JOHANNIS MAI TARE DECAT IMPARATUL CALIGULA!

28 feb.

Cînd Caligula, împăratul roman care a domnit între anii 37-41 d.Hr, a decis să-l facă senator pe Incitatus, calul său preferat, n-a vrut altceva decît să arate tuturor că poate să facă absolut orice îi trece prin cap şi că dispreţul său faţă de Senatul roman este fără limite.

Fără să ştie, Klaus Iohannis face exact acelaşi lucru azi, după aproape 2.000 de ani, cînd, tot ca formă de dispreţ faţă de Parlamentul României, l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de Prim-ministru! Iohannis a vrut şi el să arate tuturor că poate să facă absolut tot ce vrea, fără să dea socoteală cuiva.

Dacă stăm bine să ne gîndim, gestul lui Iohannis este mult mai grav decît al lui Caligula, căci calul Incitatus nu putea să ia vreo decizie în Imperiul Roman, fiind doar un privilegiat între cai, locuind într-un grajd din marmură şi hrănit cu ovăz amestecat cu aur.

Florin Cîţu, însă, este un personaj a cărui biografie implică soarta ţării şi poate fi considerat un adevărat pericol. Şi nu de ieri, de azi, ci încă din anul 2008 cînd, lucrînd în sistemul bancar, a făcut speculaţii pe leu şi i s-a dat interdicţie de a mai lucra în acest sitem. Ca ministru de finanţe, atît la prima nominalizare, cît şi la a doua, a primit aviz negativ de la comisiile parlamentare, ceea ce, potrivit unei decizii a CCR, trebuia să ducă la scoaterea sa de pe lista cu miniştri. Mai mult, chiar, în timpul scurtului său mandat de la ministerul de Finanţe, Parlamentul l-a sancţionat printr-o moţiune simplă care a trecut în 9 decembrie 2019!

Ştirea că Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu pentru funcţia de Prim-ministru a revoltat întreaga clasă politică, mai puţin pe liberali, căci ei nu îndrăznesc nici în vis să-l contrazică pe adevăratul lor şef. Şi, atunci, cum poate să creadă Klaus Iohannis că Florin Cîţu poate să coaguleze în jurul său o majoritate parlamentară, mai ales că, în prima sa declaraţie, spunea că urmăreşte „dePSDizarea României”!

Majoritatea analiştilor crede că desemnarea lui Florin Cîţu arată că Iohannis nu a renunţat la alegerile anticipate şi că, în realitate, această desemnare a fost făcută nu pentru ca Guvernul să treacă de Parlament, ci pentru a fi respins. Observăm, însă, că, dacă la Ludovic Orban a fost anunţată odată cu desemnarea şi intenţia PNL de a vota contra propriului guvern, de data aceasta, după Decizia CCR, Iohannis a fost mai prudent şi ne-a minţit în faţă că speră ca Guvernul Cîţu să treacă!

Dintotdeauna, Florin Cîţu a fost un măscărici al spaţiului public, obsedat de selfiuri cu toată lumea, în orice situaţie, astfel încît să aibă proba fotografică a culmilor pe care a ajuns. Acum pare să fi devenit bufonul preferat al lui Klaus Iohannis, un fel de pitic de casă aruncat în grădină lîngă ficus.

Cum a sfîrşit Caligula după ce şi-a făcut calul Incitatus senator, urmînd chiar să devină consul, se ştie: a fost asasinat în anul 41 d.HR, după numai patru ani de domnie. Klaus Iohannis îşi asumă şi el riscuri majore prin desemnarea bufonului său, Florin Cîţu, fiind la un pas de suspendarea din funcţia de Preşedinte, dacă, desigur, liderii partidelor se vor elibera de sforile ce-i leagă de „servicii”.

Şi cum am putea să încheiem acest articol, altfel decît cu un citat din Caligula: „Dispreţuiesc ura lor, dar nu-mi pasă, dacă se tem de mine”! Ei, am putea să încheiem şi altfel, cu o epigramă a lui Păstorel Teodoreanu, uşor adaptată la vremurile noastre:

Caligula imperator

A făcut din cal senator!

Domnul Werner, mai sinistru,

A făcut din bou – ministru!

ION SPANU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: