Propagandă!

29 apr.

Iohannis a avut, în trecutul recent, o performanţă de propagandă uluitoare, demonizând de sus până jos un lider politic (Dragnea) şi un partid (PSD).

Acum îi reuşeşte o nouă performanţă: prezintă graficele epidemiei din România (mai bune ca în alte ţări) ca fiind realizări ale guvernanţilor. Neştiind limba română până în pânzele ei freatice, nu-şi dă seama că spune chiar adevărul. Da, căci aceste grafice sunt realizate aşa cum ai realiza un plan. Şi anume printr-o operaţiune de menţinere a testărilor la un nivel scăzut, ceea ce cosmetizează realitatea noastră sanitară.
I-a fost dezvăluită stratagema la conferinţa de presă din ziua de 28 aprilie. A parat cu un răspuns fără relevanţă logică: spunea că ar fi putut prezenta multe alte scheme grafice. Chestiunea era însă că graficul prezentat arăta realitatea prin omisiune: ce nu a fost testat rămâne necunoscut, iar ceea ce este masiv necunoscut nu poate fi o bază riguroasă pentru acţiunile de relaxare. Cu siguranţă, preşedintele ştie asta. Spunea că ridicarea unor restricţii poate să fie un eşec şi de aceea relaxarea respectivă ar putea fi anulată.

Acest joc periculos permite, deocamdată, liberalilor să se laude cu realizările lor. Au reuşit, chipurile, într-un context temperamental latin, ceea ce în alte ţări latine guvernanţii nu au reuşit.
Totul pentru alegeri. Pentru cetăţean, propagandă. Dar mai e mult până la competiţiile electorale. Ce va mai inventa propagandistul din spatele lui Iohannis dacă după 15 mai vom avea o răspândire mai largă a contagiunii? E simplu: nu vom putea afla ceva clar despre această eventuală răspândire dacă menţinem actualul nivel de testare. În fapt, iohanniştii mizează pe imunizarea de turmă.
Tot pe realităţi de turmă au mizat şi în Operaţiunea Sparanghelul. Numai că aici nu au putut controla presa germană şi acum sparanghelul le sare din farfurie şi morcovul le tremură acolo unde obişnuieşte el să tremure. Nu le-a trecut prin cap că tocmai contextul pandemic are să scoată la iveală încălcări ale drepturilor şi libertăţilor în practicile angajatorilor germani. Dar nici faptul că acordul diplomatic dintre România şi Germania ar obliga statul român să îşi protejeze cetăţenii de astfel de încălcări. Iată un eveniment care nu va putea fi distorsionat prin propagandă.

Propagandistul lui Iohannis îşi poate pierde poziţia şi prestigiul de strateg al manipulării.
Estimp, manipulaţii lumii – cei care se simt aşa – încearcă şi ei câte ceva. Unii au ajuns să selecteze numai titlurile fără negativitate. Contracarează, cică, stresul ştirilor negative. Avem de-a face cu o îmbolnăvire. Alta. Nevoia automanipulatorie de speranţă. Renunţarea voluntară la realitate. La noi era paralizat de multişor simţul realului. Noua normalitate pare a fi generalizarea acestei paralizii. Este China singurul vinovat? Nici nu contează. Percepţia că ar fi hrăneşte un wishfull thinking larg răspândit. Propaganda care îi dă de mâncare este o realitate. Devine realul. Aşa cum la noi, pentru unii, binele era Iohannis, răul era PSD. Pandemia n-a schimbat nimic. Galerii de fotbal am fost, galerii de fotbal am rămas.
Acum este activată galeria echipei naţionale şi ni se propune un meci cu Ţinutul Secuiesc.

IOAN BUDUCA/https://www.cotidianul.ro

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: