Un fleac: trădarea de ţară!

3 mai

Dacă discursul din 29 aprilie al preşedintelui nu a fost mincinos, de ce Marcel Ciolacu nu are dosar penal pentru trădare de ţară şi de ce PSD nu este judecat întru radierea sa din registrul partidelor politice? Dacă discursul lui Iohannis a fost mincinos, de ce PSD nu pregăteşte deja suspendarea preşedintelui? Îi convine PSD-ului să fie acuzat anual de înaltă trădare?

Lipsa de discernământ a clasei noastre politice transformă, iată, acuzaţia de trădare de ţară într-un mizilic. Şi contaminează. În logica mizilicului, l-am acuzat pe Iohannis de pierderea temporară a uzului sănătos al raţiunii. Cum să fie receptată această acuzaţie? Un fleac?

Oare câtă distanţă stă între „un fleac” şi „îi voi ciurui pe toţi”? Într-o lume normală, e una normală. În lumea instabilităţii psihice, poate fi mică.

Nu avem lege pentru situaţia în care preşedintele ţării ar avea episoade psihotice reactive. Mulţi au admirat intervenţia preşedintelui, fiind convinşi că Ungaria vrea să ne ia Ardealul şi că pesediştii sunt hotărâţi să-l dea. Mulţi ar susţine un preşedinte care ar porni un conflict diplomatic cu Ungaria pe acest subiect, inclusiv mulţi politicieni care, pentru o seamă de voturi şi un pic de putere, ar fi gata să calce şi pe cadavre.

Ar fi necesară legea aceasta? Dacă Ion Antonescu ar fi luat-o razna, exista Casa Regală care l-ar fi putut aresta. Dacă Nicolae Ceauşescu ar fi luat-o pe arătura paranoiei, nu mai exista decât revolta populară să-l oprească. Dacă Iohannis l-ar băga la puşcărie şi pe Ciolacu, cine şi în numele a ce ar putea cere un control mintal al preşedintelui?

Ceva similar ar fi necesar şi la nivelul conducerii OMS? Acum, această conducere laudă modelul suedez. Îl recomandă pentru viitor. Faptele au obligat OMS să ia act de rezultatele bune ale acestui model care nu a forţat restricţiile, ci numai testarea. OMS recomanda până acum şi forţarea restricţiilor, şi creşterea capacităţii de testare.

Această pandemie a scos la iveală o largă răspândire a riscului de paranoia. La noi, cunoscutul fixism prezidenţial (care, mai moale, s-ar putea numi încăpăţânare) a contribuit, în felul său, şi la ieşirea psihotică din 29 aprilie.

După virusologi, nu ar fi de mirare dacă vor intra în acţiune specialiştii în psihologia maselor şi, pe alocuri, chiar experţii în psihiatrie socială. Mai ales acum, după recunoaşterea meritelor modelului suedez, ar fi cazul să căutăm explicaţiile mai adânci ale focului din mirişte, lăţit peste zeci de ţări care au considerat necesare cele mai drastice măsuri social-economice, ceea ce nu se întâmplase în cazul gripei spaniole, o pandemie de sute de ori mai letală.

Psiho-premisa falsă din criza COVID, spun tot mai mulţi experţi, a fost frica. Ea a fost indusă prin informări exagerate despre letalitatea noului virus, destul de mare, într-adevăr, dar departe de mortalitatea sinistră a gripei spaniole.

Suedia a refuzat invitaţia la panicare. Vrei să lucrezi în continuare? Bine. Vrei să stai acasă? Bine. Nu a fost impusă izolarea. Nimic nu a fost impus, ci doar recomandat. Rata mortalităţii nu a sărit peste media acestui indicator. Suedezii nu au pus alte cauze de mortalitate în contul COVID-19. Noi, la Suceava, nu am vrut să le punem la locul lor pe toate cele ce aparţineau sigur de acţiunea acestei boli. Ei au spitalizat numai cazuri severe, noi i-am obligat şi pe asimptomatici să se spitalizeze.

Ei au 5 la sută decese din multele lor cazuri confirmate, noi avem 5 la sută mortalitate din puţinele cazuri pe care am vrut să le confirmăm. Ei nu au încălcat drepturi şi libertăţi, noi am încălcat la greu. Ei nu consideră normale experimentele pe elevi, preşedintele nostru le consideră fezabile.

IOAN BUDUCA/https://www.cotidianul.ro/

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: