nicolae Ciucă, aşa cum îi sugerează multe voci din mai toate partidele, riscurile democratice se vor accentua, căci s-ar sugera existenţa unui guvern militarizat. Cu atît mai mult, cu cît, în mod sigur, lui Nicolae Ciucă, fostul şef de stat major al armatei, i s-ar impune formarea unui guvern politic liberalo-userist care, cu Victor Costache, Violeta Alexandru, Raluca Turcan, la care s-ar alătura Cosette Chichirău sau Vlad Alexandrescu, n-ar face altceva decît să adîncească prăpastia dintre PNL şi PSD, ceea ce ar duce la continuarea războiului, adică la aceeaşi situaţie de acum cîteva zile, cînd prietenii lui Klaus Iohannis n-au reuşit nici să obţină cvorumul.

Dar, aşa cum se aude prin tîrg, liderul PSD Marcel Ciolacu pare dispus să se ducă la Cotroceni fără să facă o propunere de Premier, adică să-i ofere lui Iohannis argumentul nominalizării după bunul său plac, urmînd ca apoi să-şi justifice decizia prin reacţia PSD, aşa cum a făcut şi la nominalizarea lui Orban I. La ora cînd scriu aceste rînduri, încă se mai speră ca Marcel Ciolacu să-şi schimbe decizia, mai ales că şi colegii lui din PSD, dar şi aliaţii de la ProRomânia şi ALDE îi cer acest lucru.

Oricum, Iohannis va face aşa cum a făcut totdeauna: ce va vrea el! Adică va continua să calce în picioare PSD, făcîndu-l responsabil de toate relele, dar îi va cere PSD-ului, în acelaşi timp, să-i valideze visele de preamărire, în care „Guvernul Meu”, „Parlamentul Meu”, „Justiţia Mea” sînt singurele valori pe care le recunoaşte.

Aceasta este o zi importantă care se va transforma imediat într-o zi banală, cînd ne vom întoarce dezumflaţi la apucăturile noastre de ieri.

ION SPANU/https://www.cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: