Veste teribilă pentru români de la BNR – ”Poate arunca România în haos”!

28 feb.

Banca Națională a României

”Numai ca în 17 bănci sunt depozite bancare ale populației (jumătate din 320 mld lei) și ale fondurilor de pensii (un sfert din 60 mld lei), depozitele respective sunt în pericol grav – și, dacă știrea vine de la Cinteză, e clar că e groasă”

O informație cu adevărat șocantă vine de la Banca Națională. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, cel care face verificări (anchete bancare) de câteva zeci de ani la băncile comerciale, a anunțat că „Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 – 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată”.

Mai mult, Cinteză a menţionat și că a DIICOT a deschis o anchetă penală şi că ”cel puţin una dintre bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani, operaţiunile derulându-se printr-o singură unitate şi existând indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise”.

”O eventuală confirmare a bănuielilor, în urma anchetei, ar putea arunca în aer întreg sistemul bancar și, totodată, România în haos, pentru că 17 bănci înseamnă, practic, jumătate din totalul celor 33 de bănci care activează la noi”, comentează ”Inpolitics”, care sesizează acest raport îngrijorător.

Cu alte cuvinte, peste 50% din totalul băncilor ar fi anchetate – sau sub vizorul controlorilor BNR și, posibil, ai anchetatorilor DIICOT!

”17 bănci românești sunt anchetate în prezent pentru fraude grave, respectiv spălare de bani, și că deja a fost sesizat DIICOT”, subliniază ”Inpolitics”.

Și cunoscutul avocat Gheorghe Piperea a reacționat: ”S-a dat o Știre printre picături, în stil by the way, că 17 bănci românești sunt anchetate penal și administrativ pentru spălare de bani – în tumultul și panica garantate de virusul cu ochi oblici, lumea nu a observat știrea, mai ales că a fost strecurată în presa amicală cu BNR”.

”Numai ca în 17 bănci sunt depozite bancare ale populației (jumătate din 320 mld lei) și ale fondurilor de pensii (un sfert din 60 mld lei)”, atrage atenția avocatul Piperea, subliniind că ”Depozitele respective sunt în pericol grav în cazul în care acuzațiile se dovedesc adevărate”.

Și, punctează avocatul, daca știrea vine de la Cinteză, ”care spune că treaba e veche de doi ani, e clar că e groasă, că nu l-ar fi lăsat Manole Isărescu să arunce o așa bombă”.

Ce a mai spus directorul Cinteză – că îngrijorează un risc ”pe acesta îl văd foarte periculos (…) legat de tranzacţii făcute în România pentru diverşi clienţi externi sau tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate”.

Deci, e vorba de implicarea unor structuri internaționale în aceste combinații anchetate atât de BNR, cât și, posibil, de DIICOT.

”Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre”, spune clar directorul BNR.

Nicolae Cinteză a spus clar bancherilor: „Nu ezitaţi să închideţi conturi atunci când aveţi cea mai mică suspiciune că se fac tranzacţii care vă pot cauza necazuri – e foarte periculos – și indicii vă spun, sunt suficiente”.

Mai mult, directorul BNR face o comparație a ceea ce s-a întâmplat la banca din România cu probleme, cu ”complicităţile despre care s-a tot vorbit în cazul Danske Bank”. Iar reacția specialistului bancar uluitoare – ”Să dea Dumnezeu să nu fie ceva de felul acela”.

Concluzia corectă și îngrijorătoare o trage tot avocatul Gheorghe Piperea: ”Cine să se mai intereseze de mișculațiile bancare, când “puterea” călărește haotic Constituția și se blochează ca inteligenții în proiectul alegerilor anticipate?”

”Aveți grijă, deci: lucruri “fantastice” se întâmplă pentru toți românii”, încheie avocatul Piperea, specializat în procese cu băncile.

, Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

Publicitate

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: