Suspendarea Justițiarului Iohannis!

3 mai

Cînd am primit un telefon privitor la suspendarea site-ului Justițiarul, condus de Albin Marinescu, am crezut că este doar un fake news. Nimeni nu anunțase oficial o asemenea suspendare. Un amic IT-ist, care iscodește totul, îmi spunea că nu există dovezi că „Justițiarul“ ar avea probleme. Ar avea probleme doar firma care îl hostează! Bine, domnule, bine că nu sunt zăltați, am zis eu, în sinea mea! Au fost necesare cîteva zile ca să aflăm că site-ul Justițiarul a fost suspendat de ANCOM (Să trăăăiți, domnu…) la decizia unei mici adunături responsabile cu comunicarea. Adunătura în cauză, eminamente liberală și pusă pe belit adversarii puterii, se numește Grupul de Comunicare Strategică și este o instituție fantomatică, lipsită de vizibilitate, de reguli, de transparență și de practici.

Două precizări trebuie făcute. Prima: Albin Marinescu și Justițiarul n-au fost campionii articolelor despre coronavirus și despre SARS-CoV-2, scenariile tîmpite care au circulat și mai circulă din Australia pînă în SUA neproducînd pagube și tragedii și nici interdicții ținînd de libertatea de exprimare. Asta și explică de ce măsuri de interdicție nu s-au luat decît în țările conduse de puteri speriate de bombe. Prin cele cu scaun la cap, nimeni n-a suspendat nimic. În materie de știri false, cel mai puternic  „insecticid” este libertatea, însoțită de rîsul amestecat cu dispreț. În România, vînătoarea de știri false este o preocupare instituțională. De cînd Donald Trump a făcut scandal, ai noștri s-au grăbit să fie și ei americani. Dar niște americani bosumflați și calici. Operațiunea de combatere a fake news este orchestrată de SRI și pentru a da impresia că muncește la greu și ne apără de ne ies ochii din cap.

A doua chestiune legată de Albin Marinescu: Ziarul și jurnalistul din Sibiu au la activ cele mai cumplite dezvăluiri despre bubele infectate și ascunse ale lui Klaus Iohannis. Cu adopțiile, cu casele, cu meditațiile, cu falsificarea de acte privind neamul Lăzurcă etc. Din păcate, Albin Marinescu n-a izbutit să ridice decît un colțișor din vălul care acoperă afacerile actualului președinte. Nimeni n-a mers ai departe. Mă refer la procurori. Tot ce a scos la iveală Albin Marinescu a fost repede îngropat de instituțiile statului.

Decapitarea site-ului media justitiarul.ro, în România pandemică

Nu mai există nici o îndoială că includerea site-uli Justițiarul pe lista celor interzise a fost un cadou făcut președintelui de subordonații slugarnici. Și dacă i-au făcut o plăcere, cu atît mai mult ne-au oferit o dovadă că acuzațiile respective sînt adevărate. Că l-au durut, asta este altceva. Și nu se tratează cu slugărnicie, ci cu măsuri legale, inclusiv cu sentințe.
Cînd mă așteptam mai puțin, aflu că fantomaticul Grup de Comunicare Strategică a scos de sub chelie decizia de redeschidere a site-ului de la Sibiu. Cu niște condiții, între care am reținut una:
”Eliminarea articolelor ce conțineau informații false referitoare la COVID – 19”.

Nu vreau să mă refer la obligațiile pentru viitor. Sună ca dracu’! Dar nici nu pot să trec peste „eliminarea articolelor ce conțineau informații false referitoare la Covid-19“. De unde? Din Justițiarul? De ce doar din Justițiarul și nu din toate ziarele și televiziunile? Și din discursurile președintelui Iohannis. Pentru că fantomaticul GCS nu are oameni și nici pricepere să le stabileacă pe cele false. Este vorba de surse, de probe și de cultură. Sunt doar cîteva care au intrat singure în antologia de fake news. Și una grosolană, păguboasă pentru populația României, este cea cu „Covid-19, mai ușoară ca o gripă”, aparținînd președintelui Iohannis. Asta nu este fake news? Își cere scuze președintele pentru enorma dezinformare pe care a rostit-o? Cum șterge el urmele penibilului de care s-a umplut? Scuzele nu șterg nenorocirea! Dacă Justițiarul a fost interzis pentru fake news (care n-a provocat nici o pagubă), ce ne facem cu fake newsul președintelui Klaus Iohannis, cel care, prin enormitatea ultra-difuzată și pusă inclusiv pe site-ul președinției, a dezarmat o țară întreagă?

O avertizare, o amendă sau o suspendare? Ce măsură luăm cu grosolanul fake news din declarația de miercuri privind vînzarea Ardealului către Ungaria? O fi ea o glumă de gheață în stil săsesc (adică nu râzi nici după zece ani!), dar acest fake news nu poate fi trecut cu vederea sau îngropat la Păltiniș. Face de rîs România și amărîta sa de politică externă și împinge viața politică a țării într-o fundătură demnă numai de Klaus Iohannis.

Ce să facem cu fake news-ul lui Florin Vasile Cîțu (dezinformare grosolană și aceasta ) privind despăgubirile acordate pentru Starea de Urgență, deși el nu semnase nici un ordin? Să zicem că aproximațiile amatoristice ale lui Streinu-Cercel au fost decontate prin demiterea din fruntea comisiei de experți deși, professional vorbind, ele nu pot fi șterse din opera cam diluată a acestuia. Dar lista fake news-urilor guvernamentale este mai lungă ca un tren de marfă. Și nu o decontează nimeni. De ce? Producția intelectuală a proștilor și a ticăloșilor este sub control și face parte din jocul politic. Cea care vizează slăbiciunile acestora, nu.
Trebuie curmată de la rădăcină!

 

CORNEL NISTORESCU/https://www.cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: