BREAKING NEWS Sorina Pintea a fost reținută de DNA!S-au reaprins cărbunii de sub cazanul DNA chiar în an electoral!

29 feb.

UPDATE Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a fost reținută, sâmbătă dimineața, de procurorii anticorupție, ea fiind suspectată că luat de mită sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, bani ce reprezintă un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică.

Redăm integral comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei
PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, este audiată la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar ce vizează achiziții publice.
Fostul ministru a fost adus de la Baia Mare de procurorii DNA în baza unui mandat de aducere.

UPDATE Sorina Pintea va fi adusă la Bucureşti pentru audieri, pentru că este o anchetă a structurii centrale a DNA.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, are de a face cu procurorii DNA. Anchetatorii au indicii referitoare la implicarea acesteia într-un caz de corupţie.

Procurorii DNA Central fac percheziții, vineri, în biroul de manager al Sorinei Pintea, de la Spitalul Județean Baia Mare. Fostul ministru al Sănătății este în birou și răspunde procurorilor anticorupție de mai bine de șapte ore, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că procurorii DNA au descins în biroul Sorinei Pintea, în prezent manager al Spitalului „Dr. Constantin Opriș”, vineri, în jurul orei 12.

Este vorba de procurori ai structurii Centrale a DNA, spun sursele citate, care verifică posibile acte de corupție în legătură cu funcția de manager a Sorinei Pintea.

Sorina Pintea a fost aleasă senator în 2016, din partea PSD. În data de 4 februarie 2017 și-a anunțat demisia din funcția de senator, alegând să rămână în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. A fost ministru al Sănătății din data de 29 ianuarie 2018, în Guvernul Dăncilă.

Miercuri, Sorina Pintea a declarat că Executivul pare luat pe nepregătite de problema coronavirusului. Aceasta a numit acțiunile guvernanților „bâlbe”, admițând însă că situația este destul de complicată.

„Pare o bâlbâială, dar este destul de complicat. Am senzaţia că întotdeauna tot ce se întâmplă ne prinde pe neprăgătite”, a declarat Pintea.

În replică, premierul interimar a spus însă că a făcut tot ceea ce este posibil ca românii să fie puşi la adăpost.

„Am considerat o prioritate lupta împotriva coronavirus pentru a preveni şi pentru a combate posibila răspândire a coronavirusului… Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate, avem toate procedurile şi tot planul de măsuri stabilit şi ne adaptăm la orice fel situaţii”, a declarat acesta.

Prăbuşirea acestei încrederi s-a produs, în mod paradoxal, sub mandatele Laurei Kodruţa Kovesi, cînd, sub oblăduirea fostului preşedinte Traian Băsescu, s-au produs cele mai mari abuzuri ale „Justiţiei”. Spun „paradoxal” pentru că, în spaţiul public, ONG-urile lui Soros şi presa „Sistemului” reuşiseră s-o facă pe Kovesi o adevărată zeiţă a dreptăţii sau chiar „Slujirea”, cum o denumea Gabriel Liiceanu, în timp ce asistam la anchetarea şi condamnarea unor oameni care aveau apoi, după ani de zile, să fie achitaţi în instanţă!

Cînd însă au ieşit la iveală abuzurile grosolane de la Ploieşti, Braşov sau Oradea, înfăptuite de Onea, „Portocală”, Deca sau Man, toată construcţia artificială a „Sistemului” s-a prăbuşit sub greutatea vestitelor „Protocoale”. Cînd Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, a reuşit s-o debarce pe Kovesi din fruntea DNA, se părea că acea telejustiţie, cu zăngănitul de cătuşe pe micile ecrane, s-a încheiat, credeam cu toţii că Justiţia va intra pe făgaşul normal, în care doar legea va decide cursul dosarelor penale, mai ales că Secţia de Investigaţii a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), scoasă de sub umbrela DNA, părea să devină sperietoarea celor care ar mai fi făcut abuzuri ca în vremea lui Kovesi.

Din păcate, speranţa unei Justiţii cu adevărat echitabile, ca pilon al democraţiei reale, n-a durat decît foarte puţin! Semnificativ este faptul că guvernul PNL, instalat în urmă cu trei luni, deşi avea în spate doar 20% sprijin parlamentar, îşi propusese cu prioritate, chiar în Programul cu care a fost învestit în Parlament, DESFIINŢAREA SIIJ, adică tocmai a Secţiei speciale care urma să-i ancheteze pe magistraţii care comiteau abuzuri.

Prea mare coincidenţa aceasta, ca, odată cu eforturile de a desfiinţa SIIJ şi numirea noilor şefi ai Parchetelor, să apară şi dosare penale doar cu nume din zona PSD, partidul care îl împiedică pe preşedintele Iohannis să-şi vadă visul cu ochii, acela al alegerilor anticipate.

Cazul profesorului Mircea Beuran, cazul fostului ministru Sorina Pintea şi cazul secretarului general al PSD Codrin Ştefănescu, toţi din zona PSD – iată trei cazuri care au apărut aproape în acelaşi timp. Nu cunosc amănunte din dosare, dar, în toate comentariile pe aceste subiecte, apar semne de întrebare care trimit la ideea de dosare aranjate, de dosare politice, în care actul de Justiţie este folosit în scopuri politice!

Este posibil ca în unul sau în toate, procurorii să aibă probe irefutabile, dar, din modul cum s-a făcut comunicarea publică, apar dubii serioase în legătură cu comiterea infracţiunilor de care sînt acuzate aceste persoane. Astfel, Mircea Beuran a fost reţinut după ce făcuse declaraţii dure la adresa ministrului Sănătăţii, Victor Costache, privind folosirea fondurilor publice în favoarea spitalelor private. Codrin Ştefănescu este acuzat că s-a implicat în numirea unei persoane la conducerea PSD, sub bănuiala că astfel se dorea subordonarea unor instituţii publice! Iar acum cazul Sorinei Pintea, la doar o zi după ce şi-a anunţat candidatura la primăria Baia Mare, prinsă într-un flagrant despre care nu se dau amănunte care să înlăture orice bănuială. Acest ultim caz vine tocmai în oraşul în care actualul primar, Cătălin Cherecheş, a fost achitat după ce fusese arestat ilegal tot în timpul unei campanii electorale.

Cu certitudine, acestea nu sînt semne bune despre activitatea DNA. Chiar dacă se va dovedi că dosarele au fost întocmite corect, pe baza unor probe concrete, faptul că ele lasă loc unor interpretări ce duc spre ideea de dosare politice nu este de bun augur, iar vina nu este decît a celor care nu ştiu să comunice.

Grav, însă, este că, prin astfel de acţiuni ce stau sub semnul dubiului, se naşte ideea că, sub cazanul DNA de altădată, jarul care părea că s-a stins s-a aprins din nou, ameninţător!

Sigur că vinovaţii trebuie să plătească pentru eventualele lor fapte, dar, dacă anchetele se dovedesc a fi paravanul unor bătălii politice, atunci revenirea la practicile din vremea Codruţei Kovesi, cu abuzuri şi execuţii politice ale unor adversari politici, vor afecta iremediabil actul de Justiţie şi încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Ceea ce este grav, grav de tot!

 

ION SPANU/http://cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: