STRAINII VOR SA CUMPERE PE NIMIC FERMELE DE PUI DIN ROMANIA!

28 feb.

Fermierii din industria avicolă avertizează că importurile masive la prețuri de dumping i-au adus în faliment. Aceștia consideră că exigențele UE, care îi determină să investească milioane de euro în aceste ferme, fac parte dintr-un plan ce urmărește închiderea fermelor modernizate și vânzarea pe nimic a acestora către străini.

pui Străinii vor să cumpere pe nimic fermele de pui din România

România va fi invadată de zeci de mii de tone de carne de pui din America de Sud

Crescătorii de pui se tem că industria avicolă din România va avea aceeași soartă ca a fermelor de porci, care, după dezastrul pestei porcine africane, au fost vândute pe nimic investitorilor străini. ”Vedeți, noi facem proiecte europene cu niște standarde și o rigurozitate la construcții, betoane, fundații, de zici că faci blocuri în centrul Bucureștiului. Când lucrurile se vor degrada, și sigur se vor degrada în România, ori cu gripa aviară, ori cu prețurile de dumping din importuri, noi o să fim de vânzare. Și nu o să fie de vânzare un fost CAP, ci o să fie de vânzare o fermă de calitate, la niște standarde ridicate și o să fie de vânzare pe doi lei. Ieri discutam cu cineva din sectorul de creștere a porcilor, care acum este falimentar din cauza pestei porcine africane. Îmi spunea acest om, care are o investiție de opt milioane de euro la ferma de porci, că a cerut 3 milioane de euro și i s-au oferit doar 500.000 de euro. Dacă la noi se va continua această politică de nepăsare a Guvernului, care nu ne sprijină în niciun fel, și noi vom fi de vânzare, nu peste mult timp. În România intră carne de pui cu prețuri foarte mici, pentru că în Polonia, de exemplu, fermierii sunt subvenționați indirect, prin subvenția la porumb și la transport. Suntem forțați să vindem la prețuri foarte mici din cauza importurilor și în ritmul acesta ajungem în faliment, pentru că am ajuns să vindem sub prețul de producție. Din păcate, sunt unii așa-ziși producători locali, care importă marfă și o reambalează, atât pe carne, cât și pe legume. Importurile sunt atât de mari din afara țării, încât nu știu cum fac cei care le vând de scriu pe ele că e marfă românească. Se importă cam 70% din consum, iar importurile care se fac sunt mizerabile, au o calitate sub orice critică, carne injectată, carne care stă pe drum două-trei zile și după aceea e pusă la raft ca fiind proaspătă. Noi, în țara asta, suntem complet descoperiți la protecție din partea autorităților, ANSVSA și Vama. Ei ar trebui să ne protejeze prin controale, prin analize. Noi dacă exportăm în UE ne țin în vamă două-trei zile ca să facă nu știu ce analize, iar când vine carne din import nu o controlează nimeni”, ne-a declarat Puiu Ilisei, reprezentant al unui grup de producători de carne de pui din Călărași.

Un tratat care ne îngroapă industria avicolă

Acordul comercial încheiat anul trecut de Uniunea Europeană cu Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care prevede importuri și exporturi fără taxe vamale, va pune pe butuci industria avicolă din România, atrag atenția fermierii. Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, recunoștea la momentul semnării acordului că acesta va provoca ”unele dificultăți pentru agricultorii europeni, Comisia Europeană fiind gata să ofere ajutor agricultorilor pentru a depăși aceste dificultăți”. ”Prin acest acord, UE va exporta în țările din America de Sud, iar UE va primi de la acestea zeci de mii de tone de carne de pui congelată. Să nu uităm că în America de Sud sunt permiși hormoni de creștere, se folosesc culturi modificate genetic, care în UE sunt interzise. Credeți că acea carne congelată care va intra în Uniunea Europeană se va vinde la Paris? Aia tot în România va ajunge. Și credeți că în cadrul acestui acord va vinde România ceva în America de Sud? Eu nu cred. Ce este mai ușor de vândut în România? Carnea de pui, că e cea mai ieftină. Și când o să vină cantitățile acelea uriașe, o să dispară industria avicolă din România”, ne-a mai precizat Puiu Ilisei, reprezentant al producătorilor de carne de pui.

https://www.national.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: