Consultări zadarnice încheiate cu un banc prost!

27 feb.

Încercati să șoptiți o părere la urechea calului de bronz de la statuia Regelui Carol I. Şi așteptați să vedeți ce se întîmplă. Cam același lucru se alege și de părerea spusă președintelui Klaus Iohannis în consultările de la Cotroceni. Vin cu toții, ca la Papa, ca la Sfinx, ca la Babele din Bucegi, ca la Medina, să se spovedească și să se sfătuiască și să pună de o soluție. Care mai de care mai prefăcut și mai golit de idei.

El singur, de o parte, cu două doamne fantomatice, care probabil notează sau înregistrează cele spuse, ascultă vocile poporului. Adică partidele. Şi clipește din cînd în cînd din genele ca niște aripi de bărzoi. Este cel mai grav-penibil spectacol patriotic din cîte avem parte. Şi cel mai stupid. Nu se alege nimic din ce spun aleșii pentru că el nu ascultă pe nimeni.

Îi aude, dar nu reține și nu-i pasă (după cum s-a văzut), iar noi stăm cu gura căscată și așteptăm fără să știm ce gîndește. De cînd este președinte, el n-a dat niciodată impresia că este gata să comunice cu adevărat cu cei care reprezintă partidele politice. Nu contează ce spun unele dintre curentele de opinie mai importante din România. El vorbește cu sine, cu soția și, uneori, cu cei mai puternici decît el. Atît.

Toate delegațiile de partide vin la el cu mesaje, cu idei, cu soluții și el cugetă superior, căutînd în adîncurile sale amintiri, senzații, cuvinte sau numele cine știe cărui cîntăreț la orgă de care nu-și mai aduce aminte.

În felul lui, Klaus Iohannis, pare un călător cu gîndul în căutarea unei soluții. Nu mă îndoiesc de asta, cum nu mă îndoiesc că există Marea Mînecii și vapoare care o traversează. Numai că președintele României o face pe cont propriu, săpînd în subconștientul său, la inspirație, după nivelul său de gîndire, după biata sa experiență de politician.

Vorbește cu sine și cu soția. Dar de comunicat în sens politic, patriotic, strategic, nu comunică nimic și cu nimeni. Exact ca Liviu Dragnea. Stia PSD-ul pe cine propune Dragnea pentru postul de premier? PSD-ul era la fel de străin la desemnarea doamnei Sevil Shaideh cum este și PNL-ul astăzi. Şi la fel de supus și de slugarnic.

Consultările de la Cotroceni nu sunt niște consultări veritabile. Adică un mod de a găsi o soluție. Sunt doar niște monologuri la un perete, sunt numai niște spovedanii politice menite a bifa o cutumă. Dacă președintele ar fi stat după o perdea sau după o ușă și ar fi ascultat vocea partidelor ar fi fost tot una. Arfi avut aceeași finalitate cu un sfat rostit la urechea calului de bronz sau cu un acatist lăsat la crucile făcătoare de minuni dintr-un cimitir bucureștean.

Nu mai trebuia decît să așteptăm ora exactă și Klaus Iohannis să iasă din biserică sau să coboare scările de marmură din Palatul Cotroceni și să rostească numele celui desemnat să conducă guvernul României.

Din păcate, nici președintele și nici partidele nu realizează penibilul situației. Toți joacă o piesă de teatru politic rigid, cu un robot second hand, (cum zice un cititor) în rolul principal. Dacă vorbeau la telefon, tot aia era! Dacă tăceau cu toții și, la sfîrșit, strecura o foaie albă pe sub ușă, cu un nume și un prenume, tot acolo am fi ajuns.

Adică în fața unei decizii luată pe cont propriu, năcută din singurătatea sa de om închis, izolat, disprețuitor într-ale comunicării și convins că el este România. Klaus Iohannis nu vorbește decît atunci cînd acuză. În rest, el se poartă ca un oracol!

Cu aceste consultări nu am făcut decît să tragem pătura peste apucăturile sale de stăpîn de țară. Am pierdut trei zile ca să aflăm un banc nemțesc sau o glumă englezească. O să fie Cîțu tocmai pentru că nu-i bun de premier. Mulți zic că nici de ministru!

Asta înseamnă că Florin Cîțu este bancul lui Klaus Iohannis într-o situație de criză!

El zice că este o soluție pentru țară! Asta înseamnă că el aşa gândeşte!

EDITORIAL/CORNEL NISTORESCU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: